Meisje speelt met vader tijdens Kerst 2020

Door het coronavirus zullen we Kerst in 2020 niet kunnen vieren op de manier die we gewend zijn. Hoe maak je er dit jaar toch een feest van met je kindje? En met welke maatregelen kan je rekening houden?

Kerst tijdens corona

Kerst is voor veel mensen een van de gezelligste periodes van het jaar. Wanneer je een kindje hebt, is het bijzonder om samen nieuwe tradities te maken. Vooral de eerste Kerst met je baby is een bijzonder moment. Helaas kan je dit Kerst in 2020 niet vieren op de manier vieren die je gewend bent.

Door de verspreiding van het coronavirus zit een diner met de hele familie er niet in. Ook zullen veel kerstmarkten en andere evenementen afgelast worden. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om van dit familiefeest tijdens corona een bijzonder feest te maken. Hoe kan je dit doen? En waar kan je dit jaar rekening mee houden tijdens de feestdagen?

Maatregelen om rekening mee te houden tijdens Kerst in 2020

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de regering basisregels opgesteld. Ook tijdens Kerst is het belangrijk om je hieraan te houden. Zo voorkomen we samen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden.

De overheid past deze maatregelen regelmatig aan. Dit zorgt ervoor dat ze passen bij de situatie van nu. Op dit moment gelden de volgende regels:

  • Blijf thuis als je coronaklachten (verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts, benauwdheid) hebt en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand tot mensen die niet bij je huishouden horen.
  • Was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog.
  • Schud geen handen.
  • Nodig maximaal twee mensen (van 13 jaar of ouder) per dag uit bij jou thuis of in de tuin. Tijdens Kerst mag je drie mensen uitnodigen.
  • Vorm buitenshuis (in bijvoorbeeld een park) met maximaal twee mensen van 13 jaar of ouder een groep. Deze regel geldt niet als je samen bij één huishouden hoort.
Meisje geeft baby kusje tijdens kerst met corona

Negen manieren om Kerst te vieren tijdens corona

Ben je een groot liefhebber van Kerst en ben je bang dat je het feest dit jaar in het water valt? Wees gerust, ook van Kerst in 2020 kan je samen met je kindje een bijzondere periode maken. Met behulp van onderstaande manieren maak je van Kerst tijdens corona toch een feest.

1. Vier Kerst buiten

Hebben jij en je gezin genoeg van het binnen zitten en wil je van Kerst een bijzonder feest maken? Vier het kerstfeest dan eens buitenshuis. Als je een tuin hebt en het weer het toelaat, kan je er buiten een fijn feest van maken.

Door lichtjes in de tuin op te hangen, zorg je voor die echte kerstsfeer. Bij een vuurkorf blijven jullie warm en kunnen jullie marshmallows roosteren. Dat vindt je peuter vast een feestje. Warme chocolademelk en (vega) worstenbroodjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Of wat dacht je van een heuse winterbarbecue? Genieten maar!

2. Organiseer een online kerstfeest

Je hele familie of vriendengroep uitnodigen voor een lekker etentje is helaas niet mogelijk. Maar gelukkig kan je ze wel zien via videobellen. Spreek een tijdstip af waarop jullie de webcam aanzetten en zorg ervoor dat jullie klaarzitten in matching kerstpyjama’s of jullie mooiste kerstoutfit.

Je kan zelfs afspreken om hetzelfde kerstdiner op tafel te zetten en dit tegelijkertijd te eten. Of bedenk gezellige activiteiten, zoals een kerstverhaal voorlezen of kerstliedjes zingen. Zo genieten jullie toch samen van Kerst.

3. Doe spelletjes via videobellen

Kerst is hét feest om op de bank te kruipen met een boek of samen spelletjes te doen. Dat laatste tijdens Kerst in 2020 wat lastiger. Gelukkig kan je kindje via beeldbellen spelletjes spelen met opa en oma. En een boekje voorlezen gaat ook prima via een beeldscherm. Lang leve de technologie!

Kindje viert kerst in 2020

4. Bestel bij een restaurant

Het liefst zou je misschien tijdens Kerst 2020 met de hele familie aanschuiven in een restaurant. Vanwege de maatregelen is dat dit jaar helaas niet mogelijk.

Wil je toch genieten van een lekker diner? Bestel dan een kerstdiner bij jullie favoriete restaurant en laat dit bezorgen of haal het op. Zo kunnen jullie samen smullen van een heerlijk diner. Bovendien steun je hiermee de horeca in deze moeilijke tijden. Dat je na afloop zelf moet afwassen, moet je maar even voor lief nemen…

5. Ga de deuren langs

Mist je kindje zijn opa en oma, neefjes en nichtjes of vriendjes? Vul dan samen tasjes met cadeautjes en knutsels. Breng dit langs de deuren, zodat je kindje ze toch even kan zien. Voor het echte kerstgevoel zingen jullie daarbij een kerstliedje, dat jullie thuis geoefend hebben. Wat zullen jullie vrienden en familie verrast zijn!

6. Maak een ‘kerstkraampje’

Dit jaar kan je helaas niet veel mensen binnen uitnodigen. Maar je kan ze wel vragen om langs de deur te komen! Zet een tafel in de voortuin of bij de voordeur en nodig vrienden en familie per gezin uit. De tafel zorgt voor een veilige afstand én je kan er een kerstkraampje van maken.

Zet er bijvoorbeeld allerlei lekkers op waar het bezoek van kan genieten. Denk aan zelfgebakken koekjes, warme chocolademelk of glühwein voor de volwassenen. Een stapel kerstkaarten om uit te delen maakt het feest compleet. Versier de tafel met kerstslingers en zet een muziekboxje neer voor kerstmuziek. Vrolijk kerstfeest!

7. Verspreid het kerstgevoel

Kerst is een feest van gezelligheid en samenzijn. Helaas zijn er veel mensen die de feestdagen alleen moeten doorbrengen. Denk aan mensen in verzorgingstehuizen of in ziekenhuizen. Voor eenzame mensen kan Kerst in 2020 extra lastig zijn. Daarom is het fijn om samen met je kindje het kerstgevoel te verspreiden.

Dit kan je doen door samen kaarten te maken en deze naar een verzorgingstehuis in de buurt te brengen. Vraag van tevoren wel even of dit mogelijk is. Of woont er misschien iemand in jullie straat die wat extra aandacht kan gebruiken? Wie weet kunnen jullie diegene blijmaken met een bloemetje of iets lekkers.

8. Maak een adventskalender

Het coronavirus schopt in 2020 veel feestelijkheden in de war. Extra reden om de hele maand lang aandacht te besteden aan Kerst. Dit kan je doen door een adventskalender te maken. Je koopt deze kant-en-klaar of knutselt hem zelf in elkaar. Door iedere dag samen een vakje van de kalender te openen, leven jullie bewust toe naar de kerstdagen.

Je kan kleine cadeaus of snoepjes in de vakjes doen. Maar je kan er ook spelletjes of activiteiten in stoppen. Schrijf bijvoorbeeld op een briefje dat jullie de kerstboom gaan versieren of koekjes gaan bakken. Zo heeft je kindje iedere dag iets om naar uit te kijken.

Meisje verkleed met kerst tijdens corona

9. Knutsel kerstkaarten met je kleine

Kan je tijdens Kerst in 2020 je familie en vrienden niet zien? Met een kerstkaart laat je ze merken dat je aan ze denkt. Bovendien is het een mooie reden voor een knutselmiddag met je kindje. Haal karton, verf en glitters in huis en leef jullie uit. Dat je over een jaar nog glitters tegenkomt in huis, moet je maar even vergeten…

Tip: Trek jullie feestelijkste outfits aan en laat jullie op de foto zetten. Daarmee maak je een leuke kerstkaart voor familie en vrienden én een mooie herinnering voor jezelf.

Tips om van Kerst tijdens corona een succes te maken

De volgende tips kunnen je helpen om van Kerst 2020 een mooi en veilig feest te maken.

  • Houd de maatregelen in de gaten. De maatregelen tegen het coronavirus worden regelmatig aangepast. Heb je bij een restaurant, theater of museum gereserveerd? Houd dan hun website in de gaten. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van de nieuwste maatregelen.
  • Koop cadeaus via internet. Door zoveel mogelijk afstand te houden, verminder je de verspreiding van corona. Koop je cadeaus daarom liever via internet. Zo voorkomen we samen drukke winkels en winkelstraten.
  • Begin op tijd met inkopen voor het kerstdiner. Rondom de kerstdagen is het altijd druk in supermarkten. Tijdens Kerst in 2020 is het belangrijk dat we drukte in de supermarkten voorkomen. Wacht daarom niet tot het laatste moment met inkopen doen, maar begin er op tijd mee.