baby ligt ontspannen te slapen, close-up gezicht

Je baby wordt niet geboren met een ingebouwd slaapritme. Je kan hier de eerste weken wel naartoe werken. Bij de ene baby gaat dit gemakkelijk, bij de ander kost het wat meer moeite. Deze zes tips voor een fijn slaapritme helpen je op weg.

Waarom een vast slaapritme?

Een slaapritme is niet alleen fijn voor je baby, maar ook voor jezelf. Het maakt de dagen voor je baby voorspelbaar en zorgt voor meer rust en regelmaat. Een fijn slaapritme overdag is daarbij belangrijk. De overdagslaap heeft namelijk grote invloed op hoe de nachten gaan.

Bij sommige baby’s gaat het ontwikkelen van een slaapritme vanzelf. Andere baby’s hebben er wat meer moeite mee. Kan jouw baby wel wat hulp gebruiken? Dan kunnen de tips hieronder je helpen.


Slaapt jouw baby slecht?

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby dé slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

1. Start de dag altijd rond hetzelfde tijdstip

Je baby wordt niet geboren met een dag- en nachtritme. Jij kan je baby helpen om snel het verschil te leren kennen tussen dag en nacht. Dit doe je door je baby elke dag rond hetzelfde tijdstip wakker te maken. Dit kan best even pittig zijn, zeker na een zware nacht. Maar het helpt wel om meer regelmaat in de dagen te krijgen. En in het slaapritme van je baby.

2. Maak duidelijk verschil tussen dag (wakker) en nacht (slaap)

Maak het verschil tussen dag en nacht duidelijk voor je baby. Zo leert je kleine het verschil kennen tussen wakker zijn en slapen. Je kan dit doen door tijdens de wakkertijd meer en uitgebreider contact te hebben met je kind dan tijdens slaaptijden. Bijvoorbeeld door een boekje te lezen, samen te spelen of knuffelen en meer tegen je kindje te praten.

Ook helpt het om je baby overdag met regelmaat te voeden. Je kindje heeft dan vaak al snel minder honger in de nachten. Zo kan je kleine een mooi dag- en nachtritme ontwikkelen.

3. Laat je baby in het donker slapen

Licht kan ervoor zorgen dat je baby minder makkelijk slaapt. Het is daarom slim om je baby in het donker te laten slapen. Dit helpt je kindje ook om het verschil tussen dag en nacht te leren kennen. Daarnaast zorgt het donker ervoor dat het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Dit hormoon helpt je baby om in slaap te vallen.

4. Zorg voor een goede hoeveelheid slaap overdag

Je baby heeft meer slaap nodig dan jij. Vooral je pasgeboren baby slaapt nog erg veel. Hoe ouder je baby wordt, hoe minder slaap er nodig is. Zo heeft een baby van 6 maanden nog maar drie tot vier uur slaap nodig overdag.

Slaapt je baby overdag te veel voor de leeftijd? Dan is er ‘s nachts minder slaap nodig. De kans dat je kindje ‘s nachts vaker wakker wordt, is dan groter. Slaapt je baby juist te weinig overdag? Dan is de moeheid zo groot dat het ‘s nachts niet lukt om lekker (door) te slapen. Daarom is het goed om te kijken naar de gemiddelde hoeveelheid slaap die nodig is per leeftijd. Zo kan je beter inschatten hoeveel je baby overdag moet slapen. Wat de gemiddelde hoeveelheden slaap zijn, ontdek je in de Slaapwijzer.

5. Gebruik een herkenbare slaaproutine

Een slaaproutine is een vast ritueel voor het slapengaan dat je elke dag gebruikt. Het bestaat uit een aantal herkenbare en terugkerende activiteiten. Denk hierbij aan voeden, verschonen, slaapzak aan, voorlezen, een liedje zingen en knuffelen. Doe je dit elke dag voor elk dutje en voor bedtijd? Dan herkent je baby al snel dat het tijd is om te gaan slapen. Herkenbaarheid geeft baby’s een veilig gevoel en kan een positief effect hebben op het slapen.

6. Heb aandacht voor de gemiddelde wakkertijd per leeftijd

Wakkertijden zijn de gemiddelde tijden dat je baby maximaal wakker kan zijn. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer de wakkertijd wordt. Wakkertijden verschillen per kind. Toch zijn er wel gemiddeldes waar de meeste baby’s rond zitten. Het kan enorm helpen om de gemiddelde wakkertijden per leeftijd te kennen en het slaapritme hierop aan te passen.

Te vroeg of te laat op bed leggen kan negatief werken voor de slaap. Te vroeg kan ervoor zorgen dat je baby nog niet moe genoeg is. Dat maakt in slaap vallen moeilijk. Leg je je baby te laat op bed? Dan kan je kindje (over)vermoeid zijn, waardoor het in slaap vallen ook lastiger is. Wist je dat te korte wakkertijden ook een oorzaak kunnen zijn zijn voor hazenslaapjes?

Meer over het slaapritme van je baby

Wil je meer informatie over het zorgen voor een fijn slaapritme voor je baby? Bekijk eens onze ’Slaapwijzer – (Nacht)rust door routine’. Deze hebben we gemaakt samen met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys.nl. In dit e-book vind je meer achtergrondinformatie en voorbeeldroutines vanaf 8 weken t/m 4 jaar.

Meer informatie over de Slaapwijzer >

Myrthe Stapper

Dit artikel is geschreven samen met Myrthe Stapper, oprichter en slaapcoach van slaaptipsvoorbabys.nl. Slaaptipsvoorbabys informeert over het slaapgedrag van baby’s en peuters om meer (nacht)rust te creëren.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app