Kindje speelt in tuin en vermijdt hopelijk giftige planten

Planten en bloemen staan gezellig en zorgen voor een kleurrijk huis. Ook de tuin of het balkon wil je graag opleuken met wat groen. Toch is het verstandig daarmee op te passen als je jonge kinderen hebt, want er zijn een hoop giftige planten. Sommige zijn zelfs dodelijk. Hoe kan je vergiftiging door planten bij je kindje voorkomen?

Giftige planten

Giftige planten zijn moeilijk te herkennen. Ze hebben geen kenmerken die hen onderscheiden van niet-giftige planten. Giftige dieren en insecten hebben vaak een felle kleur, maar die waarschuwingskleur hebben planten doorgaans niet. Meestal weet je helaas pas dat een plant giftig is als je ervan hebt gegeten. Je kan dan vergiftigingsverschijnselen krijgen zoals diarree, misselijkheid of buikkrampen, maar er kunnen ook ontstekingen of huidaandoeningen ontstaan.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Waarom zijn sommige planten giftig?

Dat heeft te maken met de werking van de natuur. Giftige planten kunnen beter overleven, omdat ze minder snel worden opgegeten door dieren. Door gifstoffen te produceren kan een plant zichzelf beschermen tegen vijanden en ziekten.

Giftige planten zijn niet alleen maar slecht, sommige stoffen hebben zelfs een geneeskrachtige werking. Zo worden de stoffen van een Taxus gebruikt bij medicijnen voor kankerbestrijding.

Je kindje op ontdekkingstocht

Vanaf het moment dat je kindje over de vloer gaat bewegen, kan hij in aanraking komen met planten. Zelfs nog vóór de kruipfase, als je baby zich een weg door de woonkamer heen ‘tijgert’, is het raadzaam om alert te zijn. Dat is namelijk de fase dat je kindje de wereld gaat ontdekken, overal interesse in heeft en alles in zijn mond stopt.

De meeste vergiftigingen treden op bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar. Niet alleen binnenshuis is het opletten geblazen, ook buiten zijn giftige planten in overvloed. Zo kan je de meeste paddenstoelen beter niet eten. Ook planten met rode besjes, die kindjes vaak heel interessant vinden omdat ze er zo vrolijk uitzien, kunnen schadelijk zijn. De bessen van kamperfoelie, (kerst)hulst en klimop bevatten bijvoorbeeld giftige stoffen.

Gevaren van giftige planten

Niet alle planten zijn giftig. En van veel giftige planten moet je een behoorlijke hoeveelheid binnen krijgen voordat je er ernstig ziek door wordt. Voor je kindje geldt echter dat hij van een kleine dosis al ziek kan worden. Dit komt doordat hij kleiner is en de giftige stof eerder over een groot deel van het spijsverteringsstelsel verdeeld is dan bij jou.

De meest voorkomende symptomen bij vergiftiging zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Opgezwollen mond en keel
  • Overgeven
  • Bleke tong of bleek tandvlees
  • Stuiptrekkingen
  • Huidirritaties

Overzicht giftige planten

We noemen enkele veelvoorkomende giftige planten. Voor een volledig overzicht kun je het beste de brochure van het antigifcentrum raadplegen.

Giftige binnenplanten

Giftige buitenplanten

Toch van een plant gesnoept?

Heeft je kindje toch van een giftige plant gegeten? Of zie je één of meerdere van bovenstaande symptomen bij hem te ontstaan? Bel dan meteen de huisarts of, als het om een dodelijke plant gaat, 112.

Probeer na te gaan van welke plant je kindje heeft gegeten en onthoud het tijdstip waarop de vergiftiging plaatsvond. Mocht je kindje in het ziekenhuis terechtkomen, dan kan deze informatie hem sneller helpen.

Het verschilt per plant welke aanpak nodig is. In sommige gevallen kan het goed zijn om je kindje te laten braken als hij iets heeft ingeslikt, maar bij een plant die huidirritatie veroorzaakt juist niet, omdat dan het irriterende sap weer langs de slokdarm komt. Luister daarom goed naar de instructies van de arts en volg deze op.

Tips bij giftige planten

  • Koop een goed (tuin)plantenboek of download de Gifwijzer.
  • Laat je vooraf bij het tuincentrum adviseren over welke planten je beter wel en niet kan kopen.
  • Toch giftige planten in huis? Zorg ervoor dat je kindje er niet bij in de buurt kan komen. Zet de planten bijvoorbeeld op een verhoging of plaats er een meubelstuk voor. Vraag ook aan familie of vrienden of ze goed willen opletten als je kindje daar is.
  • Leer je kindje zo vroeg mogelijk dat je planten niet kan eten.