Moeder geeft haar baby borstvoeding met behulp van een witte kanten voedingsbh

Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode zijn je borsten zwaarder en groter dan normaal. Een voedingsbh kan de juiste ondersteuning geven. Ook kan je met een voedingsbh makkelijk borstvoeding geven. Waar moet je rekening mee houden als je een voedingsbh koopt?

Wat is een voedingsbh?

Een voedingsbh is speciaal ontworpen om borstvoeding te geven. Met een voedingsbh hoef je niet eerst je bh uit te trekken om je kindje te voeden. Je kan eenvoudig de cups losklikken door middel van clipjes bij de bandjes. Zo komt je borst vrij met een enkele handbeweging. Je kan dit dus doen terwijl je je baby vasthoudt. Vervolgens kan je hem meteen aanleggen.

vrouw gebruikt borstkolf van Medela

5 onmisbare producten voor je borstvoeding

In samenwerking met Medela

Wanneer je borstvoeding geeft, doe je dit graag zo comfortabel en makkelijk mogelijk. Benieuwd naar de 5 onmisbare musthaves van Medela voor een onbezorgde borstvoeding?

Bekijk de musthaves

Waarom een voedingsbh kopen?

Het voordeel van een voedingsbh is dat je je kindje gemakkelijk en snel kan voeden. Dit is bij een normale bh onhandiger, omdat je die eerst helemaal uit moet trekken.

Daarnaast is een voedingsbh extra comfortabel en zacht. Een gewone bh heeft vaak naden die over de tepels lopen. Dit kan pijnlijk zijn, want je tepels zijn extra gevoelig als je borstvoeding geeft. Een borstvoedingsbh heeft geen naden en zit daardoor prettiger.

Naast comfort biedt een voedingsbh ook extra steun aan je borsten. Niet geheel onbelangrijk. Je borsten worden namelijk zwaarder als je borstvoeding geeft en kunnen gevoelig zijn. Door een speciale borstvoedingsbh te dragen, voelen je borsten minder pijnlijk aan.

Soorten voedingsbh’s

Voedingsbh’s zijn er in verschillende soorten en maten. Het beste is om er een aantal uit te proberen. Zo kom je erachter welke voedingsbh bij je past. Je kan onder andere kiezen uit deze varianten:

 • Voedingsbh met beugel. Een beugelbeha kan prettig zijn als je wat grotere borsten hebt. De beugels geven je borsten extra ondersteuning. Let wel op in de kraamweek: Je borsten kunnen erg gezwollen zijn door stuwing. Dan is het beter om tijdelijk een bh zonder beugel te dragen. Je kan hiervoor advies vragen aan je kraamverzorgende.
 • Voedingsbh zonder beugel. Veel vrouwen vinden een beugelloze bh het fijnste zitten, omdat deze niet zo snel knelt. Een bijkomend voordeel is dat je een bh zonder beugel ook ’s nachts kan dragen.
 • Voorgevormde voedingsbh. Deze voedingsbh heeft een standaardvorm met verstevigde cups. Vooral vrouwen met wat grotere borsten kiezen hiervoor.
 • Niet-voorgevormde voedingsbh. Dit is een bh zonder vulling of versteviging, die goed aansluit op de natuurlijke vorm van je borst. Dit kan prettig zijn als je borsten de ene dag wat groter zijn dan de andere dag, bijvoorbeeld als je stuwing hebt. Deze zijn ook handig om te dragen als je borsten nog groeien (tijdens de zwangerschap).

Verschil zwangerschapsbh en voedingsbh

Je kan ervoor kiezen om een zwangerschapsbh te kopen. Het voordeel hiervan is dat je deze al tijdens de zwangerschap kan dragen. De cups hebben een stevige, stretch-achtige stof die meerekt naarmate je borsten groeien. Het nadeel is dat een zwangerschapsbh geen voedingsfunctie heeft. Je kan er dus minder makkelijk borstvoeding mee geven dan met een voedingsbh.

Wanneer voedingsbh kopen?

Vaak wordt geadviseerd om pas na de bevalling een voedingsbh te kopen, omdat je borsten dan niet meer zo hard groeien als tijdens de zwangerschap. Toch is dit niet altijd een prettig moment. In de kraamtijd staat je hoofd er niet naar of heb je er geen tijd voor. Online bestellen en thuis passen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Dan hoef je de stad niet in.

Wil je toch al eerder een voedingsbh kopen? Dan kan je dit het beste doen in de 9e maand van je zwangerschap. Tot 36 weken zet je ribbenkast namelijk uit, wat betekent dat tot die tijd je omvang nog groeit. De maat die je tijdens de laatste weken van je zwangerschap hebt, komt meestal overeen met de maat die je na de stuwingsperiode hebt.

Welke maat koop je?

Omdat je borsten nog groeien, is het niet altijd eenvoudig om te bepalen welke maat je nodig hebt. Toch is het belangrijk om de juiste maat aan te schaffen. Een te kleine, knellende bh zit niet alleen vervelend, maar kan ook verstopte melkkanaaltjes veroorzaken. In het ergste geval kan je zelfs een borstontsteking krijgen.

Om de juiste maat te bepalen, kan je het beste om advies vragen bij een speciaalzaak, lingeriewinkel of een lactatiekundige. Wil je toch zelf een inschatting maken, bijvoorbeeld omdat je online wilt bestellen? Dan kan je je cupmaat op de volgende manier berekenen:

 • Meet je onderwijdte. Wikkel het meetlint vlak onder je borsten om je lichaam. Het aantal centimeters is het cijfer in je bh-maat, bijvoorbeeld 75 of 85.
 • Meet je bovenwijdte. Wikkel het meetlint om je lichaam, over het volste punt van je borsten heen. Zorg dat het meetlint over beide tepels ligt en niet te los of te strak zit.
 • Bereken het verschil. De bovenwijdte – de onderwijdte = een indicatie voor het cijfer van je cupmaat.
 • Check je maat in de tabel. Kijk in onderstaande tabel welke cupmaat bij de uitkomst van de berekening hoort. Bijvoorbeeld 104 – 85 = 19. Je cupmaat is D, de totale maat is 85D.

Houd er rekening mee dat dit een richtlijn is. Iedere vrouw is uniek en je borsten dus ook. Het beste is om verschillende maten uit te proberen rondom jouw berekende maat en te kijken welke het prettigst zit.

Wat draag je ’s nachts?

Het kan fijn zijn om ook ’s nachts een voedingsbh te dragen. Je borsten voelen minder pijnlijk door de ondersteuning en lekkende melk wordt opvangen door zoogkompressen in je bh. Een voedingsbh zonder beugel is ’s nachts doorgaans het prettigst. Een beugel kan vervormen of in je borst drukken.

Een andere optie is een voedingshemdje dragen. Die zit minder strak, maar kan je net als bij een voedingsbh losklikken door middel van clipjes bij de bandjes. Ook kan je hier zoogkompressen in plaatsen.

Tips bij het kopen van een voedingsbh

Bij het kopen van een voedingsbh kan je met een aantal dingen rekening houden. Denk in ieder geval aan de volgende tips:

 • Kijk goed naar de pasvorm. Let op dat de bh je borsten goed ondersteunt en niet knelt. Je borst moet voldoende ruimte hebben in de cup.
 • Draag zoogkompressen tijdens het passen. Hiermee voorkom je dat je melk lekt in de bh. Bovendien houd je er meteen rekening mee dat de bh genoeg ruimte heeft voor een borstkompres.
 • Let op het materiaal. Je kan het beste kiezen voor katoen of een mengsel van katoen en synthetisch. Dit voelt lekker zacht aan en is niet pijnlijk voor je tepels.
 • Pas verschillende voedingsbh’s. Probeer enkele bh’s uit om te kijken wat het beste bij je past. Je ontdekt dan welk model en welke methode van openen je voorkeur heeft.
 • Koop meerdere voedingsbh’s. De bh’s zullen vaker in de was belanden dan normaal, omdat je soms melk lekt of omdat je baby eroverheen spuugt. Schaf er daarom ten minste drie of vier aan, zodat je niet zonder komt te zitten.
 • Koop een bh op de verste haakjes. Na de bevalling krimpt je ribbenkast weer terug naar zijn oude formaat. Daarom is het goed om een voedingsbh te kopen die met de haakjes op de verste stand het prettigst voelt. Dan kun je later de strakkere haakjes gebruiken.