Kind is jarig tijdens corona en heeft feesthoed op

Door de uitbraak van het coronavirus ziet het dagelijks leven er heel anders uit. Feestjes kunnen voorlopig helaas niet doorgaan. Dit kan voor je kindje best een teleurstelling zijn. Hoe maak je van de verjaardag van je kleine toch een feest nu corona heerst?

Het coronavirus en jarig zijn

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, is social distancing belangrijk. Dit betekent dat je afstand houdt van andere mensen en zoveel mogelijk thuisblijft. Is je kindje jarig tijdens de uitbraak van corona? Dan zal je zijn verjaardag dit jaar op een andere manier vieren dan je gewend bent. Met deze 12 tips maak je er toch een feestje van.

1. Versier het huis extra mooi

Slingers en ballonnen mogen tijdens een verjaardag niet ontbreken. In deze periode mag je tijdens het versieren best een beetje over the top gaan. Hang bijvoorbeeld heliumballonnen aan het plafond. Ook kan je een piñata aanschaffen. Dit gevulde papier-maché figuur geeft je huis niet alleen een extra feestelijke sfeer. Je kindje kan zich er ook lekker op uitleven. Na een tijdje meppen tegen de piñata krijgt hij er snoepjes of zelfs cadeautjes voor terug. Zo houd je hem wel een tijdje zoet!

2. Vraag mensen iets leuks op te sturen

Wat is er fijner dan een heleboel post krijgen op je verjaardag? De mensen om je heen vinden het vast leuk om je kind met een mooie kaart of tekening te verrassen. Misschien willen ze zelfs een cadeautje op de post doen. Gelukkig werken de postbodes in deze periode dapper door. Vraag daarom je familie en vrienden om je kindje blij te maken met een verrassing op de deurmat. Hopelijk kan je jarige job of jet dan genieten van een grote berg brieven en presentjes.

Meisje videobelt met familie tijdens verjaardag

3. Videobel met familie of vriendjes

Je verjaardag breng je het liefst door met de mensen van wie je houdt. Je kindje is misschien verdrietig omdat hij geen zoen van oma of knuffel van zijn beste vriendje kan krijgen. Een videobelletje kan dit leed wat verzachten. Spreek een tijdstip af waarop jullie even met elkaar beeldbellen. Zo voelt het toch een beetje alsof ze op bezoek zijn.

4. Maak een filmpje voor de jarige

Vraag familie en vriendjes om een filmpje te maken voor je kleine. Krijg je een heleboel filmpjes opgestuurd en ben je een beetje handig met bewerkprogramma’s? Dan kan je hier zelfs één grote film van maken, met een feestelijk muziekje eronder. Door deze op zijn verjaardag te laten zien, voelt het voor je kindje alsof ze er toch een beetje bij zijn. Bovendien heeft hij zo iets leuks om regelmatig naar terug te kijken in deze lastige tijd.

5. Maak een speurtocht in of rond het huis

Je feestvarken vindt het waarschijnlijk spannend om cadeaus te krijgen. Je maakt het nog spannender door een cadeautjes-speurtocht uit te stippelen in en/of rond het huis. Verstop de cadeautjes en laat je kindje ernaar zoeken. Ook kan je opdrachten bedenken die hij moet uitvoeren of hem raadsels voorschotelen om op te lossen. Zo maak je van het cadeautjes geven een extra speciaal moment.

6. Bak een extra feestelijke taart

Helaas kunnen er dit jaar niet veel mensen langskomen die helpen bij het opeten van de verjaardagstaart. Maar laat dat jullie niet tegenhouden om een spectaculaire taart te bakken! Zoek met je kindje een lekker recept uit en duik samen de keuken in. Je kleine bakprins(es) helpt je maar al te graag met mengen, klutsen en roeren. Je maakt jullie baksel nog feestelijker door er een taartfonteintje of taartsterretjes in te zetten. Of laat je kindje prachtige versieringen maken van rolfondant. Wat zal je kleine verrast zijn door dit spektakel. Bakkers klaar? Smullen maar!

Meisje zwaait naar raamvisite

7. Nodig raambezoek uit

Kunnen opa en oma dit jaar niet binnenkomen om de verjaardag te vieren? Dan kunnen jullie gelukkig nog via het raam naar elkaar zwaaien en met elkaar praten. Vraag aan mensen of ze even langswippen, zodat je kindje toch bezoek krijgt. Jullie kunnen de visite gelijk een stukje taart laten proeven. En dat je ramen aan het einde van de dag vol enthousiaste handafdrukken zitten? Dat vergeten we maar even. Ramen lappen komt later wel weer een keer.

8. Deel traktaties rond vanuit huis of in de buurt

Wie jarig is, trakteert. Dit jaar is het belangrijk om voor veilige, corona-proof traktaties te kiezen om uit te delen op het kinderdagverblijf of op school. Ook kan je op een andere manier trakteren. Vul bijvoorbeeld cadeautasjes en maak met behulp van een tafel een loket bij de voordeur. Zo kunnen vriendjes veilig langskomen om even te feliciteren en een traktatie mee te nemen. Ook kan je samen met je kleine iets lekkers bakken en dit bij buren en familie voor de deur zetten. Een leuke verjaardagsactiviteit voor jullie en een verrassing voor hen.

9. Maak een feestelijke raamtekening

Hoe meer mensen weten dat je kindje jarig is, hoe groter de kans dat hij verrast wordt met kaarten en felicitaties. Maak daarom met speciale raamstiften een mooi kunstwerk op je ramen. Het ziet er feestelijk uit én zo weet de hele buurt dat je een jarige in huis hebt.

TIP: Vind je het lastig om iets te bedenken of te tekenen? Print dan een tekening of een tekst in een leuk lettertype uit in spiegelbeeld. Plak het aan de buitenkant van je raam en je kan het gemakkelijk overtrekken.

Kind is jarig tijdens corona en zit in versierde stoel

10. Versier de stoel van de jarige

Het versieren van een stoel is een traditie die iedereen blij maakt, of je nu 3 of 33 jaar wordt. Juist nu de verjaardag van je kindje door de corona-uitbraak anders verloopt, is het fijn om aan zulke gewoontes vast te houden. Leef je dus uit met ballonnen, slingers en linten. Wat zal de jarige opkijken wanneer hij ’s ochtends zijn versierde stoel ziet.

11. Knutsel een verjaardagshoed

De kans is groot dat de juf of meester van school of het kinderdagverblijf een mooie hoed knutselt wanneer je kindje jarig is. Is dat dit jaar niet mogelijk? Dan is het extra leuk om er zelf één te knutselen. Op internet vind je een heleboel inspirerende voorbeelden. Met karton, crêpepapier, linten en stickers tover je zo iets moois tevoorschijn. Je kleine zal je dankbaar zijn en hem waarschijnlijk trots de hele dag ophouden!

12. Spreek met familie en buren af om te zingen

Wanneer je jarig bent, wil je in het zonnetje gezet worden. Trommel daarom je buren, familie en vrienden op en nodig ze uit om samen de jarige toe te zingen. Zo bouwen jullie alsnog een feestje en wordt het een bijzondere dag van voor je feestvarken.