In samenwerking met logo ABNAMRO
Baby vult spaarpot met opbrengst van aandelen

Als je zwanger bent, worden je financiën nog belangrijker. Je wil graag het mooiste en beste voor je baby kopen en hem een goede toekomst bieden. Om meer uit je geld te halen, kan je het beleggen. Een van de mogelijkheden is het kopen van aandelen. Hoe werkt dit precies en is het iets voor jou?

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn kleine stukjes van een bedrijf. Een bedrijf heeft geld nodig om te bestaan en te groeien. Wanneer jij investeert door een aandeel te kopen, word je voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Afhankelijk van hoe het gaat met het bedrijf, kan je investering groeien of niet.

Simpel gezegd: als een bedrijf €100 nodig heeft om te bestaan, kan jij voor €5 een aandeel van vijf procent kopen. Maakt het bedrijf vervolgens 20 procent winst? Dan krijg jij daarvan ook vijf procent uitgekeerd. Je €5 wordt dan €6 waard. Lijdt het bedrijf verlies? Dan raak je een deel van je inleg kwijt.

Moeder en baby bekijken begeleid beleggen van ABN

Interesse in beleggen? Vraag hulp van een expert!

In samenwerking met ABN Amro

Beleggen brengt risico's met zich mee, dat is algemeen bekend. Met Begeleid Beleggen van ABN Amro krijg je hulp van een expert. Zo ga je zelfverzekerd van start op de beurs.

Lees meer

Waarom aandelen kopen?

Het kopen van aandelen is een populaire vorm van beleggen. Je vermogen kan er goed door groeien. Bovendien vinden veel mensen het een leuke hobby. Wanneer je aandelen koopt, is het goed om op de hoogte te blijven van de beurs en de economie. Hierdoor krijg je meer inzicht en kan je steeds beter voorspellen hoe je aandelen het zullen doen.

Door aandelen te kopen kan je mogelijk winst maken, waardoor je geld meer waard wordt. Dit maakt het mogelijk om een extraatje te sparen voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Of denk aan een mooie reis met je gezin of een nieuwe auto. Nu de spaarrentes al een paar jaar behoorlijk laag zijn, kan beleggen een goede optie zijn om toch meer vermogen op te bouwen.

Risico’s beleggen in aandelen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De aandelen die je koopt kunnen minder waard worden, waardoor je (een deel van) je inleg verliest. Het is daarom verstandig om alleen aandelen te kopen met geld dat je voor langere tijd kan missen. Lijd je verlies? Dan heb je op die manier nog genoeg geld om je vaste lasten te betalen.

Daarnaast adviseert het Nibud om zo mogelijk altijd een spaarpotje te hebben. Zo kom je niet in de problemen, mocht je een onverwachte uitgave tegenkomen, zoals een kapotte wasmachine of een tegenvaller van de belastingdienst.

Begeleid beleggen

Vind je beleggen interessant, maar vind je het spannend of weet je niet waar te beginnen? Dan kan Begeleid beleggen interessant zijn. Dit kan via een financieel adviseur, maar vaak ook via je eigen bank. Een expert kijkt dan samen met jou naar je opties en doelen. Vervolgens kunnen jullie samen een plan van aanpak maken en de risico’s zoveel mogelijk beperken.