Vrouw die zweet na haar bevalling

Nu je bent bevallen kan het ontzwangeren beginnen. Daarbij horen naweeën, kraamtranen, bloedverlies en haaruitval. Veel vrouwen krijgen na de bevalling ook last van veel nachtelijk zweten. Hoe komt dit? En wat kan je eraan doen?

Zweten na je bevalling

In de weken na je bevalling is de kans groot dat je last krijgt van veel zweten. Het is een kwaal die hoort bij het ontzwangeren. Je wordt misschien regelmatig wakker ‘s nachts en bent dan doorweekt van het zweet. Dit noem je nachtzweten. De meeste vrouwen die erg zweten na de bevalling hebben dat vooral ‘s nachts. Het is ook mogelijk dat je vooral overdag zweet. Deze zweetaanvallen zijn heel normaal en passen bij het herstel na je bevalling.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer

Hoe ontstaat het?

Waarom de zweetaanvallen na je bevalling precies ontstaan is niet helemaal duidelijk. De kans is groot dat het te maken heeft met de hormonale veranderingen in je lichaam. Nadat je bent bevallen gebeurt er weer van alles met je hormonen. Het hormoon oestrogeen daalt plotseling sterk na je bevalling. Door deze hormonale verandering kan je last krijgen van (nacht)zweten. Tijdens je zwangerschap zorgden ze er namelijk voor dat je vocht vasthield.

Het vele zweten heeft ook een functie. Je lichaam probeert al het vocht dat je tijdens de zwangerschap vasthield kwijt te raken. Dit gebeurt onder andere door enorm te gaan zweten. Ook je nieren helpen mee met het kwijtraken van het vocht. Dit betekent dat je vaker moet plassen.

Gevolgen van veel zweten

Het nachtelijke zweten kan vervelend zijn. Zo kan je een hele sterke lichaamsgeur hebben en veel dorst krijgen. Misschien word je wakker ‘s nachts met een doorweekte pyjama. Naast de zorg voor je pasgeboren baby kan ook dit je uit je slaap houden. Dit kan voor meer vermoeidheid zorgen. Door te weinig slaap kan je prikkelbaar zijn. Praat erover met je partner. Dat kan de lucht klaren.

Wanneer stopt het?

Het vele zweten wordt vanzelf minder. Je hormonen hebben even de tijd nodig om weer in evenwicht te komen. Meestal ben je er na een paar weken vanaf. Als je borstvoeding geeft, kan het wat langer duren. Dit komt waarschijnlijk doordat het oestrogeen niveau nog lager is als je borstvoeding geeft.

Wanneer naar de huisarts?

Veel zweten na je bevalling is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Soms is er een andere oorzaak dan hormonale veranderingen. Bijvoorbeeld een te actieve schildklier of een infectie. Heb je naast het vele zweten ook koorts, koude rillingen en/of andere klachten die je niet vertrouwt? Ga dan langs je huisarts.

Tips tegen zweten na je bevalling

Zweten na je bevalling kan je niet tegenhouden. Het is een normale gebeurtenis. Laat je lichaam dus vooral haar gang gaan. Mogelijk helpen de volgende tips je om het zweten een beetje onder controle te houden.

  • Drink voldoende. Door al dat zweten raakt je lichaam veel vocht kwijt. Probeer veel water te drinken om dit aan te vullen. Vooral als je borstvoeding geeft, is dit extra belangrijk.
  • Gebruik katoenen beddengoed. Katoenen beddengoed neemt het vocht goed op. Daarnaast voelt het koeler aan, waardoor je misschien minder zweet. Je kan ook een extra handdoek onder je leggen om het zweet op te vangen.
  • Draag losse kleding. Draag het liefst katoenen en losse kleding. Dit is luchtig en ademt goed. Kies bij het aankleden voor laagjes. Je kan dan gemakkelijk wat uitrekken als je het warm krijgt en begint te zweten.
  • Zet een raam open. Als je veel last hebt van (nacht)zweten is het fijn om een raam open te zetten. Je kan ook een ventilator gebruiken. Let er wel op dat je deze niet in de buurt van je baby zet.
  • Gebruik talkpoeder. Een beetje talkpoeder in je oksels kan helpen tegen het zweten. Talkpoeder heeft geen geur en neemt het zweet op.
  • Let op je voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen het zweten erger maken. Probeer geen koffie en thee met cafeïne te drinken. Ook pittig gekruid eten kan zweten veroorzaken.
  • Verschoon vaker je bed. Als je veel last hebt van nachtzweten probeer dan je bed iedere dag of om de dag te verschonen. Dit geeft je een schoon gevoel.
  • Neem een lauwe douche. Een lauwe douche voor het slapen gaan voelt niet alleen fris, het helpt ook tegen zweten. Je lichaam is dan koeler wanneer je het bed induikt.
  • Accepteer het. Het (nacht)zweten kan vervelend zijn, maar het is tijdelijk. Als je hormonen weer in evenwicht zijn, verdwijnt deze kwaal weer. Neem daarnaast voldoende rust. Dan kan je lijf snel herstellen.