Community
Slapende baby in zijn ledikantje slaapt niet bij moeder

Samen slapen kan zorgen voor een hechtere band tussen jou en je baby. Het geeft vaak een veilig en geborgen gevoel aan je kindje. Als je baby nog zo jong is, is het fijn om je baby zo dicht mogelijk bij je te hebben. Maar je baby bij jou in bed nemen kan ook gevaren met zich meebrengen. De meningen rondom samen slapen met je baby verschillen per persoon. Slaapt jouw baby bij je in bed? En waarom wel of niet? Dit doen jullie.

Forumvraag:
Op het forum stelden wij de vraag: “Laat jij je baby bij jou in bed slapen?” En waarom wel of niet?

Ook je mening geven? Praat mee over dit onderwerp >>

Wel of niet samen slapen? Dit doen jullie

1. Eerst volmondig “nee”, nu volmondig “ja”

Tijdens mijn zwangerschap zei ik altijd: ‘Absoluut niet!’ Ze is nu bijna 8 maanden en slaapt nog steeds regelmatig tegen mij aan. De eerste 3 maanden sliep ze altijd bij ons in bed, sindsdien in de co-sleeper. Soms nog bij ons in bed als ik na de borstvoeding in slaap val. Maar ook als ze erg onrustig is komt ze nog bij ons in bed liggen. Voor nu zeg ik volmondig ja! Het is veel beter voor de nachtrust van ons alle drie.
– Inoralex

2. Alleen de ochtenden gezellig samen

Alleen in de ochtenden wanneer haar papa naar het werk gaat, komt ze lekker bij mij in bed. Dit vind ik zelf heel gezellig. Verder slaapt ze gewoon in haar wiegje bij ons in de kamer. De eerste dagen vond ze het vreselijk om in haar wiegje te slapen, dus is ze vaak bij mij in mijn armen in slaapgevallen.
– Donate


Download de 24Baby App nu!

Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

3. Eigen bed was geen succes

Bij ons eerste kindje waren we van plan het niet te doen. Na anderhalf jaar bijna niet slapen en van alles te hebben geprobeerd, hebben we onze kleine toch bij ons in bed genomen. Het was zeker niet ideaal, maar op deze manier sliepen we alle drie het meeste. Hij begon in zijn eigen bed en kwam 8 maanden lang iedere nacht tussen ons in liggen. In zijn peuterbed ging het vervolgens wel goed. Onze tweede is nu 3 weken en slaapt in zijn eigen ledikant. Soms vallen we samen in slaap tijdens de borstvoeding en ligt hij er uren later nog.
– MamavanRenk

4. Mijn kind mag niet het idee krijgen dat het normaal is

Mijn dochter slaapt absoluut niet bij ons in bed. Ten eerste doe ik zelf geen oog dicht als ze bij mij in bed slaapt. Maar ook voor mijn dochter zelf is het niet goed als ze leert dat het “normaal” is om bij haar ouders in bed te slapen.
– DeniseMK

5. Bang dat de dekens over haar heen komen

Ik ben erg bang dat mijn vriend of ik over haar heen rollen. Maar ik ben ook angstig dat we de dekens over haar heen trekken. We leggen haar daarom lekker in haar eigen kamer en wiegje. Daarnaast heeft mijn vriend continu diensten, dus het is voor ons beter dat ze op haar eigen kamer slaapt.
– 1212girl

6. Ze wou niet in haar eigen wiegje

Mijn dochter heeft wel een tijdje bij ons in bed gelegen. Ze wou echt totaal niet in haar eigen wiegje. Ze schreeuwde dan echt de hele nacht alles bij elkaar. Ik sliep wel een stuk lichter omdat ik bang was. Gelukkig slaapt ze nu sinds een aantal weken wel in haar eigen wiegje. Wel naast mij, maar dan slaapt ze gelukkig wel.
– aapiejpatries

7. In de co-sleeper

Mijn dochtertje heeft de eerste 4 maanden in de co-sleeper naast ons geslapen en is daarna naar haar eigen kamer gegaan. Slapen in haar eigen kamer was veel beter voor mijn nachtrust. Ik werd van elk geluidje wakker. In de weekenden ligt ze ’s morgens wel even lekker bij ons te knuffelen en keten. Maar slapen nooit gedaan. Ik ben zelf een enorme draaikont, dus was als de dood dat ik op haar zou gaan liggen.
– Lisanne08

8. Wel bij de middagdutjes

Ik denk dat ik tijdens mijn verlof nog wel samen in mijn bed middagdutjes doe. De nachten zal ze gewoon in haar eigen wiegje slapen, want tussen mijn partner en mij lijkt me niet veilig.
– rmvv

9. Alleen bij het uitslapen

Ons dochtertje slaapt niet bij ons in bed, alleen in de ochtend als we zelf willen uitslapen. Ze slaapt vanaf 2 weken op haar eigen kamer. Ik hield haar anders wakker met snurken, knarsende tanden en praten in mijn slaap. Ook ik werd wakker van al haar geluidjes. In haar eigen kamer slapen is beter voor onze rust. Ze is nu 14 weken oud en slaapt al redelijk door.
– Stoetel

10. Geen fijn gevoel

Ze slaapt niet bij ons in bed, maar naast ons bed in de co-sleeper. Ik vind dit heerlijk. Ze is nu 14 weken en ik hou haar zeker tot en met 6 maanden bij mij op de kamer. Waarschijnlijk zelfs langer. Dit voelt voor mij het fijnst en ze slaapt supergoed. Ik slaap wel iets minder omdat ik elk geluidje hoor, maar dat vind ik helemaal niet erg.
– SDB30

Hoe kan je ervoor zorgen dat je baby veilig slaapt?

De veiligheid van je baby is een belangrijk onderdeel van het slapen. In een veilige omgeving kan je baby beter tot rust komen. Jij slaapt waarschijnlijk ook lekkerder als je weet dat je kindje niks kan overkomen. Door een veilige slaapplek te creëren voor je baby, verklein je de kans op wiegendood.

Voor een goede nachtrust voor jou en je baby wordt aangeraden om het wiegje of ledikantje de eerste 6 maanden bij jou op de slaapkamer te zetten. Zo is je baby in de eerste maanden lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is. Daarnaast ervaart je baby een veilig en geborgen gevoel waardoor het slapen waarschijnlijk ook beter gaat.

Jouw bed is een minder geschikte slaapplek voor je baby. Het brengt verschillende risico’s met zich mee. Je kindje kan bijvoorbeeld onder het dekbed terechtkomen, met zijn gezichtje tegen een kussen aanrollen of uit bed vallen.

Verschillende vormen van samen slapen

Samen slapen met je kindje kan zorgen voor een hechtere band. Wel is het belangrijk om de veiligheid altijd voorop te stellen. Er zijn verschillende manieren om samen te slapen met je baby. Hieronder vind je hoe je samen kan slapen, geordend van meest veilig naar minst veilig.

Ledikantje of wiegje bij jou op de slaapkamer

In de eerste maanden is deze vorm van samen slapen het veiligst voor je baby. Het is zelfs veiliger dan je kindje direct op zijn eigen kamer laten slapen. Hij is lekker dichtbij en je kan snel reageren op signalen. In zijn eigen wiegje kan je kleine veilig slapen, zonder de risico’s van bij jou in bed slapen.

Co-sleeper of aanschuifwieg

Een co-sleeper is een ledikantje of wiegje dat aan een kant open kan. Deze kan je tegen je eigen bed aanschuiven. Je baby is dan dichtbij, maar ligt toch in zijn eigen bedje. Hierdoor kan je hem snel troosten of voeden. Je kan er ook voor kiezen om het tussenhekje dicht te doen. Je kleine heeft dan een volledig eigen wiegje of ledikantje. Doe je dit zodra je gaat slapen? Dan is een co-sleeper een veilige manier om samen met je baby te slapen.

In het ouderlijk bed

In de eerste 6 maanden wordt het sterk afgeraden om je baby bij jou in bed te laten slapen. Het brengt verschillende risico’s met zich mee, vooral bij baby’s jonger dan 4 maanden.

De volgende risico’s loopt je kindje op als hij bij jou in bed slaapt.

  • Te warm. Bij jou in bed kan je kindje het te warm krijgen. Hij raakt dan oververhit.
  • Bekneld. Je kleine kan bekneld raken.
  • Verstikking. Je kindje kan met zijn gezicht tegen kussens of het dekbed aangedrukt worden. Hierdoor kan hij stikken.
  • Vallen. Je kleine kan uit bed vallen.