In samenwerking met logo ABNAMRO
Sparen voor je baby en belasting

Je gunt jouw baby het allerbeste en bent misschien al aan het sparen voor de toekomst. Maar hoe zit het eigenlijk met sparen voor je baby en de belasting? Tot welk bedrag kan je belastingvrij schenken en wanneer moet er belasting betaald worden over het spaargeld van je kind?

Sparen is schenken

Voor de belastingdienst is sparen voor je kindje hetzelfde als schenken. Het bedrag dat jij nu voor hem spaart, geef je immers aan hem als hij groot is. Over schenkingen betaal je normaal gesproken belasting, maar gelukkig mag je ieder jaar een bepaald bedrag belastingvrij op de spaarrekening van je kindje zetten. Om van deze jaarlijkse vrijstelling gebruik te mogen maken, moet de spaarrekening wel op naam van je kind staan.

De algemene jaarlijkse vrijstelling voor ouders en kinderen bedraagt €6.604 (2021). Dit bedrag geldt alleen voor een schenking van de ouders. Je kan dit bedrag ieder jaar overmaken naar de spaarrekening van je kind, zonder hierover belasting te betalen.

Ouders sparen voor baby en betalen hierover belasting

Spaar jij al voor je kindje?

In samenwerking met ABN AMRO

Wist je dat je kindje tot zijn 12e verjaardag zo'n €50.000 kost? Begin alvast met sparen en bouw een mooi spaarpotje op voor je baby.

Zo ga je van start >

Wil je meer schenken, dan betaal je schenkbelasting. Ook tegemoetkomingen vallen hieronder, als je besluit deze te sparen voor je baby. Wanneer je dus de kinderbijslag of het kindgebonden budget op de spaarrekening van je kind zet, moet je belasting betalen over het totale spaarbedrag dat hoger is dan €6.604. Bereken hier hoeveel schenkbelasting jij (of je kind) moet betalen.

Algemene vrijstelling

Als opa en oma, een tante of suikeroom willen bijdragen aan de toekomst van je baby, mogen zij jaarlijks €3.244 (2021) belastingvrij schenken. Dit bedrag valt onder de algemene vrijstelling en mag je kindje van meerdere mensen ontvangen, zonder hier belasting over te hoeven betalen.

Eenmalige schenkingen

Naast de jaarlijkse belastingvrije schenkingen, mag je kind één keer in zijn leven een grote schenking ontvangen. Deze mag hij alleen ontvangen van zijn ouders, wanneer hij tussen de 18 en 40 jaar oud is. De eenmalige vrijstelling komt dat jaar in de plaats van de jaarlijkse belastingvrijstelling van €6.604.

Vrijstelling voor een lekker spaarpotje

Je mag je kind eenmalig €26.881 (2021) schenken zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Je kind mag zelf weten wat hij met dit geld doet. Deze vrijstelling is bijvoorbeeld een goede optie wanneer de spaarrekening van je baby op jouw naam staat en het gespaarde bedrag meer is dan €6.604. Zo kan je voorkomen dat je kind (veel) belasting moet betalen wanneer je in één keer het gespaarde geld aan hem schenkt.

In onderstaande gevallen kan het belastingvrije bedrag verhoogd worden:

Vrijstelling voor een dure nieuwe studie of opleiding

Het bedrag van €26.881 mag je verhogen tot een bedrag van €55.996 (2021), wanneer dit bedrag gebruikt wordt voor financiering van een dure studie. De opleiding moet wel minstens € 20.000 per jaar kosten, exclusief levensonderhoud. Kijk hier als je meer wil weten over de vrijstelling voor een eigen studie.

Vrijstelling voor een eigen huis

Wanneer de schenking bedoeld is voor de financiering of verbouwing van een eigen woning, mag je het belastingvrije bedrag zelfs verhogen tot €105.302 (2021). Kijk hier voor de voorwaarden van deze vrijstelling.

Hoogte schenkbelasting

Zodra je meer wilt schenken dan de vrijstellingen, moet je belasting betalen. Tot €128.750 is dit voor ouders 10%. In deze tabel zie je hoeveel procent belasting je betaalt bij verschillende bedragen en familiebanden.

Belasting betalen over het spaargeld van je baby

Met de jaarlijkse of eenmalige schenkingen kan je een behoorlijke spaarpot opbouwen voor je baby. Houd er rekening mee dat de spaarrekening van je kind wordt opgeteld bij jouw vermogen en dat jij hier in box 3 inkomstenbelasting over betaalt. Dit betekent dat je belasting betaalt zodra jouw vermogen (je financiële bezittingen min je schulden) plus het spaargeld van je kindje meer is dan het heffingsvrije vermogen.

Het heffingsvrije vermogen is een vast bedrag van je vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. In 2021 is dit €50.000 (zonder fiscale partner) en €100.000 (met fiscale partner). Bekijk hier wanneer je voor de belastingdienst een fiscale partner hebt.

Toeslagen

Wanneer je vermogen te hoog is, kan je hierdoor huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget mislopen. Omdat het spaargeld van je kindje meetelt bij de berekening van jouw vermogen, kan dit nadelig zijn voor jouw toeslagen. Let hier op wanneer opa en oma een groot bedrag willen schenken aan hun kleinkinderen. Soms kunnen ze het geld beter op hun eigen rekening laten staan.

Meer weten over schenken?
Op de website van ABN AMRO lees je alles over schenken, schenkbelasting en verschillende schenkingsvormen.