Community
Ouders twijfelen of ze wel of geen kraambezoek toelaten bij hun pasgeboren baby in verband met het coronavirus

Je zwangerschap en kraamperiode zien er nu mogelijk anders uit dan je je had voorgesteld. Het huidige advies rondom het coronavirus is om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Laat je familie en vrienden nu nog op kraamvisite komen? Dit doen jullie.

Coronavirus en kraambezoek

Doordat het coronavirus heerst, zijn er enkele aangepaste maatregelen rondom sociale contacten en dus kraambezoek. Het advies is om sociaal contact voorlopig te vermijden. Willen jullie het kraambezoek toch graag door laten gaan? Houd dan de volgende richtlijnen aan:

  • Houd minstens 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was regelmatig je handen.

Bekijk alle hygiënemaatregelen >>

In de volgende gevallen mag kraambezoek niet langskomen of is het niet raadzaam:

  • De gehele kraamweek waarin de kraamverzorgende aanwezig is. Ook niet in de avonduren of als de kraamverzorgende niet aan het werk is. Zolang de kraamzorg nog bij jullie thuis komt, is kraambezoek niet toegestaan.
  • Er is bij jou of je bezoek sprake van (milde) gezondheidsklachten.
  • Een van jullie is in contact geweest met een besmet persoon.
  • Een van jullie is in een gebied geweest waar het virus heerst.
  • Een van jullie behoort tot een risicogroep.

Coronavirus en kraambezoek: dit doen jullie

Helemaal geen bezoek: vitaal beroep

“Ik ben 30 april uitgerekend, dus hoe de situatie dan is weet ik natuurlijk niet. Maar zoals ik er nu over denk laat ik helemaal geen bezoek toe. Afstand houden van 1,5 meter is makkelijk voor elkaar te krijgen, maar ja… Zit je dan met je baby op afstand en niemand die hem mag vasthouden. Daarnaast blijven de bacteriën 48 uur in de “lucht hangen en op oppervlaktes”.

De kans dat het in huis komt wil ik hoe dan ook minimaliseren. Dat geldt ook andersom. Wij hebben allebei een vitale beroep en ik zou het mijzelf toch niet vergeven als ik iemand (onwetend) besmet.”
– Jaqqie

Ik laat ze niet buiten voor de deur staan

“Ondanks de regeling ga ik mijn ouders, broers, schoonouders en schoonbroer niet buiten de deur laten staan. We hebben met ze overlegd dat ze drie weken voor mijn uitgerekende datum al nergens meer heen gaan en voorzichtig doen. Als ze ziek zijn, komen ze natuurlijk niet. En verder? Natuurlijk laat ik ze kennis maken met hun kleinzoon en neefje. Ze mogen hem na het handen wassen ook gewoon vasthouden hoor.

De rest van mijn familie en vrienden moet wel even wachten, als het tegen die tijd nog zo is dan, maar mijn ouders en schoonouders komen zeer zeker over de vloer.”
– Lies

Niemand komt, en dat vind ik wel prima

“Bij ons mag niemand komen. Zelf vind ik het niet zo erg. Ik heb de kraamtijd bij mijn eerste kind echt als vervelend ervaren, er kwam zo veel bezoek. Ongeveer een maand lang elke dag wel iemand, en veel kwamen van ver. Die lieten zich niet na een half uurtje weg sturen. Ik was kapot, dus eigenlijk is het wel een opluchting.

Daarnaast neemt mijn schoonfamilie het virus totaal niet serieus, dus die heb ik sowieso liever niet in de buurt nu. Dat mijn eigen moeder niet langs kan komen vind ik wel jammer, maar het komt later wel. Het is natuurlijk al mijn tweede kindje. Ik heb het met de eerste allemaal al mee gemaakt. Ik vind het wel prima, lekker met mijn gezinnetje!”
– AlexOllie

Ik kan niet zonder mijn moeder

“Ik voel me echt een slechte moeder. Maar mijn vader en moeder buiten laten staan voelt niet als een optie. Ik zou niet weten hoe ik het de eerste weken zonder mijn moeder moet doen… Ik ben nu 34 weken zwanger. Verder heb ik me er wel bij neergelegd dat andere mensen pas later komen en dan op afstand de baby mogen bewonderen.”
– Maytwenty

Helemaal niemand: ook geen opa’s en oma’s

“Hier komt totaal geen bezoek als het nog steeds is zoals nu qua virus. Geen opa’s en oma’s, geen peetouders, gewoon niemand. Ze mogen voor het raam komen kijken vanuit buiten en ik kan eventueel beeldbellen. De eerste weken zal ik ook thuis in een soort van quarantaine gaan met ons gezin. Ik wil het risico gewoon echt niet lopen. Gelukkig heeft iedereen er begrip voor, ook de opa’s en oma’s.”
– Linda

Dierbare familie mag haar vasthouden

“Hier laat ik gewoon nog bezoek komen, hoor. Mijn dochter is 6 weken oud, dus het meeste bezoek is nog voor coronamaatregelen geweest. Nu komen ze alleen nog in kleine aantallen en altijd een check vooraf of iedereen 100% gezond is. Dierbare familie mag haar vasthouden, nadat ze hun handen wassen. Maar dat spreekt voor zich.”
– Breijnen

Lekker wennen aan elkaar en een ritme vinden

“Onze baby gaat geboren worden in deze coronaperiode. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het helemaal niet erg vind dat er beperkingen gesteld worden aan kraamvisite. Het geeft ons lekker de mogelijkheid te wennen aan elkaar en een ritme te vinden met z’n drietjes. En dat terwijl iedereen nu begrijpt waarom ze niet langs mogen komen straks, geen scheve gezichten. Ik vind het echt prima. Het is voor de oma’s en opa’s natuurlijk wel heel vervelend, maar dat is helaas niet anders. Dat kunnen we niet veranderen.”
– Coco88

Op afstand komen kijken

“Ik heb gewoon iedereen afgezegd. Wel jammer, zelfs mijn ouders zijn eigenlijk niet welkom behalve om wat af te geven. Dan mogen ze van een afstand naar mij en de kleine kijken. Ik vind het zeker wel jammer voor hen, maar liever iets minder contact de eerste maand dan dat straks iemand ziek is.”
– butengeweun

Praat mee over dit onderwerp!

Laat jij kraamvisite nog op bezoek komen of stel je het uit? Praat mee via de app of op het forum!