Moeder bekijkt een wespensteek bij haar kind

Een wespensteek bij je kind is zo gebeurd. Zeker rond augustus, wanneer het wespenseizoen in volle gang is. Wat kan je het beste doen als je kind gestoken wordt door een wesp en hoe herken je een allergische reactie? Deze tips helpen je op weg.

Wespenseizoen

In Nederland zijn elke zomer wespen te vinden. Hoeveel het er zijn, hangt af van het weer. Bij warmte en weinig regen is het voor wespen makkelijker om nesten te bouwen. Na een milde winter en een droog voorjaar kan je in de zomer dus veel wespen verwachten.

Meestal ervaar je in augustus de meeste overlast. De larven verlaten in die periode het nest om op zoek te gaan naar voedsel. Hoe minder voedsel ze vinden, hoe agressiever de wespen worden en hoe sneller ze steken. Tijdens het wespenseizoen is het dan ook oppassen geblazen.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Wespensteek bij je kind

Kinderen spelen in de zomer vaak buiten en lopen dan het risico om gestoken te worden door een wesp. Een wesp steekt als hij zich bedreigd voelt. Hij spuit dan met zijn angel gif in de huid. Op de plek van de steek zie je een klein gaatje en de huid kan dik en rood worden.

Een wespensteek doet bij je kind veel pijn. Je kindje kan ook last krijgen van jeuk. Meestal is dit na enkele uren weer over.

Symptomen wespensteek

Als je kind gestoken is door een wesp, is dit doorgaans niet gevaarlijk. Wel kan je kindje ervan schrikken en heeft hij waarschijnlijk last van de volgende symptomen:

  • Pijn. De steek geeft een plotselinge, felle pijn.
  • Zwelling. De huid zwelt op waar de wesp heeft gestoken.
  • Branderig gevoel of jeuk. Je kindje ervaart aanhoudend een branderig of jeukend gevoel.

Allergische reactie wespensteek

Het is mogelijk dat je kind allergisch is voor een wespensteek. Bel in dit geval altijd 1-1-2 wanneer je kleine gestoken is door een wesp. Je herkent een allergische reactie aan:

  • Zwellingen op andere plekken dan de plek van de steek. Je kindje is bijvoorbeeld in zijn vinger gestoken, maar krijgt een dik oog;
  • Galbulten over het hele lichaam;
  • Benauwdheid, moeite met ademen;
  • Misselijkheid, overgeven, diarree;
  • Duizeligheid, suf zijn;
  • Een opgezwollen tong.

Wat te doen bij een wespensteek?

De volgende stappen kan je uitvoeren als je kind gestoken is door een wesp:

  • Koelen. Als je kind gestoken is door een wesp, kan je de huid het beste meteen koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een theedoek gevuld met ijsblokjes of een coldpack. Hierdoor neemt de zwelling af en wordt de pijn verlicht.
  • Schoonmaken. Als je schoon water en zeep in de buurt heb, is het verstandig om de wond hiermee schoon te maken.
  • Zalf smeren. Na het koelen kan je eventueel een zalf tegen wespensteken op de pijnlijke plek smeren. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

Een wesp laat meestal geen angel achter in de huid. Als dit wel zo is, verwijder de angel dan voor het koelen met je nagel. Je kan ook een plat voorwerp gebruiken, zoals een bankpas.

Over het uitzuigen van de wespensteek zijn de meningen verdeeld. Veel experts stellen dat dit geen zin heeft.

Wanneer naar de huisarts of het ziekenhuis?

Een wespensteek is doorgaans onschuldig en goed te behandelen. Neem contact op met de huisarts als:

  • De zwelling niet weggaat;
  • De huid steeds dikker wordt;
  • Je twijfelt.

1-1-2 bellen

In sommige gevallen is het noodzakelijk om 1-1-2 te bellen als je kindje gestoken is door een wesp:

  • Mond of keel. Je kindje is in zijn mond of keel gestoken. Dit kan zwellingen in de mond en keel veroorzaken, wat in het ergste geval kan leiden tot verstikking.
  • Benauwdheid. Je kindje wordt na de wespensteek ernstig benauwd.
  • Shockverschijnselen. Je kindje vertoont shockverschijnselen; je kindje krijgt een snelle ademhaling, voelt zich zwak en suf, voelt zich misselijk of ziek en heeft een klamme huid.
  • Gezwollen nek. De nek van je kindje is gezwollen. Ook dit kan in het ergste geval leiden tot verstikking.
  • Allergisch. Je kindje heeft een allergische reactie.

Wespen verjagen

Als er een wesp in de buurt is, heeft het geen zin om weg te rennen. De wesp haalt je gemakkelijk weer in. Probeer de wesp ook niet weg te slaan met je hand, daar wordt hij agressief van. Houd de volgende tips in gedachten bij het verjagen van wespen:

  • Dek eten en drinken af. Vooral zoetigheden, want daar komen wespen op af.
  • Ruim etensresten op. Gooi ze weg in een afgesloten bak.
  • Blaas de wesp weg of wapper met je hand. Doe dit op een rustige manier, maak de wesp niet driftig.
  • Sla de wesp niet dood. Je kan een wesp beter niet doodslaan. Het gif dat een wesp achterlaat scheidt namelijk een bepaalde stof uit, waar andere wespen agressief van worden.
  • Doe niet te veel parfum op. Wespen vinden deze geur lekker en komen eropaf. Dit geldt ook voor haarlak en zonnebrandcrème.
  • Maak de handen en het gezicht van je kind goed schoon. Als je kind iets zoets heeft gemorst op zijn kleren, trek hem dan iets schoons aan.
  • Laat je kindje met een rietje drinken. Zo voorkom je dat hij een wesp inslikt en hij in zijn mond of keel gestoken kan worden.

Wespensteek bij je kind voorkomen

Zodra je kind begrijpt dat een wesp kan steken, kan je hem uitleggen wat hij moet doen als er een wesp in de buurt is. Denk aan deze aandachtspunten:

  • Blijf rustig zitten. Niet slaan of wegrennen, dit maakt de wesp ‘bozer’.
  • Trek geen felgekleurde kleren aan. Ook al is het lievelingsshirt van je peuter knalgeel: leg hem uit dat dit wespen aan kan trekken, omdat ze denken dat hij een bloemetje is.
  • Eet buiten geen zoete dingen. Een koekje kan je kind het beste binnen opeten. Hetzelfde geldt voor het drinken van zoete drankjes, zoals limonade.

Verschil wespen en andere insecten

Wespen worden weleens verward met bijen, hommels en hoornaars. Hoe herken je de verschillen tussen deze insecten?

Verschil wespen en bijen

Bijen en wespen lijken qua uiterlijk op elkaar. Toch zijn er best wat verschillen tussen deze beestjes. Zo heeft een bij bruin met gele strepen en een wesp geel met zwarte strepen. Een bij is wat kleiner en dikker, een wesp is juist lang en smal.

Ook de steken van een wesp en een bij lijken op elkaar. De pijn en de jeuk zijn hetzelfde en in beide gevallen wordt de huid dik en rood. Het verschil is dat een bij minder snel steekt, omdat hij na een steek doodgaat. Daarnaast laat een bij zijn angel achter. Een wesp blijft leven nadat hij heeft gestoken en laat meestal geen angel achter.

Verschil wespen en hommels

Een wesp wordt ook weleens verward met een hommel. Een hommel lijkt meer op een bij, al is dit beestje dikker en behaarder. Wanneer een hommel steekt, laat hij geen angel achter.

Verschil wespen en hoornaars

Het verschil tussen een hoornaar en een wesp kan je herkennen aan het formaat; een hoornaar is bijna twee keer zo groot. Je herkent een hoornaar ook aan zijn gezoem, dat veel luider is dan dat van een wesp. Daarnaast heeft een hoornaar een rood-oranje kop, terwijl een wesp zwart-geel is.

Er bestaan veel horrorverhalen over de hoornaar. Zo zou een steek van dit beestje dodelijk zijn, maar dat is niet waar. Tenzij iemand een hevig allergische reactie geeft. Een steek van een hoornaar is wel pijnlijker dan die van een wesp. Een hoornaar heeft namelijk een langere angel, die dieper in de huid kan doordringen en in een bloedvat terecht kan komen.