Baby met huidproblemen

Het huidje van je baby is nog erg gevoelig en kan om verschillende redenen rood worden. Soms omdat zijn huidje nog niet volledig is ontwikkeld en droog wordt, andere keren vanwege een infectie of allergische reactie. Hieronder noemen we de meest voorkomende huidproblemen bij baby's.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag, ook wel bekend als warmtebultjes, bestaat uit kleine bultjes gevuld met vocht. Ze ontstaan doordat de zweetkanaaltjes verstopt raken en verschijnen dan ook voornamelijk in de huidplooien. Bij baby’s vind je ze meestal in de nek, lies en oksels, maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Warmte-uitslag is een onschuldig huidprobleem en trekt vaak vanzelf weer weg. Het betekent echter wel dat je baby het te warm heeft gehad. Zorg altijd voor een aangename temperatuur (16 tot 18 graden) op de babykamer, kleed je baby luchtig bij warm en vochtig weer en houd hem uit de zon. Gaat de warmte-uitslag niet vanzelf over? Misschien heeft je kindje dan last van eczeem. Ga in dat geval even langs de huisarts.

Rode babybillen (luieruitslag)

In de luier kan het lekker broeien. Zeker als je baby’tje een grote boodschap heeft gedaan. Niet zo gek dat door de warmte, wrijving, vocht en de irriterende stoffen in de ontlasting het kwetsbare babyhuidje geïrriteerd raakt. Op en rond de billetjes ontstaan dan grote, rode, schrale plekken, waar je baby erg last van kan hebben. Dit wordt ook wel luieruitslag genoemd, of in de volksmond: rode babybilletjes.

Luieruitslag helemaal voorkomen is lastig, maar met de volgende tips kan je de kans erop wel verkleinen. Deze tips kan je ook toepassen om rode babybilletjes te behandelen:

  • Verschoon je kindje regelmatig, het liefst 8 keer per dag, zeker in de eerste maanden. Vooral poepluiers zijn de boosdoener.
  • Maak het luiergebied schoon met lauw water en dep het grondig, maar voorzichtig droog.
  • Gebruik alleen alcoholvrije, ongeparfumeerde doekjes.
  • Laat de billetjes van je baby ‘aan de lucht drogen’ (met een doek eronder natuurlijk!). Dit is goed voor zijn huidje.
  • Smeer de billetjes van je baby in met een vette babyzalf. Dit beschermt zijn huidje.
  • Probeer extra absorberende luiers en doe ze niet te strak om. Zo kan de lucht voldoende circuleren.

Schimmelinfectie

Gaat de luieruitslag niet vanzelf over? Dan heeft je kleine mogelijk last van een schimmelinfectie. Door de weke babybilletjes en het schuren van de luier, kan het huidje van je baby kapotgaan. De gistsoort Candida kan dan zijn huidje infecteren en de luieruitslag verergeren.

Dit is geen ernstig huidprobleem, maar wel vervelend voor je baby. Candida veroorzaakt namelijk jeuk, een branderig gevoel en gaat meestal niet vanzelf over. Als je vermoedt dat je kindje een schimmelinfectie heeft, is het dus verstandig om langs de huisarts te gaan. Die schrijft dan een antischimmelzalf voor.

Eczeem

Zo’n 5 tot 10% van de baby’s heeft last van eczeem. Dit is een ontsteking van de bovenste huidlagen die zich kenmerkt door rode, jeukende en soms schilferige plekken op de huid. Soms ontstaan er ook bultjes, blaasjes, korstjes en kloofjes. Er zijn verschillende soorten eczeem:

Atopisch eczeem

Atopische eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid, waarvoor je een erfelijke aanleg hebt. Als je kindje last heeft van deze vorm, komt het van binnenuit en is er niet altijd een duidelijke uitlokkende factor voor het eczeem. Dit kan lastig zijn, omdat je de plekken moeilijk kan voorkomen, maar gelukkig zijn ze goed te behandelen. Als je baby een milde vorm heeft, kan een vette babyzalf voldoende zijn. Heeft je baby veel last van zijn eczeem, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan dan een hormoonzalf voorschrijven. Gelukkig groeien de meeste kindjes er vanzelf overheen.

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem heeft vaak wel een aanwijsbare oorzaak en ontstaat nadat je baby in contact is geweest met een stof waarvoor hij allergisch is. Het eczeem ontstaat dan ook vaak op slechts één plek en verdwijnt na een paar uur of een aantal dagen. Ook contacteczeem kan je behandelen met een vette zalf en kan je zelfs voorkomen door de stof die de allergie veroorzaakt te mijden.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een variant die vooral op de behaarde hoofdhuid voorkomt en een veelvoorkomende babykwaal is. Het staat namelijk ook wel bekend als berg.

Netelroos (galbulten)

Als je kindje ergens allergisch voor is, kunnen er galbulten ontstaan op zijn lijfje. Deze zijn vaak rood, soms met een wit centrum, en lijken op de bultjes die je krijgt als je een brandnetel hebt aangeraakt. Maar netelroos kan in grootte en kleur verschillen. Zo kan netelroos bestaan uit:

  • Alleen kleine, rode bultjes
  • Grotere, bleke plekken
  • Verdikkingen die samenvloeien
  • Grote bleke plakkaten met een rode rand

Koelzalf kan bij netelroos helpen tegen de jeuk, dit is bij de apotheek verkrijgbaar. Duurt het erg lang voordat de netelroos verdwijnt? Neem dan contact op met je huisarts.

Baby acné

Soms krijgen baby’s 2 tot 4 weken na de geboorte last van puistjes, ook wel acné genoemd. Ze worden veroorzaakt door de hormonen die je hebt meegegeven vanuit de baarmoeder. Hoewel ze misschien niet zo fraai ogen, is het toch beter om ze met rust te laten. Ga de puistjes dus niet uitknijpen of behandelen met middeltjes, hoe verleidelijk dit ook is. Het mooie huidje van je baby kan dan juist beschadigd raken. En dat zou zonde zijn, want de puistjes verdwijnen vanzelf.

Erytheem

Erytheem is roodheid van de huid dat wordt veroorzaakt door een vergrote bloedtoevoer in de diepere huidlagen. Je baby kan hierdoor (verschillende) rode plekken op zijn huid hebben, die wit worden als je erop drukt. De erytheem geeft geen klachten en gaat meestal vanzelf weer weg.

Droge, gevoelige huid

Veel baby’s hebben last van droge plekjes, omdat hun huidje nog niet volledig is ontwikkeld. Daardoor is hun babyhuidje erg gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals warmte, kou, water en de zon. Vooral in de huidplooitjes, waar veel huid-op-huidcontact is, ontstaan droge gevoelige plekjes. Bescherm je baby dus goed met een lekkere vette babyzalf. En als je de zon in gaat, smeer je kleine dan in met een goede zonnebrand (minstens factor 50).