In samenwerking met Logo Kinderopvang Humanitas
Baby speelt op gang kinderdagverblijf

Zoek je opvang voor je kindje? Dan is een kinderdagverblijf een goede optie: je kleine kan daar een halve of hele dag verblijven, samen met andere kinderen. Hoe ziet een dag bij een kinderdagverblijf er eigenlijk uit? Wij liepen een dag mee bij Kinderdagverblijf Watergeusje in Brielle, een kinderdagverblijf van Kinderopvang Humanitas.

Voordat je naar je werk gaat, kan je je kindje naar een kinderdagverblijf brengen. Kinderdagverblijf Watergeusje gaat om zeven uur ’s ochtends open. “Tussen zeven en negen uur komen de meeste kinderen binnen”, vertelt pedagogisch medewerker Mandy ons.

De kinderen kunnen vrij spelen tot iedereen binnen is: dan begint het dagprogramma. Het dagprogramma verschilt per kinderdagverblijf, maar er zijn altijd gezamenlijke activiteiten, zoals liedjes zingen, knutselen of buitenspelen.

3 kinderen bij kinderopvang

Heb je al nagedacht over kinderopvang?

Als je straks weer gaat werken, wil je dat je baby net zoveel liefde op de opvang krijgt als thuis. Kinderopvang Humanitas biedt zo'n omgeving, waar je kindje spelenderwijs ontdekt en geniet van persoonlijke aandacht en vertrouwde gezichten.

Meer weten?

Activiteiten

“Elke dag is hier anders”, vertelt Mandy. “Er komen elke dag verschillende kinderen en daar worden de activiteiten op aangepast. Vaak is er een thema.” Deze week is het thema ‘beroepen’. Vandaag is het beroep bakker aan de beurt en daarom hebben ze ‘s ochtends worstenbroodjes gemaakt met de kinderen.

Eten kinderdagverblijf
Op kinderdagverblijf ’t Watergeusje hebben de kinderen ’s ochtends worstenbroodjes gemaakt

Ook worden er veel boekjes voorgelezen, spelen de kinderen lekker buiten en wordt er gekleurd en gekleid. Daarnaast maken ze bij veel kinderdagverblijven regelmatig een wandeling buiten.

Naast de activiteiten, kunnen de kinderen zelf spelen met het speelgoed dat er ligt. Speelgoed stimuleert de ontwikkeling van de kinderen, zoals de motorische vaardigheden en de creativiteit.

Speelgoed met felle lichtjes en harde geluiden zal je bij Kinderdagverblijf Watergeusje niet vinden. Het kinderdagverblijf werkt namelijk volgens ‘Ruim Baan voor baby’s’, een methode geïnspireerd door kinderarts en pedagoog Emmi Pikler. Het is belangrijk dat kinderen zélf ontdekken. Het speelgoed bij Kinderopvang Humanitas nodigt kinderen uit zelf te ontdekken en te spelen. Speelgoed met lichtjes en batterijen daagt kinderen volgens deze methode niet uit, waardoor ze niet zelf gaan ontdekken en onderzoeken.

Boekenkast kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf worden veel boekjes voorgelezen
Speelgoed kinderdagverblijf
Speelgoed stimuleert de ontwikkeling van je kindje
Buitenspelen kinderdagverblijf
Buitenspeelplaats op het kinderdagverblijf

Emmi Pikler-methode

Volgens de Emmi Pikler-methode is het belangrijk dat kinderen de vrijheid krijgen om in hun eigen tempo te ontdekken en zich te ontwikkelen. Daarom is er op Kinderdagverblijf Watergeusje voor de kleintjes veel ruimte om rond te kruipen. Er zijn geen ligstoeltjes, wipstoeltjes of andere stoelen die de kinderen beperken in hun bewegingsvrijheid.

Wat ook opvalt, is de box voor baby’s die al kunnen kruipen en (leren) zitten: dit is geen hoge box zoals je vaak ziet, maar eerder een kleine speeltuin. Het zijn ruime boxen op de grond. Kinderen kunnen zich daardoor goed afzetten en zelf allerlei bewegingen uitproberen. In de box liggen ook zachte materialen, zitkussentjes en wat speelgoed.

Box op kinderdagverblijf
Kinderen hebben veel vrijheid in deze box

Baby’s die nog niet kunnen zitten, slapen in hun eigen bedje of zitten gezellig op schoot bij een pedagogisch medewerker. Met één pedagogisch medewerker op vijf kinderen is er op dit kinderdagverblijf veel persoonlijke aandacht voor ieder kind. De baby’s worden op schoot gevoed en de kinderen die zelf kunnen zitten, eten aan een lage tafel met lage stoeltjes.

Baby's eten samen
Samen eten

Methode van een kinderdagverblijf

Veel kinderdagverblijven werken volgens een bepaalde methode. Bij de keuze voor een kinderdagverblijf kan je bekijken of de methode goed aansluit bij jouw ideeën over opvoeding. Een kinderdagverblijf heeft tenslotte een aandeel in de opvoeding van je kind.

Lekker eten

Rond twaalf uur is het tijd voor de lunch. Bij Kinderdagverblijf Watergeusje krijgen de kinderen een boterham. Sommige kinderdagverblijven kiezen ervoor om de kinderen een warme maaltijd te geven. Tussendoor krijgen de kinderen vaak een gezonde snack zoals fruit, crackers, tomaat of komkommer. Baby’s krijgen de fles wanneer zij honger hebben.

Lekker slapen

Natuurlijk wordt er ook geslapen bij het kinderdagverblijf. Sommige kinderdagverblijven hebben een vast, gezamenlijk slaapmoment, op andere kinderdagverblijven gaat het kind naar bed wanneer hij daaraan toe is. Bij Kinderdagverblijf Watergeusje zijn er geen vaste slaapmomenten, maar wordt er rekening gehouden met het ritme van het kind. Het kinderdagverblijf heeft een slaapruimte waarin ieder kind een eigen bedje heeft.

Baby gaat binnen slapen bij kinderdagverblijf Humanitas
De slaapzaal binnen

Wat bijzonder is aan kinderdagverblijf Watergeusje, zijn de ‘babyslaaphuisjes’ die buiten staan. Deze buitenbedjes lijken op het eerste gezicht op konijnenhokken, maar er liggen baby’s in te slapen, heerlijk in de frisse lucht. Uit een Fins onderzoek blijkt dat baby’s buiten vaak langer en dieper slapen. Ook is de frisse lucht goed voor de luchtwegen en maakt je kind door het daglicht meer vitamine D aan.

Niet elk kinderdagverblijf heeft de mogelijkheid tot buiten slapen, in Nederland is het nog een vrij nieuw fenomeen. Dit in tegenstelling tot de Scandinavische landen waar buiten slapen voor baby’s heel normaal is.

Baby slaapt buiten

Hoe vaak naar het kinderdagverblijf?

“De meeste kinderen komen twee tot drie dagen in de week”, vertelt Mandy. “Ze komen hier wanneer ze drie maanden oud zijn tot hun tweede jaar. Daarna stromen ze door naar de peutergroep. Het is heel leuk om de ontwikkeling van een kind mee te maken en ze groot te zien worden.”

Ontdekken en ontwikkelen op het kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een plek waar kinderen van alles kunnen ontdekken en zij zich volop kunnen ontwikkelen. Ze spelen samen met andere kinderen, waardoor ze al jong sociale vaardigheden ontwikkelen zoals samen spelen en delen. Elk kinderdagverblijf heeft zijn eigen visie over de beste methode om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Op Kinderdagverblijf Watergeusje lijken de kinderen hun ontwikkeling letterlijk in eigen handen te hebben. ‘Zelf doen’, daar gaat het om. Locatiemanager Anita geeft leren lopen als voorbeeld: “Het is niet zo dat we denken: o, nu moet het kind kunnen staan of lopen, dus daar gaan we voor zorgen. Ze krijgen de vrijheid om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.”

Dit merk je aan alles bij het kinderdagverblijf. Wanneer de oudere baby’s gevoed worden, wordt de lepel aangeboden zodat zij zelf kunnen eten. De oudere kinderen krijgen de ruimte om het eten op hun bord zelf te ontdekken en worden niet gecorrigeerd als ze bijvoorbeeld knoeien. Wanneer ze gaan slapen, worden de kinderen altijd op hun rug gelegd, zodat ze zelf kunnen omrollen als ze dat willen.

De kleinere kinderen eten op schoot bij een pedagogisch medewerker
Eten kinderdagverblijf
Zelf eten (en knoeien)

Ophalen van je kindje bij het kinderdagverblijf

En dan is het weer tijd om je kindje op te halen! Bij sommige kinderdagverblijven kan je je kleine ophalen wanneer je dat wilt. “Bij ons kunnen de ouders hun kind vanaf vier uur ophalen. De meeste ouders komen na hun werk hun kind halen, tussen vijf uur en half zeven”, vertelt Mandy.

Natuurlijk willen ouders na zo’n lange dag graag weten wat hun kindje heeft gedaan en wat hij heeft gegeten. Soms blijven ouders even napraten, maar het is ook heel leuk als een kinderdagverblijf de mogelijkheid biedt om de belevenissen van je kindje te volgen via een Ouder App. Net als bij Kinderdagverblijf Watergeusje, waar ouders foto’s kunnen bekijken, bladeren in een dagboekje en berichten kunnen ontvangen en verzenden.

Gang kinderdagverblijf
Op de gang van het kinderdagverblijf hangen de jassen en tassen van de kinderen