jong stel krijgt baby en verandert verzekeringen

Als je zwanger bent of net een baby hebt gekregen, is het verstandig om goed naar je verzekeringen te kijken. Waar kan je op letten en wat moet je bij je huidige verzekeraars doorgeven?

Zorgverzekering als je een baby hebt

Je baby moet binnen 4 maanden na de geboorte aangemeld zijn bij je zorgverzekering of bij die van je partner. Wanneer je dit te laat doet, moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Als je baby eenmaal is bijgeschreven, vallen bijna alle zorgkosten van je baby onder de basisverzekering.

Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond je zwangerschap, de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Meer over zorgverzekering en je baby
Lees alles wat je moet weten over je zorgverzekering als je zwanger bent of je zorgverzekering met baby.

Autoverzekering

Na de geboorte van je baby hoef je eigenlijk niets aan je autoverzekering te doen. Toch kan je baby een goede reden zijn om je autoverzekering nog eens kritisch te bekijken. Heb je wel een dekking die past bij de waarde van je auto? En hoe zit het met een schadeverzekering voor inzittenden? Vergelijk autoverzekeringen hier >>

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand of inbraak. Met de komst van een baby groeit je inboedel en de waarde daarvan meestal. Denk aan spullen in de babykamer, de kinderwagen, het kolfapparaat en een nieuw fototoestel. Zorg ervoor dat de verzekerde waarde gelijk is aan de nieuwwaarde van de verzekerde inboedel.

Is de waarde van je inboedel flink gestegen? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Dit kan zorgen voor een kleine premieverhoging, maar als er schade ontstaat, ben je hier blij mee. De zorgverzekeraar vergoedt anders niet alle schade.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, storm of een inbraak. Als je een eigen woning hebt, is een opstalverzekering verstandig. Met de komst van een baby wordt deze verzekering nog belangrijker. Je huis is mogelijk je grootste materiële bezit. Als dit afbrandt, is het prettig als de financiële zaken rondom je huis goed geregeld zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor personen dekt de schade die jij of iemand anders van je gezin veroorzaakt bij een ander. Vaak wordt er tot 1 of 2,5 miljoen euro per gebeurtenis vergoed, terwijl de premie relatief laag is.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Zeker nu je een baby hebt. Zodra je kleine straks kan lopen, zit een ongelukje in een klein hoekje. Voor een lage premie per maand ben je voor een erg hoog bedrag verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de juridische kosten bij een conflict. Denk aan een conflict met je werkgever of rond de (ver)koop van een huis. Met een kind zijn er meer situaties waardoor je in een juridisch conflict terecht kan komen. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een rechtsbijstandverzekering. Het heeft veel met je persoonlijke voorkeur te maken of je een rechtsbijstandverzekering wil afsluiten.

Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Geef dan na de geboorte van je eerste kindje aan dat je gezinssamenstelling is veranderd.

Reisverzekering

Als je vaak op reis gaat, kan een reisverzekering verstandig zijn. Ook kan je een annuleringsverzekering afsluiten. Een reisverzekering heeft verschillende dekkingen waaruit je kan kiezen. Zo kan je kiezen voor een dekking rondom medische kosten of automobilistenhulp. Dit kan ervoor zorgen dat je met een geruster gevoel op reis gaat. Ga je hooguit één keer per jaar een weekendje naar de Veluwe, dan lijkt een reisverzekering niet nodig.

Heb je al een reisverzekering? Meld je baby dan aan bij je reisverzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert je tegen de financiële gevolgen bij het overlijden van jou of je partner. Overlijd jij of je partner voordat de hypotheek van je huis helemaal is afgelost? Dan keert de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek (voor een deel) wordt afgelost. Hierdoor kan de langstlevende partner met kind(eren) in het huis blijven wonen. Bekijk ook direct of je al hebt nagedacht over een voogd.

Met je baby op komst kan een overlijdensrisicoverzekering een prettige gedachte zijn. Als jij of je partner overlijdt, is het fijn als de financiën voor je gezin goed geregeld zijn. Helaas is deze verzekering niet goedkoop. Bekijk goed je persoonlijke financiële situatie om te bepalen of deze verzekering voor jullie verstandig is.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering worden de kosten voor een uitvaart betaald. Als je zelf genoeg spaargeld hebt, is deze verzekering niet aan te raden. Als je de kosten zelf kan betalen, is dat namelijk goedkoper dan je ervoor verzekeren. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan kan een uitvaartverzekering een goede optie zijn. Na jouw overlijden moeten je nabestaanden de kosten van jouw uitvaart betalen. Dit kost gemiddeld rond de €7.500. Een uitvaartverzekering dekt deze kosten voor een deel of helemaal.

Meer over uitvaartverzekering
Lees alles over een uitvaartverzekering met een baby.

Voor meer informatie over uitvaartverzekeringen en kinderen kan je terecht op de website van het uitvaartverzekering informatie centrum.