Is je gezin compleet?

Sommige mensen weten precies hoeveel kinderen ze willen. Ben jij een van de gelukkigen die hierin een keuze heeft? Dan komt er vast een moment dat je je afvraagt: wil ik nog een kindje of is mijn gezin compleet?

Een compleet gezin?

Wanneer voelt je gezin ‘compleet’? Dat is heel persoonlijk. Vaak is het een gevoel. Sommige mensen weten precies hoeveel kinderen ze willen, maar de meesten hebben geen idee. Heb jij het geluk dat je kan kiezen of je meer kinderen wil? Dan komt er vast een moment waarop je jezelf de vraag stelt: wil ik nog een kindje of is het goed zo? Wanneer weet je het antwoord op deze vraag? De signalen hieronder kunnen je op weg helpen.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Vijf signalen dat je gezin compleet is

Wanneer voelt je gezin eigenlijk compleet? Dit is vaak moeilijk te zeggen. De signalen hieronder kunnen betekenen dat jij je gezin ‘af’ vindt.

1. Je voelt je tevreden met hoe het nu is

Dit is misschien wel de belangrijkste reden: je bent tevreden en voelt dat het goed is zo. Veel ouders beschrijven dit als een gevoel van ‘rust’. Je vindt het niet erg dat de babytijd (bijna) voorbij is en kijkt uit naar een nieuwe fase met oudere kinderen.

2. Je babykriebels zijn weg

Doet het je niks als iemand die je kent zwanger is? Dan heb je waarschijnlijk geen babykriebels meer. De gebroken nachten, het ontzwangeren, het (borst)voeden en de chaos van het eerste jaar: daar hoef jij niet nog een keer doorheen. Je denkt vast nog weleens met wat heimwee aan die mooie babytijd, zeker als je die kleine kleertjes ziet. Toch voel je dat een nieuwe babyfase voor jou niet meer hoeft. Soms voel je zelfs opluchting als je anderen hierover hoort praten. Jij hebt het al gehad!

3. Je vindt het niet bij je gezin passen

Nog een kindje moet ook bij je gezin passen. Misschien hebben jij en je partner wel een drukke baan of andere persoonlijke wensen. Je wil bijvoorbeeld veel gaan reizen, een bedrijf starten of er is iets anders waar een groot deel van je aandacht ligt.

Ook moet een nieuw gezinslid samen kunnen gaan met je andere kind of kinderen. Dit kan lastig zijn als je eerdere kind bijvoorbeeld chronisch ziek is of om een andere reden veel zorg of aandacht nodig heeft. Ook zonder speciale reden kan het verdelen van de aandacht een reden zijn om niet voor nog een kindje te gaan. Misschien vind je het nu al best een uitdaging om je kind of kinderen de aandacht te geven die ze verdienen.

4. Je kijkt niet uit naar een volgende zwangerschap

Heb jij een zware zwangerschap of bevalling gehad? Dan zie je er misschien tegenop om weer zwanger te worden. Veel controles in het ziekenhuis, hormonen spuiten of een trauma van een vorige bevalling kunnen redenen zijn dat je liever niet meer zwanger wil worden. Ook als je geen moeizame zwangerschap of bevalling hebt gehad, kan je opzien tegen een nieuwe zwangerschap. Niet elke vrouw vindt het leuk om zwanger te zijn.

5. Nog een kind geeft jullie praktische uitdagingen

Dit klinkt misschien niet helemaal als de juiste reden, maar kinderen kosten geld, ze hebben ruimte nodig en soms past het gewoon niet in jullie leven. Denk aan oma’s die maar op twee kinderen willen passen, een te kleine auto of te weinig ruimte in huis. Zeker wanneer je denkt aan meer dan twee kinderen, kan dit een puzzel worden. Veel zaken in het leven zijn gericht op een gezin van vier (of minder). Auto’s, vakantiereizen en attractieparken: je moet vaak net wat creatiever nadenken.

Vijf signalen dat je gezin nog niet compleet is.

Ben je erg aan het twijfelen? Hieronder staan vijf signalen die erop kunnen wijzen dat je gezin nog niet helemaal compleet voelt.

1. Je gevoel zegt ‘nog een kindje’

Voor veel ouders kan dit aanvoelen als de belangrijkste reden: je gevoel zegt dat je heel graag nog een kind aan je gezin wil toevoegen. Er zijn vaak genoeg redenen om het niet te doen, maar als je gevoel ‘ja’ zegt, dan lijkt de wens voor nog een kind er in ieder geval te zijn. Vaak kan je dan ook makkelijker andere redenen voor nog een kind bedenken en lijken de redenen ‘tegen’ minder belangrijk.

2. Je wil de babytijd nog eens meemaken

Die schattige kleertjes, een kleine baby op je borst, de kraamtijd en die heerlijke babygeur: dit wil je dolgraag nog een keer meemaken. Soms voel je je verdrietig wanneer je jongste belangrijke mijlpalen behaalt. Je bent er dan ook echt nog niet klaar mee. Je volgende baby ontmoeten? Stiekem kan je niet wachten.

3. Je denkt dat nog een kindje goed bij je gezin past

Vraagt jouw kind of vragen jouw kindjes al om een broertje of zusje? Zie je dit zelf ook wel zitten en denk je dat een baby iets moois toevoegt aan jullie gezin? Misschien kijk je wel heel erg uit naar een groot gezin aan tafel, vol kinderen en kleinkinderen. Dan kan ook dit een reden zijn om nog een baby te willen.

4. Je verlangt weer naar zwanger zijn

Voel jij een kleine steek van jaloezie als iemand die je kent zwanger is? Dat komt misschien omdat je het zelf ook nog wil. Je kijkt er stiekem naar uit om weer een zwangere buik hebben, de eerste schopjes te voelen en je baby op de echo’s te zien. Je hebt dit hoofdstuk nog niet helemaal afgesloten.

5. Je hebt alle babyspullen nog

Gewoon voor het geval dat… Dit is natuurlijk niet de belangrijkste reden. Toch kan het een duidelijk teken zijn als je geen afstand kan doen van je babyspullen. Die lieve kleine pakjes, de box, de wandelwagen, de flesjes en de rompertjes. Die kunnen best nog een keer mee, toch?

Een lastige keuze

Trouwens, het is helemaal niet gek als je nooit zeker weet of je gezin compleet is. Dat is helemaal normaal. Misschien kan je jezelf herkennen in de verschillende signalen van ‘voor’ én ‘tegen’. Dat kan je flink in de war brengen. Wat is de beste keuze? Geef jezelf de tijd om er rustig over na te denken, bespreek het met mensen die dichtbij staan en luister eerlijk naar je verschillende gevoelens.

Tips die kunnen helpen om het zeker te weten

De punten hieronder kunnen nuttig zijn om over na te denken en te bespreken met je partner. Ze kunnen je helpen besluiten of je gezin compleet is of dat er ruimte is voor nog een kindje.

  • Denk aan gezondheidsredenen. Neem gezondheidsredenen mee in je beslissing. Een zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. Misschien heb je in een eerdere zwangerschap zwangerschapsvergiftiging gehad of is er een groter risico op problemen door een bepaalde ziekte.
  • Deel je twijfels met je partner. Door er veel over te praten met je partner kunnen jullie er samen uit komen wat jullie willen. Hoe zien jullie de toekomst voor je en past daar nog een kindje bij?
  • Bedenk of je leeftijd nog goed voelt. Iedereen is vrij om te kiezen wanneer hij of zij kinderen wil krijgen. Toch kan je jezelf afvragen: vind ik het nog passen bij mijn leeftijd? En voelt het goed om op mijn leeftijd nog een kind te krijgen? Ben ik te jong of juist te oud?
  • Denk aan praktische zaken. Een kind kost veel geld. Kan je dit betalen? Past het in je huis en in je auto? Misschien moeten jullie groter gaan wonen of is een nieuwe auto nodig.
  • Heb oog voor je weerbaarheid als ouder. Met nog een kind erbij wordt het lastiger om je aandacht te verdelen. Er is minder tijd voor jezelf en er komen weer gebroken nachten aan. Zie je dit zitten of ben je bijvoorbeeld nog aan het bijkomen van deze fase met je eerdere kind?
  • Denk aan de invloed op je relatie. Denk ook aan hoe jij en je partner erin staan. Een extra kind geeft vaak meer druk op je relatie dan één kind. Ook is er minder tijd voor elkaar. Kunnen jullie dat aan?
  • Zet de extra verantwoordelijkheden op een rij. Vraag jezelf af of je vooral een baby wil of ook echt nog een kind. Na de babytijd volgt een peuter-, kleuter-, schoolkind- en puberfase. Met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Volg daarom niet alleen je rammelende eierstokken. Het is goed om aan het hele plaatje te denken.

Hopelijk helpen deze tips je om een beslissing te maken die bij jou past. Laat je daarbij niet te veel sturen door de meningen van anderen. Nog een kindje nemen of niet: het is helemaal aan jou en je partner.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app