een kraammand voor een pasgeboren baby

De kraammand is een traditioneel geschenk dat aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd wordt gegeven. Het is een mand met meerdere cadeautjes (meestal acht of tien) die tijdens de eerste kraamdagen één voor één worden uitgepakt. Het samenstellen van een kraammand is erg leuk en attent.

Kraammanden

Kraammanden zijn leuk om te geven en om te krijgen. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, of zelf zwanger bent en anderen suggesties wil doen voor cadeaus, hier vind je ideeën voor een leuke en originele kraammand.

Tegenwoordig gebeurt het uitpakken van de kraammand soms in één keer, als de kraamvisite aanwezig is. Maar het is juist erg leuk om iedere ochtend of avond een momentje te nemen om één van de cadeautjes uit te pakken. Hou dus lekker de traditie aan!


In samenwerking met Pakske

Maak een gratis cadeaulijst voor jou en je baby

Met de gratis online cadeaulijst van Pakske verzamel je als kersverse ouder alle producten die op je verlanglijstje staan. De ideale manier om dubbele cadeautjes te voorkomen en alleen te krijgen wat je écht wil.

Maak gratis cadeaulijst

Zelf een kraammand maken

Tegenwoordig kan je kant-en-klare kraammanden kopen of bestellen, maar het is natuurlijk het leukst om zelf een kraammand samen te stellen. Met wat creativiteit hoef je hier niet eens veel geld aan uit te geven. Dit zijn tien ideeën voor leuke kraamcadeaus die niet alleen leuk in de kraammand passen, maar die je eventueel ook los kan geven.

Een kraammand samenstellen

1. Kleding voor de baby

Eén van de leukste cadeautjes om te geven en om te krijgen zijn kledingstukken voor de baby. Rompertjes, shirtjes, jasjes of complete kledingsetjes, leef je uit. Kleding voor nu of voor op de groei, het komt altijd goed van pas.

Bekijk onze favoriete webshops met babykleding >

Rammelaar Kraammand
Redactiefavoriet: een knuffelrammelaar

2. Knuffels

Een lief knuffeltje is altijd een leuk cadeau voor de baby. Je kan hierbij nadenken over wat voor knuffeltje leuk is voor de familie. Een gezin dat honden heeft, kan je misschien een hondenknuffeltje schenken voor de kleine. Kies dus een knuffel uit die ook bij de ouders past. Wil je het idee van een knuffel nog persoonlijker maken, dan kan je er aan denken om zelf een knooppop te maken.

4. Familie erfstukken

Als de nieuwe mama familie van je is, kan je kijken of er nog oude babyspullen op zolder liggen. Oude babyspullen van je moeder of je oma zijn mooie en sentimentele geschenken om te krijgen. Stop er een persoonlijk briefje met uitleg bij.

Bam Bam tandendoosje
Redactiefavoriet: dit haarlok/tandendoosje van Bam Bam!

5. Haarlok/tandendoosje

Iedereen zegt het: ‘de tijd vliegt, helemaal nu met een kindje’. Daarom is een haarlok/tandendoosje altijd leuk om in de kraammand te doen, zodat mooie herinneringen voor later bewaard kunnen worden.

6. Fotoalbum

Een fotoalbum is een prachtig geschenk aan elke nieuwe ouder. Je kan een fotoalbum kopen, maar als je creatief bent aangelegd, kan je overwegen om er zelf een te maken. Je kan pagina’s inrichten voor bepaalde gebeurtenissen, zoals de allereerste foto, de eerste glimlach of de kraamvisite.

7. Is er een ouder kind? Ook voor hem een cadeautje!

Voor eventuele oudere kinderen is het altijd prachtig om een cadeautje te kunnen uitpakken. Zo is de geboorte van het broertje of zusje een extra feestje. Denk hier bijvoorbeeld aan leuk speelgoed. Een bijkomend voordeel is dat het oudere kind er zo echt bij wordt betrokken.

8. Zelfgemaakte cadeaus

Vaak worden handgemaakte cadeaus erg gewaardeerd. Als je zelf graag dingen in elkaar knutselt, kan je iets dat handgemaakt is toevoegen aan de kraammand. Vroeger waren borduurwerken bijvoorbeeld populair, met de naam, de lengte en het gewicht bij de geboorte.

baby album kraammand
Redactiefavoriet: een babyalbum voor de eerste mooie herinneringen

9. Herinneringen

Het schenken van herinneringen klinkt een beetje vreemd, maar is toch goed te doen. Zo kan je een bewaardoosje geven waar de melktanden in worden bewaard, of het eerste afgeknipte haar. Ook kan je denken aan een krant van de geboortedag van het kind. Nog persoonlijker en origineler is misschien een handgeschreven brief aan de baby. Je kan daarin advies meegeven, of uitspreken wat je hoopt voor de toekomst van de kleine. Dit soort dingen zijn leuke herinneringen voor later.

10. Hobby artikelen

Houdt de mama veel van koken? Doe wat bijzondere kookartikelen in de kraammand. Houdt ze van haken of breien? Wat bollen wol of andere breispulletjes zijn dan erg leuk om in de mand te doen. Is papa een fervent voetbalkijker? Dan is een voetbaltijdschrift bijvoorbeeld leuk. Zo worden cadeautjes voor de ouders persoonlijk, leuk en origineel.

11. Verzorgingsproducten voor mama

Iedere kersverse mama kan wel wat extra verzorging gebruiken. Daarom kan het leuk zijn om een lekkere parfum, een gezichtsmasker of andere verzorgende producten in de kraammand te doen. Je kan ook lekkere geurkaarsjes geven. Alles met de feel good-factor! Bekijk eens deze lekkere verzorgingsproducten voor inspiratie.