Tim en Nicole met hun pasgeboren dochter Lindy

Deze pagina bevat informatie voor de pers rondom het onderzoek over bevallingen en het persbericht "Acht op de tien vrouwen vindt bevalling meevallen". Het onderzoek is medio 2018 uitgevoerd onder meer dan drieduizend (N=3.508) zwangere vrouwen en moeders.

Persbericht: “Acht op de tien vrouwen vindt bevalling meevallen”

DELFT, 11 oktober 2018 – Veel zwangere vrouwen kijken uit naar het moment dat hun baby in hun armen ligt. De bevalling hangt daarmee samen, maar daar wordt over het algemeen niet bepaald naar uitgekeken. Desondanks zegt het overgrote deel van de kersverse moeders dat hun bevalling meeviel. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis en informatieplatform 24Baby.nl onder 3.508 respondenten.

Maar liefst 84 procent van de vrouwen vindt dat hun thuisbevalling meeviel. Van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling is 57 procent het hiermee eens. Bijna alle moeders zouden bij een eventuele volgende zwangerschap voor dezelfde bevallocatie kiezen: 99 procent van de vrouwen die thuis bevallen is en 89 procent van de vrouwen met een ziekenhuisbevalling. Deze uitkomsten zijn afkomstig uit het onderzoek naar het welzijn van zwangere vrouwen en hun wensen voor de bevalling. De resultaten bieden het ziekenhuis nieuwe inzichten om optimale geboortezorg op maat te leveren.

Geboortezorg op maat
Gynaecoloog en directeur van Reinier de Graaf Carina Hilders: “De juiste zorg bieden, op het juiste moment en op de juiste plek is ons streven. Dat kan alleen als je met zorgpartners de handen ineenslaat. Zo werken onze gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en neonatologen binnen de Reinova Geboortegroep samen met negen verloskundigenpraktijken uit de regio Delft en zorgverzekeraar DSW. Zwangere vrouwen krijgen hierdoor integrale geboortezorg dichtbij huis als het kan en in het ziekenhuis als dat noodzakelijk of gewenst is. Echte en oprechte aandacht voor de aanstaande moeder en haar ongeboren kind is enorm belangrijk. Zo behoudt zij de regie op haar bevalling en zorg voor haar baby.”

Arjenne Hoeksema, verloskundige bij Verloskundig Centrum DelVi: “Vrouwen die thuis willen bevallen hebben vaak veel vertrouwen in het natuurlijk proces en ook in hun eigen lichaam. Als verloskundige doe ik mijn best vrouwen – ongeacht de plaats van de bevalling – te helpen contact te maken met dit zelfvertrouwen. Want waar en hoe je ook bevalt, thuis of in het ziekenhuis, zelfvertrouwen draagt erg bij aan een goede bevallingservaring”.

Keuze voor een bevallocatie
Uit het onderzoek blijkt verder dat 76 procent van de vrouwen in het ziekenhuis bevallen is. De belangrijkste reden om voor een ziekenhuisbevalling te kiezen, is de aanwezigheid van medische hulp, voor het geval het nodig is (51%). Slechts één op de zes vrouwen kiest voor een ziekenhuisbevalling vanwege de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen (16%).

Marjolein Lansbergen-Mensink, tweedelijns verloskundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Iedere zwangere vrouw moet voor zichzelf bepalen waar zij het liefst wil bevallen, tenzij zij door een medische indicatie deze keuze niet heeft. De één kiest voor het ziekenhuis omdat daar alle medische apparatuur en pijnmedicatie beschikbaar is, terwijl de ander juist meer op haar gemak is in haar eigen omgeving.”

Matthijs Aantjes, medeoprichter van 24Baby.nl: “Volg je eigen koers en kies een bevallocatie op basis van je eigen wensen. Als je je van tevoren goed inleest over verschillende bevallocaties, kun je ook een overwogen keuze maken. Iedereen is uniek en kijkt anders tegen de bevalling aan, waar je wil bevallen is daarom ook een persoonlijke keuze.”

Bekijk alle onderzoeksresultaten voor meer informatie.

Alle resultaten

Download hier een overzicht van alle resultaten

Over het onderzoek

Het onderzoek is in juli 2018 uitgevoerd onder 3.508 (aanstaande) moeders.

Over 24Baby.nl

24Baby.nl is de grootste website op het gebied van zwangerschap en baby’s. Als onafhankelijke informatiebron streeft de website ernaar om (aanstaande) ouders van volledige en betrouwbare informatie te voorzien. In 2015, 2016 en 2017 werd 24Baby.nl verkozen tot Website van het Jaar in de categorie Gezondheid.

Over Reinier de Graaf

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Er werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden. Reinier de Graaf is een breed basisziekenhuis, met extra aandacht voor de zorg voor moeder en kind, ouderen en oncologiepatiënten.

Contactinformatie

Voor vragen, verdere informatie en/of interviewverzoeken, neem contact op met Maroesja Hupkes, woordvoerder Reinier de Graaf, 06-53520169 M.Hupkes@rdgg.nl.

De hoofdfoto van deze pagina is gemaakt door Frank van der Burg, in opdracht van het Reinier de Graaf Ziekenhuis