Moedermelk sieraad op spiegel

Een moedermelksieraad geeft je een mooie herinnering aan de periode dat je borstvoeding gaf, of had willen geven. Hoe wordt zo’n sieraad eigenlijk gemaakt? En waarop kan je letten als een moedermelkjuweel uitkiest?

Wat is een moedermelksieraad?

Een moedermelksieraad is een juweel dat gemaakt is met een beetje moedermelk. Van een paar milliliter melk en speciale bewaarmiddelen wordt een steen of hanger gemaakt. Deze kan je in een ring of armband laten plaatsen of aan een ketting hangen.

Waarom een moedermelksieraad?

Veel moeders vinden de periode dat ze borstvoeding geven een bijzondere tijd. Wanneer het voor jou en/of je kindje tijd is om de borstvoeding af te bouwen, kan dit best lastig zijn. Een moedermelksieraad geeft je een mooie herinnering die je met je mee kan dragen.

Ook om andere redenen kan je een moedermelkjuweel laten maken. Een sieraad met een heel klein beetje moedermelk is ook een herinnering aan je de eerste momenten met je kindje. Zelfs als borstvoeding geven uiteindelijk niet lukt, kan zo’n herinnering fijn zijn om bij je te dragen.

Hoe werkt het?

Wanneer je een borstvoedingssieraad wil laten maken, krijg je thuis een setje opgestuurd. Hierin zit meestal een spuitje waarmee je een klein beetje moedermelk opzuigt. Dit kan verse melk zijn, maar ook ontdooide melk. Het spuitje stop je in een envelop en stuur je op naar de juwelier.

De juwelier behandelt de moedermelk met speciale bewaarmiddelen, die ervoor zorgen dat de melk niet gaat bederven. Om de melk heen komt een laagje hars of email. Dit zorgt ervoor dat je sieraad mooi blijft.

Als je wil, kan je in het laagje hars of email iets laten graveren. Denk aan de naam van je kindje of zijn geboortedatum. Ook kan je ervoor kiezen om kleur, bladgoud, parelmoer of glitters te laten verwerken in het sieraad.

Hoeveel kost het?

Hoe duur een moedermelksieraad is, hangt af van jouw wensen. Bij het kiezen van dit sieraad kan je over de volgende dingen nadenken:

  • Het soort sieraad. Je kan een hanger of steen van borstvoeding in verschillende soorten sieraden laten verwerken. Een simpele ring is bijvoorbeeld goedkoper dan een ring die uit meerdere bandjes bestaat.
  • Hoe groot de steen of hanger is. Je kan van je moedermelk een klein steentje laten maken van een paar mm groot. Maar je kan ook kiezen voor een hanger van een paar cm. Hoe groter de steen of hanger, hoe duurder het moedermelkjuweel zal zijn.
  • Het materiaal. De prijs van een zilveren hanger met een moedermelksteen begint bij ongeveer €60. Een moedermelksieraad met goud is een stuk duurder en kost al snel een paar honderd euro.
  • De afwerking. Ook hangt de prijs af van de afwerking van het sieraad. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het sieraad te laten graveren of te combineren met een edelsteen. Dit maakt de prijs van je sieraad hoger.

Een moedermelksieraad zelf maken

Wil je zelf een moedermelk juweel maken? Dan zijn er op internet pakketten te koop die je hierbij helpen. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan een sieraad laten maken. Maar wil je zeker weten dat het lukt en dat je er een mooi sieraad aan overhoudt? Dan kan je het misschien beter aan een professional overlaten.

Tips bij het maken van een moedermelksieraad

Wanneer je een moedermelk juweel wil (laten) maken, kan je over de volgende dingen nadenken.

  • Geef of vraag het als baargoud. Een sieraad met moedermelk is een mooi cadeau om als baargoud te geven of te krijgen. Denk aan een ring met een steentje erin, of een armband met een moedermelk bedel.
  • Bewaar altijd nog een beetje melk. De kans bestaat dat er bij het maken van het sieraad iets misgaat, of dat het sieraad na een tijdje kapot gaat. Bewaar daarom een beetje moedermelk in de vriezer, zodat je een reserve hebt.
  • Verwerk er als je wil wat haar in. Je maakt een moedermelksieraad extra speciaal door er haar van je kind in te laten stoppen. Je stuurt dan een plukje haar van ongeveer 1 cm mee.
  • Laat wat van de placenta of navelstreng toevoegen. Heb je na de bevalling capsules laten maken van de placenta? Dan kan je er ook voor kiezen om deze te laten verwerken in je moedermelksieraad. Ook is het mogelijk om een stukje navelstreng toe te voegen.
  • Kies voor een mama en kind sieraad. Wanneer je ook je kindje een herinnering aan de borstvoedingsmomenten wil geven, kan je kiezen voor mama en kind sieraden. Denk aan een bij elkaar passend armbandje voor jou en voor je kleine.

Bron hoofdfoto: mamajanthe