Kindje eet met de pot mee aan de hand van voedingsschema baby 12 maanden

Nu je baby 12 maanden is, kan je hem bijna alle gezonde producten geven die jij ook eet. Vanaf zijn eerste verjaardag mag hij gewone melk drinken in plaats van opvolgmelk. Wat verandert er nog meer en hoe kan het voedingsschema van je baby van 12 maanden eruitzien?

Voedingsschema baby 12 maanden

Hoera, je baby is een dreumes! Nu je kindje 1 jaar oud is, kan hij helemaal met de pot mee-eten. Hij eet drie keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags een boterham en ’s avonds een warme maaltijd. Tussendoor geef je hem twee tot maximaal vier tussendoortjes per dag. Door het aantal eetmomenten beperkt te houden, bescherm je zijn tanden en gewicht.

Vanaf zijn eerste verjaardag gaat de groei van je dreumes wat minder hard. Dit kan ervoor zorgen dat zijn eetlust misschien wat minder groot is dan eerder. De ene dag eet hij misschien minder dan de andere dag. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Je kindje voelt aan wat hij nodig heeft. Heb je het idee dat hij niet goed groeit of dat hij van bepaald voedsel klachten krijgt? Dan is het goed om met het consultatiebureau te overleggen.

Van opvolgmelk naar gewone melk

Nu je kindje 1 jaar is, kan je hem gewone melk geven. Zijn nieren kunnen de eiwitten die hierin zitten inmiddels beter verwerken. Daarnaast eet hij nu genoeg vaste voeding om hier voldoende ijzer en goede vetten uit te halen. Wanneer je kindje moet wennen aan gewone melk, kan je deze eerst mengen met opvolgmelk. Maak het aandeel gewone melk steeds groter, tot hij aan de smaak gewend is.

Geef je je dreumes borstvoeding? Dan kan je dit blijven doen zolang je dit fijn vindt. Wanneer je kind nog een paar keer per dag aan de borst drinkt, heeft hij wat minder andere melkproducten nodig. De precieze hoeveelheid hangt af van wat er verder op zijn menu staat. Wanneer je twijfelt of hij genoeg binnenkrijgt, kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

Honing op het menu

In honing kan een bacterie zitten waar baby’s jonger dan 12 maanden erg gevoelig voor zijn. Nu je kindje 1 jaar is, is zijn darmstelsel beter ontwikkeld. Hij is nu goed in staat om deze bacterie te verwerken. Je kan dus met een gerust hart wat honing op zijn brood smeren of aan zijn thee toevoegen.

Voorbeeld voedingsschema baby 12 maanden

Na het uitblazen van zijn eerste verjaardagskaars, eet je kleine grotendeels met de pot mee. Het voedingsschema van je baby van 12 maanden kan er als volgt uitzien:

Borstvoeding Melk Vaste voeding
Je kan je baby nog altijd op verzoek voeden. Richtlijn: minstens 2 voedingen per dag. Als hij behoefte heeft aan meer, is dit geen probleem. Halfvolle of magere melk. Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags een boterham en ’s avonds een warme maaltijd.

Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Hij is eraan toe om halfvolle of magere melk te drinken. Geef dit het liefst in een gewone beker in plaats van een zuigfles of tuitbeker. Dit is beter voor zijn mondmotoriek.

Wat kan je kindje beter nog niet eten?

Je kan bijna alle gezonde producten die je zelf eet op het voedingsschema van je baby van 12 maanden zetten. Toch kan je de volgende producten beter niet of met mate geven:

  • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je kind kunnen tot hij 4 jaar is zout nog niet goed verwerken. Ook verzadigde vetten zijn niet goed voor zijn gezondheid. Voeg liever geen zout toe tijdens het koken en geef producten zoals gewone kaas en smeerkaas met mate. Goede alternatieven hiervoor zijn hüttenkäse en zuivelspread.
  • Rauwe vlees- en visproducten. In rauwe dierlijke producten zoals ossenworst en filet americain kan een bacterie zitten waar je kindje ziek van kan worden. Dit geldt ook voor gerookte vis en producten met rauw ei of rauwe melk, zoals bepaalde toetjes en boerenkaas. Wacht hier het liefst mee tot je kind 4 jaar is.
  • Noten. Het gebit, de mondspieren en de sliktechniek van je kindje zijn in ontwikkeling tot hij 4 jaar oud is. Daarom is het beter om hem tot die tijd geen hele pinda’s of noten te geven. Hij zou zich hierin kunnen verslikken. Ook kan je hem beter nog geen brood met hele noten of zaden geven.
  • Leverproducten. In producten zoals smeerleverworst zit veel vitamine A. Wanneer je kindje hiervan te veel binnenkrijgt, kan dit voor vergiftigingsverschijnselen zorgen. Geef je kind tot hij 4 jaar is liever niet vaker dan één keer per week een boterham met smeerleverworst.

Voorbeeldmenu baby 12 maanden

Eetmoment Voeding
Ontbijt Een boterham met margarine en appelstroop en borstvoeding of een bekertje melk.
Tussendoor Een fruithapje van bijvoorbeeld stukjes mango en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Lunch 1 à 2 boterhammen met margarine en plakjes banaan of een plakje gebraden kipfilet en een bekertje melk of borstvoeding.
Tussendoor Een rijstwafel met een beetje jam en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Avondeten 1 à 2 opscheplepels spaghetti met bolognesesaus en wat plakjes komkommer. Een schaaltje magere yoghurt met eventueel wat fruit toe.
Voor het slapen gaan Een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.

LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij voedingsschema baby 12 maanden

De volgende tips kunnen je helpen bij het voedingsschema voor je baby van 12 maanden:

  • Laat je kindje zelf eten. Door je dreumes te laten oefenen met zelfstandig eten, help je hem bij het ontwikkelen van zijn oog-handcoördinatie. Als je bang bent dat hij door zelf te eten niet genoeg binnenkrijgt, kan je hem tussendoor ook wat hapjes geven.
  • Bied je dreumes dagelijks goede vetten aan. Door zijn brood te besmeren met margarine zorg je ervoor dat je kind genoeg onverzadigde vetten binnenkrijgt. Deze vetten zitten ook in vloeibare bak- en braadproducten, avocado’s en vette vis.
  • Geef het goede voorbeeld. Je dreumes vindt het heerlijk om jou na te apen. Maak hier gebruik van en laat zien hoe je geniet van gezonde voeding. Dit vergroot de kans dat je kleine ook een voorkeur krijgt voor gezond voedsel.
  • Maak van de maaltijd een gezellig moment. Nu je kindje met jullie mee-eet, is de maaltijd een fijn moment om samen te zijn. Eet gezellig aan tafel, complimenteer je kind wanneer hij een hapje neemt en doe voor hoe jij eet. Door muziek aan te zetten of voor het eten een liedje te zingen, koppel je de maaltijd aan iets leuks. Dit kan bijdragen aan een positieve sfeer aan tafel.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema voor 11 maanden >>