Moeder en peuter maken gezond ontbijt samen

Een stevig en gezond ontbijt is belangrijk voor je kind. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat zijn voorbeelden van gezonde ontbijtjes en waar moet je op letten als je ’s ochtends aan tafel zit?

Waarom ontbijten belangrijk is voor je kind

Door te ontbijten krijgt je peuter belangrijke voedingsstoffen binnen zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Die geven hem de benodigde energie voor de start van zijn dag. Na een volwaardig en gezond ontbijt is de kans klein dat je kind later op de ochtend honger krijgt en gaat zeuren om ongezond eten zoals snoep en koek.

Het is belangrijk dat je peuter voldoende eet voordat hij naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal gaat. Gebeurt dit niet, dan kan hij onrustig worden, zich niet fijn voelen of zelfs vervelend gedrag vertonen. Met een stevig ontbijt achter de kiezen heeft je peuter genoeg energie om lekker te spelen en op onderzoek uit te gaan.

Een gezond ontbijt en overgewicht

Het aantal mensen met overgewicht in Nederland stijgt, ook onder jonge kinderen. Een gezond ontbijt heeft een positievie invloed op het gewicht van je peuter. Als je kindje zijn ontbijt overslaat, heeft hij een grotere kans om overgewicht te krijgen. Ontbijten brengt namelijk de spijsvertering op gang. Begint je peuter zijn dag met een gezond ontbijt, dan wordt hij dus minder snel te dik.

Varianten van ontbijt

Een goed ontbijt bestaat uit vezelrijke graanproducten zoals volkorenboterhammen. Margarine op elke boterham is aan te raden, dit bevat goede vetten voor je kindje. Bij gezond beleg kun je denken aan:

  • Kaas (20+ of 30+)
  • Hüttenkäse
  • Zuivelspread
  • Ei
  • Vegetarische smeerworst
  • Kipfilet
  • Notenpasta en pindakaas, met 100 procent pinda’s of noten en zonder toegevoegde suikers
  • Groente of fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbei, geprakte avocado of fijngesneden tomaat

Pap of muesli

Sommige kinderen eten in plaats van brood liever pap of muesli met yoghurt of melk. Geef dan magere of halfvolle melkproducten en volkoren muesli. Het ontbijt is compleet met wat stukjes fruit en een glas water of thee.

Eet je kind ’s ochtends geen brood, dan is het belangrijk dat hij dat bij de lunch wel krijgt. In boterhammen zitten koolhydraten, vezels, jodium, vitamine B en ijzer. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die je kleine actieveling nodig heeft.

Tips voor een geslaagd en gezond ontbijt

Is je peuter een moeilijke eter? Met deze tips zorg je ervoor dat hij toch elke dag met een goed gevuld buikje de deur uit gaat:

  • Maak het gezellig. Dek de tafel op een leuke manier, bijvoorbeeld met een kleurrijk tafelkleed of geef je peuter een mooie eigen placemat.
  • Neem de tijd. Probeer niet te haasten. Zet desnoods de wekker wat vroeger, zodat je kind genoeg tijd heeft om wakker te worden en wat langer aan tafel kan zitten.
  • Eet gevarieerd. Bied de ene dag een boterham aan en de andere dag havermout of muesli met yogurt of melk.
  • Betrek je peuter erbij. Laat hem kiezen wat voor beleg hij op zijn brood wil (maar bied niet té veel keuzes aan, twee is zat!). Wil je vandaag smeerworst of pindakaas?
  • Blijf relaxed. Probeer niet te veel te focussen op wat je peuter wel en niet binnenkrijgt, maar voer tijdens het eten een gesprek. Bespreek bijvoorbeeld wat jullie gaan doen vandaag. Kinderen zijn vaak geneigd te eten als er juist niet zoveel druk op ligt en er niet de hele tijd naar hen gekeken wordt.
  • Geef het goede voorbeeld. Eet zelf ook gezond. Prop niet haastig een boterham in je mond maar ga rustig aan tafel zitten. En vertel een leuk verhaaltje tussen de happen door.
In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Na een drukke dag wil je iets makkelijks op tafel zetten. Wat kun je voor lekkers maken, waar je ook je kind blij mee maakt? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen!

Meer bekijken