Blog
Zusjes lopen hand in hand

Blogger Sara vertelt wat zij haar dochters wil meegeven: “Ik hoop dat jullie altijd de ruimte en kracht vinden om voor jezelf op te komen, in welke situatie dan ook.”

Lieve dochters,

Als jullie moeder ben ik me meer dan ooit bewust van mijn voorbeeldfunctie. Los van het feit dat ik als moeder natuurlijk dagelijks op allerlei fronten het goede voorbeeld wil geven, wil ik dat ook als vrouw.

Al mijn ervaringen, de levenslessen, de dingen die ik heb meegekregen van mijn eigen ouders en met name van mijn moeder, vormen de voorbeeldfunctie die ik wil uitdragen naar jullie. Mijn lieve meisjes.

Al mijn hele leven ben ik een enorme denker en een schrijver. Dagboeken vol staan in mijn kast. Ze waren mijn uitlaatklep en vormden voor mij het perfecte instrument om mezelf te leren kennen. En dat laatste – weten wie je bent, wat je sterke en zwakke plekken zijn, echt weten wat je gelukkig maar ook verdrietig maakt, weten waar je behoeftes liggen – zie ik als een enorme geruststelling.

De wind van het leven kan zo hard waaien als hij wil, maar de wortels in mijn hart vormen een basis die altijd sterk zal blijven. Wat er ook gebeurde, of nog zal gebeuren.

Ik gun jullie de wereld

Als ik denk aan wat ik jullie allemaal gun, dan kan ik een eindeloze lijst opnoemen. De wereld. Al het mogelijke geluk dat er voor jullie te halen valt.

Maar, wat is voor jullie geluk? Waar worden jullie blij van? Wat verwarmt jullie hart? Het is aan jullie om dit uit te gaan zoeken. En ik zal jullie daar, langs de zijlijn, zo goed mogelijk in begeleiden waar nodig. Jullie, zoals mijn ouders altijd zeiden, ‘uit zeven sloten tegelijkertijd halen als dat nodig is’, om jullie af te drogen en weer op te warmen. En het weer van voren af aan opnieuw te doen als de weg naar die zoektocht weer een keer wat hobbels vertoont.

Dit wil ik jullie meegeven

Denkend aan mijn eigen jeugd, de ontwikkelingen die mij – door schade en schande – wijzer hebben gemaakt, aan de normen en waarden die mijn hart verwarmen en aan de oerkracht die mijn zorgzame en beschermende kant als moeder op scherp hebben gezet, heb ik heel helder voor ogen wat ik jullie wil meegeven.

Ik hoop dat jullie altijd de ruimte en kracht vinden om voor jezelf op te komen, in welke situatie dan ook

Allereerst hoop ik dat jullie weerbaar worden. Dat jullie altijd de ruimte en kracht vinden om voor jezelf op te komen, in welke situatie dan ook.

Ik gun jullie een groot zelfvertrouwen, om altijd jullie eigenwaarde voorop te stellen. Om mee te buigen met anderen en situaties, maar altijd voor ogen te houden wat jullie hart je zegt. En om goed voor deze eigenwaarde te zorgen. Hem nooit uit het oog te verliezen. Om, als het er echt op aankomt, altijd te kiezen met jullie hart in plaats van met jullie verstand.

Ik gun jullie om er in alle rust en ruimte achter te komen wie jullie zijn. Waar jullie krachten liggen, wat jullie moeilijk vinden en hoe jullie hiermee om kunnen gaan. Ik gun jullie de tijd om erachter te komen wat jullie eigen dromen zijn. En dat jullie een manier vinden om deze te verwezenlijken.

Ik gun jullie de kracht om je dromen na te jagen, met een enorme power en energie

Ik gun jullie de kracht om deze dromen na te jagen, met een enorme power en energie die jullie in die zoektocht altijd zal dragen. Vliegend naar dat ene doel, wat dat dan ook mag zijn.

Jullie zijn geliefd

Ik wil dat jullie weten hoe enorm geliefd jullie zijn. Er zullen momenten komen dat jullie je alleen voelen, en het idee zullen hebben dat jullie hele wereld op zijn kop staat. Wanneer vriendschappen onverwacht eindigen, jullie harten worden gebroken, of jullie zelf het hart van een ander moeten breken, om jullie geluk na te jagen.

Weet dat jullie altijd veilig zijn, wat er ook gebeurt

Weet dan dat jullie altijd veilig zijn. Wat er ook gebeurt, welke beslissingen jullie ook zullen nemen.
Hoe oud ik ook ben, hoe ver we ook van elkaar weg zullen wonen: ik zal altijd naar jullie luisteren. Ik zal altijd met jullie mee denken. Ik zal altijd jullie vragen proberen te beantwoorden. Ik gun jullie dat deze wetenschap een bepaalde rust met zich mee brengt. Voor de rest van jullie leven.

Ik zal er zijn.
Ik zal er altijd zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app