Borstvoedende mama met tepelkloven

Tepelkloven zijn scheurtjes in je tepel die kunnen ontstaan als je borstvoeding geeft. Ze kunnen flink pijn doen en kunnen de borstvoeding behoorlijk in de weg staan. Wat kan je doen om tepelkloven te voorkomen of genezen?

Wanneer is er sprake van tepelkloven?

Het is normaal dat je in de eerste week na de bevalling last hebt van gevoelige of pijnlijke tepels als je borstvoeding geeft. Je tepels moeten simpelweg wennen aan de zuigkracht van je baby. Na 2 weken zou het voeden niet meer pijnlijk moeten zijn.

Er gaat iets ‘verkeerd’ wanneer:

  • Je tepels de hele voeding pijn doen, of als de pijn verergert tijdens het voeden.
  • Er scheurtjes of zelfs bloedende wondjes ontstaan.

Waarschijnlijk heb je dan last van tepelkloven. Dit kan erg pijnlijk zijn, waardoor je flink tegen het voeden op kan zien. Het is voor sommige vrouwen zelfs een reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Zonde, want je kan tepelkloven gemakkelijk behandelen!


Verzacht en verzorg je tepels bij borstvoeding

Ben je van plan borstvoeding te geven? Bij het geven van borstvoeding, kunnen je tepels extra aandacht gebruiken. Wist je dat je de parfumvrije Baby Zalf van Bepanthen ook zelf kunt gebruiken om gevoelige tepels te verzorgen en verzachten? Het bevat natuurlijke ingrediënten en wordt aanbevolen door kraamverzorgenden!

Dit zijn de voordelen

Oorzaak van tepelkloven

Meestal ontstaan tepelkloven door het verkeerd aanleggen van je baby of door sabbelen. Spruw kan ook een oorzaak zijn. Tepelkloven als gevolg van een te kort tongriempje van je baby komt ook weleens voor.

Tepelkloven behandelen

Het is belangrijk om te bedenken dat je niet hoeft te kiezen tussen stoppen met borstvoeding of door de pijn heen bijten. Borstvoeding hoort namelijk helemaal geen pijn te doen! Heb jij pijn door tepelkloven, dan is daar gelukkig wat aan te doen.

De wondjes kan je verzorgen met (moeder)melk, een tepelzalf of met babyzalf. Smeer na de voeding een druppeltje melk op je tepel en laat het aan de lucht drogen. Dit heeft een helende en beschermende werking. Als je een zalf gebruikt, kan je het beste een ongeparfumeerde variant gebruiken. Gebruik bij het douchen geen zeep, dat droogt je tepel te veel uit.

Tips bij het voeden als je last hebt van tepelkloven

De volgende tips kunnen je helpen als je last hebt van tepelkloven:

  • Leg je baby tijdelijk aan de niet pijnlijke (of minst pijnlijke) borst aan.
  • Wissel van houding. Dan worden je tepels steeds op een andere manier ‘belast’. En wellicht is een andere houding minder pijnlijk.
  • Probeer de honger van je kindje vóór te zijn door hem wat vaker aan te leggen. Hij zal dan minder gulzig drinken.
  • Doen beide borsten veel pijn en zie je op tegen het voeden? Voed je kindje dan (tijdelijk) met afgekolfde melk.
  • Houdt het probleem aan of wil je hulp bij het aanleggen? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige.

En het allerbelangrijkste: pak de oorzaak van de tepelkloven aan! Misschien leg je niet goed aan, heeft je kindje last van spruw (wat heel besmettelijk is, en hij dus aan jou kan doorgeven) of heeft hij een te kort tongriempje. Probeer achter de onderliggende oorzaak te komen, eventueel samen met een expert, en vind daar een passende oplossing voor.

Borstontsteking

Als je last hebt van tepelkloven, kan het voorkomen dat een bacterie in de tepelkloof een borstontsteking veroorzaakt. Dit kan ook gebeuren door ophoping van melk in de melkklieren van je borst. In dat geval is het juist wél slim om je baby aan de pijnlijke borst aan te leggen, zodat je de melkophoping vermindert. Heb je last van een rode, harde (pijnlijke) plek op je borst, neem dan contact op met de huisarts. Deze kan de ontsteking behandelen met antibiotica en kan adviezen geven over pijnstilling.

Tepelkloven voorkomen

In plaats van het genezen van de kloofjes, voorkom je het natuurlijk liever helemaal. Tepelkloven kan je voorkomen door je baby goed aan te leggen. Je baby neemt dan een grote hap, niet alleen van de tepel, maar ook van een deel tepelhof. Op deze manier komt je tepel meer achterin de mondholte van je kleine terecht en beschadigt hij niet.

Uitleg over het goed aanleggen van je baby.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app