Kind krijgt thuis les vanwege coronavirus

Als onderdeel van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn de scholen de komende tijd dicht. Dat betekent dat je kindje thuis moet blijven en tijdelijk geen les krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je kleine toch iets leert?

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een nieuwe variant van het SARS-virus. De ziekteverwekker veroorzaakt de ziekte COVID-19. Deze ziekte gaat gepaard met griepachtige verschijnselen. Meestal zijn de klachten mild, maar voor ouderen en vatbare mensen kan het gevaarlijk zijn. Er zijn complicaties mogelijk zoals longontsteking, benauwdheid en ademhalingsproblemen.

Waarom zijn de scholen dicht?

Inmiddels is er sprake van een pandemie. Dat betekent dat het coronavirus zich over de hele wereld verspreidt. Daarom zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig. Deze maatregelen zijn bedoeld om contact tussen mensen zoveel mogelijk te beperken. Op die manier is de kans veel kleiner dat je in aanraking komt met het virus. Daarom zijn ook de scholen gesloten.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Na een drukke dag wil je iets makkelijks op tafel zetten. Wat kun je voor lekkers maken, waar je ook je kind blij mee maakt? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen!

Meer bekijken

Welke gevolgen heeft de lessenstop voor mijn kind?

Op dit moment zijn de scholen dicht voor een periode van ten minste drie weken. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind hierdoor een achterstand oploopt. Zeker als je de stof thuis af en toe herhaalt, zal je kleine bolleboos zich gewoon blijven ontwikkelen.

Wel kan je merken dat je kind zich gaat vervelen, of angstig is voor het coronavirus. Alle maatregelen zorgen voor veel onrust in de wereld. Dat merkt je kleine waarschijnlijk ook. Het kan daarom goed zijn om de alledaagse routine zoveel mogelijk aan te houden. Aandacht voor schoolse lessen hoort daarbij.

Thuis lesgeven

Om je kind te ondersteunen, kan je ervoor kiezen om thuis les te geven zolang de scholen gesloten blijven. Veel scholen stellen lesmateriaal beschikbaar of bieden zelfs online lessen aan. Als ouder kan je hieraan bijdragen door samen met je kind te kijken naar de stof en het huiswerk.

Het is niet nodig om elke dag een volle lesdag te maken, maar probeer wel dagelijks aandacht te besteden aan school. Op die manier blijft je kleine een beetje in zijn normale ritme. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie ’s ochtends aan school werken en ’s middags wat leuks gaan doen.

1. Maak gebruik van digitaal lesmateriaal

Stelt de school van je kindje lesmateriaal beschikbaar? Dan kan je dit als uitgangspunt nemen voor je thuisles. Als er geen stof vanuit school is, zijn er online verschillende mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld gebruik van Squla, Muiswerk of de online omgeving van CITO. Hier vind je allerlei opdrachten die passen bij de leeftijd en het niveau van je kind.

2. Leer door middel van spelletjes

Zowel op internet als daarbuiten zijn spelletjes te ontdekken die leerzaam zijn. Denk aan kwartetten met woordsoorten of spelenderwijs leren tellen. Door er een spelletje van te maken, heeft je kindje nauwelijks door dat hij iets nieuws leert. Tel bijvoorbeeld samen de rozijntjes die je kind als tussendoortje eet.

3. Kijk samen educatieve filmpjes

Als je toegang hebt tot internet, zijn de mogelijkheden om te leren bijna eindeloos. Je kan samen met je kindje kijken naar filmpjes van Sesamstraat, Juf Roos of Freek Vonk. Voor extra effect kan je na afloop de aflevering met je kind bespreken. Welke nieuwe dingen hebben jullie geleerd?

4. Maak gebruik van je dagelijkse bezigheden

Vind je het lastig om tijd te maken voor lesgeven, terwijl je nog allerlei dingen moet doen? Maak gebruik van de dagelijkse bezigheden om je kind iets nieuws te leren. Klokkijken is bijvoorbeeld een vaardigheid die je kind kan leren als jij een kwartier achter je computer wil werken. Hoe laat is het na die tijd?

5. Gebruik jullie tijd samen om boekjes te lezen

Een van de beste manieren voor je kind om te leren is als jij hem voorleest. Dit helpt hem bij zijn taalontwikkeling, zijn sociaal-emotionele ontwikkeling en bij het gebruiken van zijn fantasie. Maak dus gebruik van jullie extra tijd samen om jullie favoriete boeken weer eens uit de kast te halen.

Meer informatie over het coronavirus