spelletjes voor in de auto

Spelletjes voor in de auto zorgen ervoor dat je baby in een gezellige bui aankomt op de plek van bestemming. In het begin slaapt je baby misschien nog rustig in de auto, maar later als hij ouder wordt neemt hij misschien geen genoegen met alleen maar uit het raam kijken. Hoe kan je hem entertainen, zonder dat er speelgoed door de auto vliegt? Dit zijn de leukste spelletjes en het leukste speelgoed voor in de auto, per leeftijdsfase.

Spelletjes voor in de auto: per leeftijdsfase

Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer behoefte hij heeft aan afleiding en plezier in de auto. We hebben daarom de spelletjes voor in de auto onderverdeeld in verschillende leeftijdsfases:

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

De eerste 3 maanden

Totdat je baby ongeveer 3 maanden oud is, zal hij voornamelijk stilzitten en (hopelijk) slapen in de auto. Spelletjes voor in de auto zijn dus nog niet echt van toepassing. Als hij zich wat bewuster wordt van de wereld om hem heen, kan je zijn zintuigen op een leuke manier prikkelen door iets aan de draagarm van zijn autostoel te hangen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Speelgoedsleutels. Niets is toepasselijker om in de auto aan je kindje te geven dan speelgoedsleutels. Toch? De sleuteltjes maken leuke geluidjes en spelen vrolijke muziek af. De kleuren en geluidjes stimuleren de zintuigen van je baby en zijn fijnmotorische vaardigheden. Heeft je kindje al last van doorkomende tandjes? Dan werken deze sleuteltjes ook goed als bijtring. Ideaal voor onderweg!
  • Zacht speelgoed. Iets dat je baby kan vastpakken en dat knispert om je baby te prikkelen.
  • Een babyboekje. Speelgoedboekjes voor de eerste maanden zijn zacht en hebben een lusje waarmee je ze aan het autostoeltje kan bevestigen. Met vrolijke kleuren en verschillende texturen is je kindje wel even zoet!
  • Speelringen. Met speelringen heeft je baby eerst iets vrolijks om naar te kijken, en later iets leuks om vast te grijpen. Je maakt ze eenvoudig vast aan de draagarm van het autostoeltje. Zo vermaakt je kindje zich prima in de auto én ontwikkelt hij zijn motorische vaardigheden.

LET OP: het is belangrijk dat speelgoed nooit tussen de gordels van je kindje in komt te zitten. Dit kan namelijk de bescherming van de gordels beperken.

Vanaf 3 maanden

Als je baby tussen de 3 en 9 maanden oud is, wordt hij steeds sterker en beweeglijker. Hij krijgt meer controle over zijn armpjes en beentjes en trappelt erop los. Je zal merken dat je kindje ook een actievere passagier wordt in de auto en meer behoefte heeft aan afleiding. Alles dat geluid maakt en vrolijke kleurtjes heeft, kan hieraan bijdragen. Je kleine wil namelijk niet meer alleen naar speelgoed kijken, maar ook alles aanraken.

Leuk speelgoed voor in de auto is bijvoorbeeld:

  • Grijpspeelgoed. Speelgoed dat rammelt als je het aanraakt, is een hele beleving voor je kleine op deze leeftijd. Daarnaast is grijpspeelgoed ook nog eens goed om zijn fijne motoriek te ontwikkelen en zijn zintuigen te prikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een speeltelefoon. Als je kindje op het knopje drukt, hoort hij vrolijke muziekjes en leuke geluidjes. En hij kan zichzelf volop bewonderen door in het spiegeltje te kijken. Selfie! Zo heb je geen kind aan je baby in de auto!
  • Zijn favoriete knuffel. Heeft je kindje al een favoriete knuffel die hij geen moment uit het oog verliest? Neem deze dan ook mee in de auto. Dit kan je baby geruststellen en de reis een stuk aangenamer maken, helemaal als je kleine geen fan is van autoritten.
  • Trappelpiano. Die beweeglijke beentjes kunnen muziek produceren als je een trappelpiano vastmaakt aan de zitleuning van de stoel. Je baby zal de grootste lol hebben als hij met zijn voetjes een eigen liedje componeert.

Vanaf 9 maanden

De fijne motoriek van je kleine wordt steeds beter, zeker vanaf 9 maanden. Hij kan steeds beter dingen vastpakken en zijn fijne motoriek gaat met sprongen vooruit. Je kindje zit nog steeds het beste tegen de rijrichting in, maar wordt wel steeds nieuwsgieriger naar wat er om hem heen gebeurt. Tijd dus voor wat nieuw entertainment én de eerste spelletjes voor in de auto!

  • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Als je kindje met zijn gezicht naar achteren zit (aanbevolen totdat hij minimaal 15 maanden oud is), kan hij nog niet zien waar jullie naartoe gaan. Dit kan je hem natuurlijk wel vertellen! Vertel waar jullie heengaan en wat jullie onderweg tegenkomen. Hij vindt het niet alleen fijn en leuk om je stem te horen, maar het is ook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling.
  • Muziekspeler. Waarom laat je je kindje niet de muziek bepalen, in plaats van de radio standaard aan te zetten? Met een muziekspeler neemt je kleine overal muziek mee naartoe en leert hij tegelijkertijd over letters, vormen, kleuren en cijfers.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Vanaf 15 maanden

Na zijn eerste verjaardag zal je merken dat je kindje een hele andere passagier is in de auto. Hij begrijpt steeds meer van wat er om hem heen gebeurt, zoekt meer interactie op met jou als zijn chauffeur en wordt ook een tikkeltje ongeduldiger. Ik wil niet langer stilzitten, ik wil eruit! Zit hij met zijn gezicht naar voren? Dan kan je nieuwe spelletjes met hem spelen en hem ander soort speelgoed aanbieden.

Spelletjes voor in de auto met een peuterpuber zijn bijvoorbeeld:

  • Kijk, een vrachtwagen! Als je kindje ouder is en in de auto met zijn gezicht naar voren kijkt, kan hij weer wat meer zien van wat er om hem heen gebeurt. Gebruik dit om hem meer te vertellen over wat jullie onderweg tegenkomen. Benoem de kleuren van de auto’s die voorbijrijden en de verschillende voertuigen die jullie zien. Je kan ook zijn TomTom spelen en uitleggen waar jullie naartoe gaan. Zo, we slaan dadelijk bij het stoplicht rechtsaf en rijden zo de snelweg op. Zo neem je je kindje – letterlijk én figuurlijk – mee in de reis die jullie maken.
  • Fotoalbum met foto’s van zijn speelgoed. Je hebt hier wel even wat voorwerk aan, maar het resultaat is onwijs leuk! Koop een showmap met insteekhoezen, en maak foto’s van speelgoed en andere voorwerpen. Vul het album met die foto’s en geef het aan je kindje als jullie op pad gaan. Eerst is het leuk voor hem om doorheen te bladeren. Hé, dat herken ik! Later, als hij wat meer begrijpt, kan je hem ook vragen om iets op te zoeken en aan te wijzen. Het is uiteraard niet handig om achterom te kijken om te zien of hij het daadwerkelijk gevonden heeft, maar hij laat het waarschijnlijk wel merken als het hem is gelukt. Ook leuk: de showmap vullen met foto’s van letters, kleuren en vormen. Of zelfs foto’s van familieleden. Zo wordt het een leuk taalspelletje!
showmap met foto's
Pinterest
  • Boekjes kijken. Oké, je kindje kan nog niet lezen, maar hij vindt het vast leuk om door een boekje heen te bladeren. Neem wat boekjes mee van thuis en laat hem zelf door het boekje bladeren. Zo heb je weer tien minuten gewonnen.

Zo zie je maar, een autorit hoeft zeker niet saai te zijn en je kan er met spelletjes en speelgoed iets leuks van maken. Rijden maar!