Community
Pasgeboren baby en moeder wil het Navelstompje bewaren

De een vindt het navelstompje vies. De ander vindt het juist heel bijzonder en wil het bewaren. Bewaar jij het navelstompje? En waarom wel of niet? Dit doen andere (aanstaande) ouders.

Het navelstompje wel of niet bewaren? Dit doen jullie!

1. Voor in het ‘Eerste jaar’-boek

“Ik bewaar het navelstompje. Het navelstompje gaat in zijn ‘Eerste jaar’-boek. Het is iets waar hij aan mij verbonden is geweest en ik zie het niet als iets engs of vies. Mocht hij het later niet willen zien, prima. Maar als ik het weggooi, komt het nooit meer terug.”
– Jannekesdraakje

2. Het is vies

“Nee, ik gooi het weg. Wat moet je ermee? Ik vind gewisselde tanden bewaren al een beetje vies, laat staan een stuk navelstreng.”
– MHD-24

3. Cultuur

“Bij mij zit het iets anders in elkaar. Ik bewaar de navelstompjes en als mijn schoonouders naar Mekka gaan, laten ze deze daar achter. Dit is iets wat met cultuur te maken heeft. Mijn man vindt het belangrijk, ik niet, maar ieder zijn ding.”
– Kimberley


Download de 24Baby App nu!

Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

4. Het is gewoon een stuk korstje

“Ik kwam er gister achter dat mijn vriend het wel bewaard heeft van mijn stiefzoontje. Hij heeft geen idee waar het nu is, maar zei dat het niet vies was en het op een afgekrabd korstje lijkt. Voor mij is dat juist de reden om het niet te bewaren. Wat moet je nou met een korstje? Maar ik heb gezegd dat als hij het wil bewaren, we dat kunnen doen.”
-Jellybeantje

5. Het is overbodig

“Ik zou het niet bewaren. Het heeft zijn werk gedaan en is nu overbodig. De placenta heb ik ook niet gedroogd en in een doos gestopt, de eerste luier is ook weggegooid…”
– Prikplant

6. Het is niet vies

“Ik heb het navelstompje ook bewaard. Ik weet alleen niet of ik het nog van alle drie mijn kinderen heb. Persoonlijk vind ik het niet vies. Het is helemaal opgedroogd, dus er gebeurt niks meer mee.”
– Gekkie90

7. Erg onsmakelijk

“Ik vind het erg onsmakelijk, dus ik denk dat het bij mij in de kliko gaat. Ik ben ook niet echt het type dat dingen bewaard, dus dat past ook helemaal niet bij mij. Ondanks dat ik op het forum hele creatieve dingen zie om babyspullen te bewaren, zou ik echt niet weten wat ik ermee moet.”
– Coco88

8. Afgesloten in een potje

“Het navelstompje van mijn twee kinderen heb ik bewaard in een afgesloten potje, samen met het ongewassen mutsje die ze meteen na de geboorte in het ziekenhuis kregen. Ik heb geen idee of ik er ooit iets mee ga doen. Misschien inplakken in een baby album.”
– Kim1985

9. Alleen het klemmetje bewaard

“Ik heb alleen het klemmetje bewaard. De verloskundige heeft de buitenkant schoongemaakt, dus het ziet er ook niet vies uit. Het is toch het laatste stukje van de verbintenis die er tussen mij en mijn kindje was. Ik vind het een heel mooi en bijzonder stukje.”
– Balouke91

10. Hele mooie verbinding

“Ik begrijp niet zo goed waarom een navelstreng vies zou zijn. Het is een hele mooie verbinding tussen moeder en kind. Mijn ouders hebben die van mij en mijn zus allebei in een eigen “belandong” gedaan. Het is een Indonesisch gebruik en dit zullen we bij mijn kindje ook doen.”
– Roompje

Het navelstompje

Je baby is tijdens je zwangerschap met jou verbonden via de navelstreng. Als je baby geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Het stukje navelstreng dat aan de navel van baby achterblijft, is het navelstrengstompje.

In de dagen na de geboorte droogt het navelstompje in. Het krimpt, verschrompelt en wordt zwart. Het stompje laat 5 tot 14 dagen na de geboorte los van de navel. Het loslaten van het navelstompje wordt ook wel gezien als de eerste mijlpaal van je baby.

Tip: Wil je het navelstompje bewaren? Laat het dan eerst goed drogen.

Praat mee!
Heb jij het navelstompje van je baby bewaard? Geef je mening en praat mee over dit onderwerp >>