Kindje ruikt aan paasei terwijl hij paasspelletjes speelt

Door de coronacrisis ziet je dagelijks leven er behoorlijk anders uit. Ook Pasen vier je dit jaar anders dan je gewend bent. Toch kan je er ook thuis een gezellig feest van maken, waar je kindje volop van geniet. Met deze paasspelletjes komen jullie het paasweekend wel door.

Pasen in tijden van corona

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, moeten we ons houden aan de regels van social distancing. Dit houdt in dat je afstand houdt van andere mensen en veel thuisblijft. Dat betekent ook dat een paasbrunch met de hele familie, gezamenlijk op paaseierenjacht of de kerkdienst er dit jaar niet in zit.

Je kindje had zich misschien verheugd op een paasfeest samen met opa en oma en neefjes en nichtjes. Gelukkig zijn er manieren om de teleurstelling te boven te komen. Onderstaande spelletjes voor Pasen vragen weinig voorbereiding, maar zorgen voor veel lol. Zo maken jullie er ook dit jaar voor je kindje een onvergetelijke Pasen van.

Meisje speelt paasgolf tijdens paasspelletjes spelen

1. Paashaasgolf/jeu de boules

Nodig:

 • Een kartonnen doos
 • Gekleurd papier
 • Een dikke stift of marker
 • Lijm
 • Kleine ballen

Zo pak je het aan:
De eerste stap van dit spel vraagt wat knutselwerk van jou en je peuter. Eerst moet je namelijk de doos omtoveren in een paashaaskop. Knip daarvoor de flappen van de doos en knip hier twee oren uit. Knip voor de mond een halve cirkel uit een lange zijwand van de doos.

Van gekleurd papier knip je de wangen, ogen, neus en binnenkant van de oren. Laat je peuter gerust meehelpen, dat is een goede knipoefening voor hem. Daarna is het tijd om alles op de doos te plakken. Daarna nog pupillen en snorharen tekenen en de paashaas is klaar.

Tijd voor het spel. Verzamel alle kleine ballen die je in huis hebt en ga samen op een afstandje staan. Probeer de ballen in de mond te rollen. Hebben jullie een croquetspel in huis? Dan kan je er een golf variant van maken. Wie krijgt de meeste ballen in de mond van de paashaas?

Plastic eieren met kleine voorwerpen erin voor het paasspelletje geluidenmemory

2. Geluidenmemory met eieren

Nodig:

 • 10 Plastic eieren
 • 5 soorten vulmaterialen voor in de eieren, bijvoorbeeld gedroogde pasta, rijst, pompons, kralen, schelpjes (net wat je in huis kan vinden)
 • Een eierdoos met 10 vakjes

Zo pak je het aan:
Vul de plastic eieren met de materialen, zonder dat je kindje het ziet. Zorg ervoor dat je steeds in twee eieren hetzelfde stopt. Zo krijg je vijf ‘eierduo’s’. Daarna kan het geluidenspel beginnen.

Laat je peuter een ei pakken en laat hem ermee schudden. Hoe klinkt dat? Laat hem een tweede ei kiezen om mee te schudden. Klinkt dat hetzelfde? Als dit niet zo is, laat hem dan een ander ei schudden. Zo kan hij op zoek naar de eieren die hetzelfde klinken.

Een setje gevonden? Dan kan je kindje deze naast elkaar in de eierdoos zetten. Zijn alle paren gemaakt? Openmaken maar! Je peuter zal verrast zijn om te zien welke voorwerpen al die gekke geluiden maakten.

Wil je het iets makkelijker maken en je kleine onderzoeker een extra hint geven? Doe de overeenkomende materialen dan in dezelfde kleur eieren.

Kinderen spelen een eierrace terwijl ze paasspelletjes spelen

3.Eierrace

Nodig:

 • (Plastic) eieren
 • Lepels
 • Obstakels

Zo pak je het aan:
Een van de bekendste paasspelletjes, maar hij blijft leuk. Maak een hindernisbaan in de tuin of woonkamer. Je kan hier van alles voor gebruiken: (tuin)stoelen, kussens, een wobbel, hoepels of tafels. Je kindje moet er overheen, doorheen of onderdoor. Maar niet zomaar, het is immers een paasspelletje.

Daarom krijgt iedereen een lepel met daarop een (nep)ei. Je probeert het parcours zo snel mogelijk af te leggen zonder dat het ei van de lepel valt. Geen zin in competitie? Maak er dan een gezinsestafette van. Welke recordtijd kunnen jullie samen neerzetten?

Paasspelletje waarbij je een kartonnen haasje voert door stoffen wortels in zijn mond en buik te gooien

4. Haasje voeren

Nodig:

 • Een groot stuk karton
 • Een dikke stift of maker
 • Eventueel verf
 • Vilt in verschillende kleuren (bijvoorbeeld groen, oranje en rood)
 • Vulmateriaal, bijvoorbeeld gedroogde linzen, bonen, rijst of zand
 • Een lijmpistool of naald en draad

Zo pak je het aan:
Dit paasspelletje vraagt om wat meer voorbereiding en knutselwerk, maar is des te leuker. Teken een paashaas op een groot stuk karton. Maak eventueel van tevoren een schets op papier. Je kan de paashaas ook schilderen in plaats van alleen met stift tekenen op het karton. Knip de mond en buik uit, zodat hier openingen ontstaan.

Daarna maak je van vilt wortels. Knip hiervoor steeds twee gelijke driehoeken uit oranje vilt. Knip uit groen vilt een blaadje. Lijm met een lijmpistool het blaadje op een van de driehoeken. Lijm daarna de randen van de twee driehoeken aan elkaar, maar houd de bovenkant open. Vul de wortel met het vulmateriaal en lijm hem daarna helemaal dicht.

Heb je geen lijmpistool in huis? Dan kan je ook met naald en draad of met nietjes aan de slag. Zorg dat de naden goed dichtzitten om te voorkomen dat je kamer straks vol zand of rijst ligt. Herhaal deze stappen voor nog vier wortels.

Nu kan het paashaas-voeren beginnen. Zet de haas schuin tegen de muur of plak hem tegen een stoel of de tafelrand. Zorg ervoor dat de openingen vrij blijven. Ga op een afstandje staan. Lukt het je kindje om de trek van dat hongerige haasje te stillen?

TIP: geen zin om wortels in elkaar te zetten? Laat je kindje dan plastic eieren gooien. Daar is dat haasje vast ook niet vies van.

Paasspelletjes waarbij kinderen een paasbos bouwen

5. Paasbos bouwen

Nodig:

 • Plastic eieren
 • Kartonnen buizen, zoals wc-rollen en keukenrollen

Zo pak je het aan:
Paasspelletjes met paaseieren zijn altijd een succes. En dit spel vraagt nauwelijks voorbereiding van jouw kant. Het enige wat je hoeft te doen is zoveel mogelijk kartonnen buizen bij elkaar verzamelen. Zet de plastic eieren in een mand erbij en doe je peuter voor hoe je een ‘boom’ maakt.

Zet een wc- of keukenrol rechtop en plaats hier daarna een ei bovenop. Dit klinkt eenvoudig, maar het is voor je peuter een uitdaging voor zijn oog-handcoördinatie, geduld en oplossend vermogen. Leuk én leerzaam dus!

Is het bos af? Dan is er natuurlijk niks leuker dan er als een reus doorheen stampen en het hele bos om te gooien. Wat zal je peuter schateren!

Kindje zoekt naar eieren tijdens paasspelletjes spelen

6. Paaseieren zoeken 2.0

Nodig:

 • Plastic eieren
 • Een puzzel (zelf gemaakt of kant-en-klaar)
 • Bingokaart (je kan deze zelf maken of een van de vele printables op internet gebruiken)

Zo pak je het aan:
Eieren zoeken hoort er voor veel mensen bij als je Pasen viert met je kinderen. Je kan de jacht op paaseieren extra bijzonder maken door in de verstopte plastic eieren puzzelstukjes te stoppen. Na de paaseierenjacht vermaken jullie je met deel twee: het leggen van de puzzel.

Wil je er iets persoonlijks van maken? Gebruik dan blanco puzzelstukjes en maak daar zelf een mooie paastekening op met een lieve boodschap voor je kind(eren).

Daarnaast kan je een bingokaart toevoegen aan de paaseierenjacht. Zet verschillende dingen op de kaart die je kindje in de tuin kan vinden. Bijvoorbeeld: een roze ei, geel ei, een ei met stippen, een kuikentje, bij, paashaasje, slak, paarse bloem, lieveheersbeestje etc. Kan je kleine ze allemaal vinden?

Meisje speelt het paasspelletje eitje tik

7. Eitje tik

Nodig:

 • Hardgekookte eieren, eventueel versierd

Zo pak je het aan:
Eitje tik is een traditioneel paasspelletje dat je kan spelen tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Bij eitje tik moet je met jouw ei het ei van de ander kapot tikken. Je hebt hiervoor meerdere hardgekookte eieren nodig.

Iedereen begint met een eigen ei, die je tegen het ei van je buurman of buurvrouw moet tikken. Begin allebei met dezelfde kant van een ei, bijvoorbeeld de puntige kant. Tik de eieren tegen elkaar aan. Vertoont jouw ei barsten? Dan mag je het nog eens met de andere kant van je ei proberen. Zijn allebei de kanten beschadigd? Dan heb je verloren.

Degene met een heel ei gaat eventueel door naar de volgende ronde en mag iemand anders uitdagen. Ga net zolang door totdat iedereen aan de beurt is geweest en er één winnaar overblijft. Degene die aan het eind van het spel een heel ei heeft, of bij wie één kant van zijn ei nog onbeschadigd is, heeft gewonnen. Na het spel kan iedereen zijn eitje lekker oppeuzelen. Eet smakelijk!

Fijne Pasen!