Partner goud waard tijdens bevalling

Deze pagina bevat informatie voor de pers rondom het onderzoek over bevallingen en het persbericht "Partner krijgt dikke 10 voor ondersteuning tijdens de bevalling". Het onderzoek is medio 2018 uitgevoerd onder meer dan drieduizend (N=3.508) zwangere vrouwen en moeders.

Persbericht: “Partner krijgt dikke 10 voor ondersteuning tijdens de bevalling”

DELFT, 7 augustus 2018 – Dat een vrouw de belangrijkste en zwaarste taak heeft tijdens de bevalling mag duidelijk zijn. Maar wie altijd dacht dat de partner nutteloos is, heeft het mis. Uit recent onderzoek van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl blijkt dat de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling goud waard is en van grote invloed is op hoe een vrouw haar bevalling ervaart. De steun van de partner wordt door maar liefst 56 procent van de ondervraagden die in het ziekenhuis is bevallen namelijk bekroond met een dikke tien. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner kunnen rekenen als ze gaan bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. De overige rapportcijfers zijn ook erg positief. Ruim 87 procent van de respondenten beoordeelt de partner tijdens de bevalling met een 8 of hoger. Partners worden vooral geroemd door hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw.

Partner van grote waarde

Bij partners bestaat vaak het beeld dat ze tijdens een bevalling totaal niet van waarde kunnen zijn. Wordt er enthousiast mee gepuft, dan moet het juist stil zijn en goedbedoeld advies wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Daar denkt de vrouw echter anders over. Een partner kan de pijn niet overnemen, maar wel verlichten, blijkt uit de reacties van het onderzoek.

Bewaker van rust

Partners zijn daarnaast een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden en wat de wensen van de vrouw zijn als zij die zelf niet kan communiceren. Dat is ook de mening van Thera, één van de respondenten van het onderzoek: “We hebben 3 bevallingen samen gedaan. Hij riep op tijd de verpleegkundige, nam mij serieus in alles wat ik hem vroeg, hield mij bij de les, voorzag mij voortdurend van washandjes, drinken en complimentjes en nam gepaste afstand wanneer de situatie erom vroeg.”

Bevallen is een teamsport

Marjon Migchielsen, Hoofd Verloskunde bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft: “De vrouw staat natuurlijk centraal tijdens de bevalling en doet het zwaarste werk. Maar het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is. Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijk positiever terug op dat moment. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling en volg haar orders op.”

Tips voor de partner

Voor partners die hun vrouw binnenkort gaan ondersteunen tijdens de bevalling hebben de respondenten van het onderzoek nog een aantal tips. Matthijs Aantjes, mede-oprichter van 24Baby: “De tip die we het meest hebben teruggelezen is: ga als partner mee met bevallingscursussen en lees je goed in over hoe een bevalling verloopt. Alleen zo kan je inspringen wanneer het nodig is en je vrouw goed ondersteunen. Zo kun je écht een team zijn.” Meer tips voor de partner tijdens de bevalling zijn terug te vinden op 24Baby.nl.

Lees ook het artikel ‘Tips voor de partner tijdens de bevalling‘ en bekijk alle onderzoeksresultaten voor meer informatie.

Alle resultaten

Download hier een overzicht van alle resultaten

Over het onderzoek

Het onderzoek is in juli 2018 uitgevoerd onder 3.508 (aanstaande) moeders.

Over 24Baby.nl

24Baby.nl is de grootste website op het gebied van zwangerschap en baby’s. Als onafhankelijke informatiebron streeft de website ernaar om (aanstaande) ouders van volledige en betrouwbare informatie te voorzien. In 2015, 2016 en 2017 werd 24Baby.nl verkozen tot Website van het Jaar in de categorie Gezondheid.

Over Reinier de Graaf

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Er werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden. Reinier de Graaf is een breed basisziekenhuis, met extra aandacht voor de zorg voor moeder en kind, ouderen en oncologiepatiënten.

Contactinformatie

Voor vragen, verdere informatie en/of interviewverzoeken, neem contact op met Daphne de Wit, woordvoerder Reinier de Graaf (D.deWit@rdgg.nl). Voor vragen over 24Baby.nl, neem contact op met Laura Miller (Laura@24Baby.nl).

De hoofdfoto van deze pagina is gemaakt door Frank van der Burg, in opdracht van het Reinier de Graaf Ziekenhuis