Kinderen besteden een dag op het kinderdagverblijf

Zoek je opvang voor je kindje? Dan is een kinderdagverblijf een goede optie: je kleine kan daar een halve of hele dag verblijven, samen met andere kinderen. Hoe ziet een dag bij een kinderdagverblijf er eigenlijk uit?

Voordat je naar je werk gaat, kan je je kindje naar een kinderdagverblijf brengen. De kinderen kunnen vrij spelen tot iedereen binnen is: dan begint het dagprogramma. Het dagprogramma verschilt per kinderdagverblijf, maar er zijn altijd gezamenlijke activiteiten, zoals liedjes zingen, knutselen of buitenspelen.

Activiteiten

Er komen elke dag verschillende kinderen en daar worden de activiteiten op aangepast. Vaak is er een thema.

Eten kinderdagverblijf
Op dit kinderdagverblijf hebben de kinderen ’s ochtends worstenbroodjes gemaakt

Ook worden er veel boekjes voorgelezen, spelen de kinderen lekker buiten en wordt er gekleurd en gekleid. Daarnaast maken ze bij veel kinderdagverblijven regelmatig een wandeling buiten.

Naast de activiteiten, kunnen de kinderen zelf spelen met het speelgoed dat er ligt. Speelgoed stimuleert de ontwikkeling van de kinderen, zoals de motorische vaardigheden en de creativiteit.

Boekenkast kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf worden veel boekjes voorgelezen
Speelgoed kinderdagverblijf
Speelgoed stimuleert de ontwikkeling van je kindje
Buitenspelen kinderdagverblijf
Buitenspeelplaats op het kinderdagverblijf

Emmi Pikler-methode

Sommige kinderdagverblijven volgen de Emmi Pikler-methode. Volgens deze methode is het belangrijk dat kinderen de vrijheid krijgen om in hun eigen tempo te ontdekken en zich te ontwikkelen. Zo is er voor de kleintjes veel ruimte om rond te kruipen. Er zijn geen ligstoeltjes, wipstoeltjes of andere stoelen die de kinderen beperken in hun bewegingsvrijheid.

Wat ook opvalt, is de box voor baby’s die al kunnen kruipen en (leren) zitten: dit is geen hoge box zoals je vaak ziet, maar eerder een kleine speeltuin. Het zijn ruime boxen op de grond. Kinderen kunnen zich daardoor goed afzetten en zelf allerlei bewegingen uitproberen. In de box liggen ook zachte materialen, zitkussentjes en wat speelgoed.

Box op kinderdagverblijf
Kinderen hebben veel vrijheid in deze box

Baby’s die nog niet kunnen zitten, slapen in hun eigen bedje of zitten gezellig op schoot bij een pedagogisch medewerker. Met één pedagogisch medewerker op vijf kinderen is er op dit kinderdagverblijf veel persoonlijke aandacht voor ieder kind. De baby’s worden op schoot gevoed en de kinderen die zelf kunnen zitten, eten aan een lage tafel met lage stoeltjes.

Baby's eten samen
Samen eten

Methode van een kinderdagverblijf

Veel kinderdagverblijven werken volgens een bepaalde methode. Bij de keuze voor een kinderdagverblijf kan je bekijken of de methode goed aansluit bij jouw ideeën over opvoeding. Een kinderdagverblijf heeft tenslotte een aandeel in de opvoeding van je kind.

Lekker eten

Rond twaalf uur is het tijd voor de lunch. Sommige kinderdagverblijven kiezen ervoor om de kinderen een warme maaltijd te geven. Tussendoor krijgen de kinderen vaak een gezonde snack zoals fruit, crackers, tomaat of komkommer. Baby’s krijgen de fles wanneer zij honger hebben.

Lekker slapen

Natuurlijk wordt er ook geslapen bij het kinderdagverblijf. Sommige kinderdagverblijven hebben een vast, gezamenlijk slaapmoment, op andere kinderdagverblijven gaat het kind naar bed wanneer hij daaraan toe is. Het kinderdagverblijf heeft een slaapruimte waarin ieder kind een eigen bedje heeft.

Een slaapzaal binnen

Sommige kinderdagverblijven maken gebruik van ‘babyslaaphuisjes’ die buiten staan. Deze buitenbedjes lijken op het eerste gezicht op konijnenhokken, maar er liggen baby’s in te slapen, heerlijk in de frisse lucht. Uit een Fins onderzoek blijkt dat baby’s buiten vaak langer en dieper slapen. Ook is de frisse lucht goed voor de luchtwegen en maakt je kind door het daglicht meer vitamine D aan.

Niet elk kinderdagverblijf heeft de mogelijkheid tot buiten slapen, in Nederland is het nog een vrij nieuw fenomeen. Dit in tegenstelling tot de Scandinavische landen waar buiten slapen voor baby’s heel normaal is.

Baby slaapt buiten

Hoe vaak naar het kinderdagverblijf?

“De meeste kinderen komen twee tot drie dagen in de week”, vertelt Mandy. “Ze komen hier wanneer ze drie maanden oud zijn tot hun tweede jaar. Daarna stromen ze door naar de peutergroep. Het is heel leuk om de ontwikkeling van een kind mee te maken en ze groot te zien worden.”

Ontdekken en ontwikkelen op het kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een plek waar kinderen van alles kunnen ontdekken en zij zich volop kunnen ontwikkelen. Ze spelen samen met andere kinderen, waardoor ze al jong sociale vaardigheden ontwikkelen zoals samen spelen en delen. Elk kinderdagverblijf heeft zijn eigen visie over de beste methode om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Eten kinderdagverblijf
Zelf eten (en knoeien)

Ophalen van je kindje bij het kinderdagverblijf

En dan is het weer tijd om je kindje op te halen! Bij sommige kinderdagverblijven kan je je kleine ophalen wanneer je dat wilt. “Bij ons kunnen de ouders hun kind vanaf vier uur ophalen. De meeste ouders komen na hun werk hun kind halen, tussen vijf uur en half zeven”, vertelt Mandy.

Natuurlijk willen ouders na zo’n lange dag graag weten wat hun kindje heeft gedaan en wat hij heeft gegeten. Soms blijven ouders even napraten, maar het is ook heel leuk als een kinderdagverblijf de mogelijkheid biedt om de belevenissen van je kindje te volgen via een app. Met een app kunnen ouders foto’s bekijken, bladeren in een dagboekje en berichten ontvangen en verzenden.

Gang kinderdagverblijf
Op de gang van het kinderdagverblijf hangen de jassen en tassen van de kinderen