Moeder speelt babyspelletjes met baby van 1 maand oud

Door te spelen maak je op een leuke manier contact met elkaar. Nu je baby 1 maand oud is, kan je kleine al meer dan vlak na de geboorte. De interesse naar de grote wereld groeit en er komt langzaam meer contact. Hoe kan je dit gebruiken tijdens het spelen? Deze spelletjes voor je baby van 1 maand geven je inspiratie.

Hoe spelen met je baby van 1 maand oud?

De activiteiten van je baby van 1 maand oud bestaan nog vooral uit drinken, slapen, poepen en een beetje rondkijken. Echt spelen is nog wat lastig. Toch is je baby van 1 maand al nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Het is daarom leuk om op een speelse manier contact te maken met elkaar. Zo ben je toch aan het ‘spelen’ met je baby. Leuke ontspanning voor jou én je kindje.

Samen spelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Het versterkt de band tussen jou en je kindje en helpt de ontwikkeling van je kleine een stap vooruit. Door spelletjes te spelen, leert je baby nieuwe dingen en worden de motorische vaardigheden getraind. Laat je daarom inspireren door de spelletjes hieronder en geniet van elkaar!

Babyspelletjes 1 maand

1. Gekke bekken trekken

Oefen op je gekste gezichten en ontdek wat je baby vrolijk maakt. Maak rare geluiden tijdens het gekke bekken trekken. Je kan ook verschillende knuffels pakken en ze vrolijk, maar rustig heen en weer bewegen. Je baby van 1 maand oud zal je met geïnteresseerde blik aankijken. Wie weet tover je wel het eerste lachje op dat lieve gezichtje.
Goed voor: Hechting tussen jou en je baby, ontwikkeling van de ogen, ontwikkeling gehoor

2. Ik zie, ik zie, wat jij nu ook ziet!

Je kleine kan op zo’n 30 centimeter scherp zien. Teken eens leuke gezichtjes op je vingers of gebruik vingerpoppetjes. Laat je baby op de rug liggen en breng langzaam één voor één je vingers in het blikveld van je baby. Laat je kindje kennismaken met elk poppetje door je vingers naar voren te buigen en zacht te praten. Reageert je kindje? Tijd voor een leuk gesprek in deze mini-poppenkast.
Goed voor: ontwikkeling van de ogen

3. Neus-aan-neus tummy time

Oefenen op de buik kan je al doen als je baby 1 week oud is. Door deze tummy time traint je baby veel spieren en leert hij langzaam het hoofd omhoog tillen. Het is dus een goede oefening voor de motorische ontwikkeling. Het kan ook even zwaar zijn voor je baby. Maak er daarom een leuk spelletje van door tegenover je kleine krachtpatser te gaan liggen en met je neus steeds zachtjes tegen zijn neus aan te tikken. Samen trainen is altijd leuker dan alleen.
Goed voor: motorische ontwikkeling, evenwichtsgevoel

4. Dansen in de draagzak

Grote kans dat je baby graag tegen jou aan hangt in de draagzak of draagdoek. Het heen en weer schommelen tijdens het lopen geeft je baby een ontspannen gevoel. Daarnaast vindt je kleine het heerlijk om dicht bij jou te zijn en je geur en lichaamswarmte om zich heen te hebben. Om er een speelse draai aan te geven kan je nu rustig gaan dansen door de kamer, terwijl je zingt of neuriet. Wat een beleving voor je baby!
Goed voor: hechting met je baby, ontspanning

Vader speelt babyspelletjes met zijn baby van 1 maand oud

5. Staarwedstrijd

Is jouw baby een kampioen staren en krijg jij geen genoeg van die grote, onschuldige baby-ogen? Neem dan gerust de tijd om in elkaars ogen te verdrinken en doe een ware staarwedstrijd. Kijk je baby in de ogen en maak het af en toe spannend door soms je ogen te sluiten, langzaam te knipperen en dan weer eens snel te knipperen met je ogen. Wie houd dit het langste vol?
Goed voor: ontwikkeling van de ogen, de band tussen jullie, communicatie

6. Samen muziek luisteren

Hoe klein je baby ook is, genieten van rustige (achtergrond)muziek kan je kleine al. Heb jij favoriete liedjes die je baby vaak gehoord heeft in de buik? Dan vindt je kindje dit nu meestal ook prettige muziek om naar te luisteren. Probeer verschillende favorieten uit en kijk hoe je baby erop reageert. Kies wel voor de wat rustigere nummers, voor heavy metal of hard rock is het nog wat vroeg.
Goed voor: ontwikkeling van het gehoor, ontspanning

Leuk speelgoed voor je baby van 1 maand

Naast de spelletjes hierboven, kan het ook leuk zijn om wat speelgoed te gebruiken tijdens het spelen. De volgende soorten speelgoed passen bij deze leeftijd:

  • Boekjes of kaarten met zwart-wit patronen
  • Rammelaars
  • Felgekleurde speeltjes met verschillende vormen en texturen
  • Zachte knuffels
  • Een babymobiel voor boven de box

Tip

Bekijk hoe je baby zich ontwikkelt deze maand

De ontwikkeling van je baby gaat hard. Elke maand leert je kleine nieuwe dingen. Wil je weten welke veranderingen je deze maand kan verwachten? Lees dan alles over de ontwikkeling van je baby deze maand>>

Tips bij het spelen

Om ervoor te zorgen dat jullie onbezorgd kunnen spelen, zijn de volgende tips handig.

  • Heb oog voor veiligheid. Zorg ervoor dat de omgeving waarin jullie spelen veilig en prettig is. Let er bijvoorbeeld op dat je baby nergens van af kan rollen en gebruik een zacht speelkleed.
  • Let op vermoeidheidssignalen. Nieuwe indrukken vragen veel energie van je kleine ontdekker. Zie je vermoeidheidssignalen bij je baby, zoals gapen, het hoofd wegdraaien of staren? Dan is je kindje waarschijnlijk toe aan een dutje. Ga een andere keer verder met het spelletje.
  • Dwing je baby niet. Lukt een spelletje niet of lijkt je baby er geen zin in te hebben? Blijf het dan niet proberen, maar geef het op een ander moment nog een kans. Misschien is je baby er nu even niet aan toe.

Bekijk babyspelletjes voor je baby van 2 maanden>>