Vader en zoon lachen om leuke raadsels en kindermoppen

Moppen en raadsels zijn een goede manier om speels contact te maken met je kindje. Jullie kunnen samen lekker melig doen en de slappe lach krijgen. Ondertussen stimuleer je het logisch denken, het taalgevoel en de fantasie van je kleine. Met deze leuke raadsels en kindermoppen zit je gegarandeerd goed.

Leuke raadsels met logica

Raadsels zijn een goede manier om het creatief denkvermogen van je peuter of kleuter te stimuleren. Vaak moet je kindje voor het antwoord net een extra denkstapje maken.

De Eiffeltoren

Kan jij hoger springen dan de Eiffeltoren?
Antwoord: ja, de Eiffeltoren kan namelijk niet springen.

Dodelijk

Onder welke plant kan je niet zo lang zitten zonder dood te gaan?
Antwoord: een waterlelie

De rebel

Wat is wit en gaat omhoog?
Antwoord: een stout sneeuwvlokje.

Dokter dokter

Drie dokters zeggen dat Jantje hun broer is. Maar Jantje beweert dat hij helemaal geen broers heeft. Hoe kan dat?
Antwoord: de dokters zijn vrouwen. Jantje heeft inderdaad geen broers, maar wel drie zussen.

Oerwoud

Hoever kan je het oerwoud in lopen?
Antwoord: tot de helft, want daarna loop je er weer uit.

Kindermoppen over dieren

Vrijwel alle kinderen houden van dieren. Veel grappen hierover bevatten ook wat informatie over de diersoort. Zo leert je kindje tijdens het lachen ook nog iets bij.

Voeten vegen

Een mier en een duizendpoot gaan samen uit eten. De mier moet lang wachten, want de duizendpoot is bijna een uur te laat. Hijgend komt de duizendpoot uiteindelijk binnen: ‘Sorry dat ik zo laat ben, bij de deur stond een bord met “Verplicht voeten vegen”!’

Helemaal leeg

Twee leeuwen lopen door het centrum van Amsterdam. De ene leeuw kijkt eens goed rond en vraagt vervolgens: ‘Zeg, waar zijn alle mensen eigenlijk gebleven?’

Bij de dokter

Er komt een goudvis bij de dokter. De dokter werpt één blik op hem en zegt: ‘Ik zie het al. Uit de kom.’

Schrik

Twee koeien staan samen in de wei. Plotseling roept de ene koe: ‘Boe!’ De andere koe kijkt haar aan en zegt kalm: ‘Ik had je al gezien, hoor.’

Samen stampen

Een olifant en een muis lopen samen over straat. De muis zegt tegen de olifant: ‘Wat stampen we lekker hard, hè?’

Moeder en dochter lachen om leuke raadsels en kindermoppen

Leuke raadsels over taal

De taalontwikkeling van je kindje is in volle ontwikkeling. Spelenderwijs kunnen raadsels helpen om creatiever met taal om te leren gaan. Zo kan je peuter nieuwe verbanden tussen woorden leggen.

Metamorfose

Hoe maak je van een mug een gum?
Antwoord: je draait hem om.

Was

Wat was was voordat was was was?
Antwoord: voordat was was was, was was ‘is’.

Framboos

Hoe noem je een framboos met een goed humeur?
Antwoord: een framblij.

Groen

Wat is groen en komt keihard van een berg af?
Antwoord: een slawine (of een skiwi).

Knal!

Wat is wit en ontploft?
Antwoord: een boemkool.

Tips bij moppen en raadsels vertellen

Om het moppenuurtje met je kind extra leuk te maken, is het vooral belangrijk om samen keihard te lachen. Daarnaast kan je de volgende tips in gedachten houden.

  • Neem rustig de tijd. Voor jou zijn deze moppen en raadsels misschien al gesneden koek. Maar je kindje hoort ze waarschijnlijk voor het eerst. Neem dus rustig de tijd om te kijken of hij het grapje snapt en laat hem lekker uitlachen.
  • Verzin samen nieuwe grapjes. Kinderen vinden het heerlijk om zelf moppen te bedenken. Hoewel deze vaak nergens op slaan, is het wel dolle pret. Hé mama, wat is een aardappel? Oma Linda! Hahaha!
  • Koop een moppenboek. Op internet kan je veel mopjes en raadsels voor kinderen vinden. Wil je iets tastbaars, koop dan een moppenboek. Of knutsel er zelf eentje, met jullie favoriete (zelfbedachte) grapjes. Zo heb je urenlange inspiratie voor jullie lolbroekerij.
  • Houd je van de domme. Vertelt je peuter voor de honderdste keer hetzelfde raadsel? Doe dan alsof je er heel hard over na moet denken. Niks is leuker voor een kind dan zijn ouders nét even te slim af zijn.
  • Wees voorzichtig met schuine moppen. Vanaf de kleuterleeftijd gaat je kindje ‘vieze’ moppen leuk vinden. Zowel poep als seks zijn dankbare onderwerpen. Dit is normaal, maar het kan wel gênant zijn als je schattige peuter dit eruit flapt in het verkeerde gezelschap. Bespreek dus waar dit wel en niet kan.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app