Meisje speelt in speelkamer

De speelkamer of speelhoek is een plek in huis waar je kindje heerlijk kan spelen. Waarop kan je letten als je deze kamer gaat inrichten? En hoe zorg je ervoor dat de speelkamer opgeruimd blijft? Dit zijn de leukste speelkamer ideeën.

Waarom een speelkamer?

Een speelkamer is een fijne plek in huis voor je peuter. Hier heeft hij de ruimte en de vrijheid om te spelen, te knutselen en te lezen. Ook kan hij er samen spelen met vriendjes en zo werken aan zijn sociale ontwikkeling.

Wanneer je peuter in een speelkamer kan spelen, zorgt dit voor minder rommel in de rest van je huis. Ook zorgt het ervoor dat de slaapkamer van je kind een rustige plek blijft, waar hij minder afgeleid wordt door zijn speelgoed. Dit kan hem helpen om beter te slapen.

Speelhoek in woonkamer

Wanneer je niet de ruimte in huis hebt om een speelkamer in te richten, kan je ook een speelhoek maken. Denk aan een speelhoek in de woonkamer, zodat je kindje zich gezellig bij jou in de buurt kan vermaken. Zet bijvoorbeeld een laag bureautje neer waar je kind aan kan knutselen of spelen. Een lage boekenkast of opbergkast helpt hem om zelf zijn speelgoed te pakken en terug te zetten.

Hoe richt je de speelkamer in?

Wil je een speelkamer maken waar je peuter fijn en veilig kan spelen? Dan is het goed om met de volgende dingen rekening te houden.

Passend bij de leeftijd

Spelen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je peuter. Hij leert het meest van speelgoed als het aansluit bij zijn leeftijd en zijn ontwikkelingsniveau. Wanneer hij iets te moeilijk of juist te makkelijk vindt, zal hij het al snel negeren. Daarom is het belangrijk dat de inrichting van de speelkamer bij zijn leeftijd past.

Veiligheid

De speelkamer of speelhoek moet een gezellige, maar ook veilige plek zijn om te spelen. Planten zien er bijvoorbeeld gezellig uit, maar zijn niet altijd veilig voor je kind. Gebruik je een hoge kast om het speelgoed van je kind in op te bergen? Zet deze dan vast aan de muur, zodat hij niet om kan vallen.

Om ervoor te zorgen dat je kind veilig kan rondrennen, is het belangrijk om snoeren weg te werken. Over scherpe hoeken van meubels kan je hoekbeschermers plaatsen. Zo voorkom je dat je peuter zich bezeert als hij ertegenaan valt.

Afwisseling

Wil je dat de speelkamer een plek wordt waar je peuter niet weg te krijgen is? Maak dan verschillende hoekjes die allemaal hun eigen functie hebben.

Je kan bijvoorbeeld een beweeghoekje maken met een Wobbel of glijbaan. In de knutselhoek kan je peuter creatief bezig zijn. Is hij toe aan ontspanning? Dan kan hij met een boekje neerploffen op een zitzak of in een speeltent.

Genoeg opbergruimte

In een speelkamer mag het af en toe best rommelig zijn. Dat is een teken dat je peuter heerlijk gespeeld heeft. Toch is het fijn om aan het einde van de dag het speelgoed op te kunnen ruimen. Daarvoor heb je genoeg opbergruimte nodig.

Het is handig om een kast in de kamer te zetten met verschillende bakken of manden. Zo kan je het speelgoed van je peuter sorteren en raakt hij minder snel iets kwijt. Ook kan je een mooie speelgoedkist kopen om het speelgoed in op te bergen.

Broer en zus spelen in speelkamer

Speelkamer ideeën

Ga je een speelkamer of speelhoek voor je kind maken en zoek je inspiratie? Denk dan aan de volgende speelkamer ideeën.

 • Speeltapijt. Speeltapijten zijn er in alle soorten en maten. Vaak staan er straten, huizen en andere gebouwen op afgebeeld. Je peuter kan hier speelgoedauto’s op laten rondscheuren.
 • Krijtmuur. Een krijtmuur haalt de kunstenaar in je kind naar boven. Is zijn kunstwerk klaar? Dan is het met een doek en een beetje water zo verwijderd, waarna hij een nieuwe kan maken.
 • Schommel. Heb je de mogelijkheid om een schommel op te hangen in de speelkamer? Dan maak je je kind hier vast blij mee. Zo heeft hij zijn eigen indoor speeltuin en kan hij binnen schommelen als het regent.
 • Keukentje. Met een speelkeuken voelt je peuter zich de kok van zijn eigen restaurant. Je prikkelt hiermee zijn fantasie. Wat voor lekkers gaat hij allemaal voor je koken?
 • Poppenhuis. Een poppenhuis zorgt voor eindeloos speelplezier. Is je kindje wat groter? Dan kunnen jullie samen meubels of poppetjes knutselen.
 • Verkleedkist. Ook een kist vol verkleedkleren leert je peuter om magisch te denken en zich in te leven in andere rollen. Is hij vandaag een brandweerman, een prinses of een dokter?
 • Speeltent. In een speeltent kan je kindje zich even terugtrekken in zijn eigen wereldje. Leg er kussens en plaids in, zodat hij heerlijk kan ontspannen.
Kinderen spelen met treinset

Tips bij het inrichten van de speelkamer

Ben je van plan om een speelkamer te maken voor je peuter? Dan kunnen de volgende tips je helpen.

 • Maak de kamer gezellig. Je maakt van de speelkamer een extra fijne plek door hem gezellig te maken. Verf de kamer in een mooie kleur of plak muurstickers op de muur. Door een vlaggetjeslijn op te hangen maak je het speelfeest compleet.
 • Controleer speelgoed af en toe. Wanneer je kindje ergens veel mee speelt, kan het kapot gaan. Losse of afgebroken onderdelen kunnen gevaarlijk zijn. Kijk daarom af en toe of er niets kapot is.
 • Zorg dat je kind overal bij kan. Om de speelbeleving van je kindje zo fijn mogelijk te maken, is het belangrijk dat hij overal bij kan. Zet speelgoed, knutselspullen en boekjes daarom op zo’n hoogte dat hij ze zelf kan pakken.
 • Gebruik doorzichtige bakken. Door speelgoed in doorzichtige bakken te stoppen, kan je kind het speelgoed waarmee hij wil spelen makkelijker vinden. Dit helpt om rommel te voorkomen.
 • Bied niet te veel aan. Wanneer je een kamer inricht als speelkamer, is het misschien verleidelijk om er veel speelgoed in te zetten. Toch kan je dit beter niet doen. Door niet te veel speelgoed tegelijk aan te bieden, houd je het overzichtelijk voor je kind.
 • Kies voor duurzaam speelgoed. Duurzaam speelgoed is gemaakt van veilige materialen die lang mee gaan. Wil je dat je peuter lang plezier heeft van zijn speelgoed? Koop dan stevig speelgoed dat hij op verschillende manieren kan gebruiken, zoals een Wobbel.