VIDEO

Het Mama Café Netwerk bestaat uit 90 cafés binnen heel Nederland. Vaak zijn de cafés opgericht door moeders of ouders die behoefte hadden om anderen te ontmoeten. Het Mama Café is een laagdrempelige manier voor aanstaande en jonge ouders om andere mensen te ontmoeten. Oprichtsters Annemarie Oorthuizen en Tamara Peers vertelden ons alles over deze gezellige ontmoetingsplekken.

Het Mama Café Netwerk

Het landelijk Mama Café Netwerk is een overkoepelend initiatief om lokale Mama Cafés te ondersteunen en met elkaar in contact te brengen. Op deze manier kunnen de vrijwillige organisatoren van elkaar leren en is het mogelijk geworden om ook grote landelijke evenementen te organiseren.

Het Mama Café

Het zijn vaak jonge ouders die een Mama Café oprichten, meestal vanuit de behoefte om andere mensen te ontmoeten. Het café biedt een plek waar je gezellig koffie kan drinken, ervaringen kan delen, elkaar kan opzoeken voor vragen en waar je kind kan spelen in een veilige omgeving. Niet alleen is het een uurtje vermaak, ook ontstaan er soms langdurige vriendschappen.

De Mama Cafés zijn gericht op de (aanstaande) ouders uit de regio. Het café is niet enkel voor moeders; ook vaders, oma’s, opa’s etc. zijn welkom. Het café is bedoeld om samen te bezoeken: je laat je kind er dus niet achter zoals bij een crèche.

Activiteiten

De activiteiten die het café organiseert zijn laagdrempelig. Je kan tijdens een ochtend gewoon binnenlopen. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden en de entree is gratis. Een ochtend duurt zo’n één à twee uur en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er interactieve activiteiten waarbij ouder en kind samen muziek maken, knutselen, dansen en spelen.

Er worden bovendien informatieve activiteiten georganiseerd. Er komen regelmatig professionals langs die iets vertellen. Zo is er in Delft weleens een professionele organizer geweest, een draagdoekconsulente en een muziekworkshop.

Niet alleen tijdens de Mama Café ochtenden zien ouders elkaar. Er ontstaan hechte vriendschappen: ze gaan samen naar de speeltuin en zien elkaar tijdens privégelegenheden.

Mama Café online

Buiten de openingstijden van het Mama Café kan je ook online terecht. Zo heeft Mama Café Delft ook twee heel actieve Facebookpagina’s. In de ene kunnen ouders vragen stellen over de verzorging van hun kindje, maken afspraken met elkaar en delen ervaringen.

De andere pagina wordt gebruikt als mini marktplaats: hier bieden de ouders speelgoed en oude spulletjes aan. Bij het Mama Café komen ze dan weer samen om de spullen te ruilen of over te kopen.

Benieuwd geworden naar het Mama Café netwerk?
Google op mama café + locatie voor een café bij jou in de buurt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app