In samenwerking met

Een ontspannen baby is een blije baby. Met het babykleed van Hangloose Baby kan je een comfortabel, geborgen plekje creëren voor je kindje, waarin hij heerlijk tot rust komt. Wat is dit babykleed precies en wanneer kan je het gebruiken?

Wat is Hangloose Baby?

Hangloose Baby is een multifunctioneel babykleed, gebaseerd op de Japanse origami-vouwkunst. Het gebruik van de babyhangmat heeft verschillende voordelen. Deze zijn onder meer getest door dr. Angelique Haringsma van het Kleine Heldenhuis in Rotterdam en verschillende kraamverzorgenden.

Het product is te gebruiken als box- of speelkleed. Daarnaast kan je hem gebruiken als hangmat voor je baby. Je hangt hem in de box, waardoor je kindje niet op de harde ondergrond ligt, maar er iets boven ‘zweeft’. Dit bootst de foetushouding na die je kleine in de baarmoeder innam. Hierdoor komt hij beter tot rust en verminderen klachten als reflux en overstrekken.

Hoe gebruik je een Hangloose Baby?

De Hangloose Baby kan in iedere rechthoekige box worden opgehangen. Je legt je baby op zijn rug in de hangmat. Door de versteviging bij het liggedeelte wordt zijn rug goed ondersteund. Je kan zelf bepalen hoe recht je kindje komt te liggen, dus je kan de hangmat perfect aan je kleine aanpassen.

Voordelen van Hangloose Baby

De babyhangmat heeft voordelen voor je baby, maar ook voor jou als ouder. Dr. Haringsma testte in het Kleine Heldenhuis de Hangloose Baby samen met ouders van prematuur geboren kinderen. Bij ongeveer 60-70% van de baby’s heeft het gebruik van het babykleed een gunstig effect. Enkele voordelen zijn:

  • Het helpt tegen reflux. Reflux wordt veroorzaakt door problemen met de maagklep. Bij veel kindjes is deze nog niet optimaal ontwikkeld, waardoor er soms eten ‘terugstroomt’ vanuit de maag. De houding die je kindje aanneemt in de hangmat helpt dit te voorkomen.
  • Je baby heeft vrije bewegingsruimte. In de hangmat heeft je kindje alle ruimte om te bewegen. Dit is goed voor de ontwikkeling van zijn spieren en zijn motorische vaardigheden.
  • Je kindje voelt zich veilig. Door de geborgenheid van de hangmat en de ondersteuning van zijn rug, kan je baby zich volledig ontspannen. Dit vermindert de neiging tot overstrekken en heeft een kalmerend effect op huilbaby’s.
  • Je hoeft niet diep te bukken om je kindje te pakken. Doordat je kindje wat hoger in de box ligt, hoef je als ouder niet diep te bukken om je kindje neer leggen of eruit te halen.
  • Je bent meer ontspannen. Dankzij het gebruik van de hangmat treedt er een wisselwerking op. Je baby is meer relaxed, waardoor jij als ouder ook meer rust ervaart.

Wanneer gebruik je een Hangloose Baby?

Het babykleed is geschikt voor alle baby’s, vanaf de geboorte. Je kan het kleed als hangmat gebruiken in de eerste paar maanden, totdat je kindje zichzelf kan omrollen. Wanneer dit is, verschilt per kind. Je kan de Hangloose Baby nog wel blijven gebruiken als boxkleed en later als speel- en picknickkleed.

De hangmat is goed te gebruiken bij huilbaby’s en kindjes die te vroeg zijn geboren. Zij voelen zich veilig en geborgen in de hangmat, waardoor ze beter tot rust komen. Maar ook andere baby’s kunnen goed ontspannen in de Hangloose Baby. Als je kindje erg vroeg geboren is, overleg dan eerst met je arts voor je de hangmat gebruikt. Het zou namelijk kunnen dat je baby nog te klein is om het kleed veilig te gebruiken.

Veiligheid Hangloose Baby

Het babykleed van Hangloose Baby kan veilig gebruikt worden. Houd hierbij wel de volgende veiligheidstips in je achterhoofd:

  • Laat je baby niet alleen in de hangmat. Ook al ligt je kindje veilig te slapen, zorg dat je altijd een oogje in het zeil kan houden. Zo weet je zeker dat je kleine niet per ongeluk met zijn gezicht tegen de stof kan komen te liggen.
  • Gebruik het kleed niet als hangmat als je kindje kan omrollen. Dit gebeurt meestal na een paar maanden. Er ontstaat dan een risico dat je kleine met zijn gezicht tegen de stof komt te liggen, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren.
  • Hang het babykleed op volgens de instructies. Volg de bijgeleverde installatiehandleiding bij het ophangen van de hangmat. Gebruik het kleed niet in een box die de verkeerde afmetingen heeft.