slapende baby wordt in de gaten gehouden via een babyfoon

De eerste keer dat je baby op een andere kamer slaapt dan jij is best even wennen. Het liefst wil je hem constant in de gaten houden. Een babyfoon (ook wel babyphone genoemd) kan daarbij uitkomst bieden. Maar er zijn zoveel verschillende apparaten op de markt, dat je hoofd gaat tollen bij het zien van al die opties. Welke babyfoon is de beste keuze? Wij beantwoorden veelgestelde vragen van (aanstaande) ouders over babyfoons.

Hoe werkt een babyfoon?

Een babyfoon bestaat uit twee apparaten die met elkaar verbonden zijn: een babystation (zender) die je in de babykamer neerzet en een ouderstation (ontvanger) die je bij je houdt. Zodra je baby geluid maakt of beweegt, hoor je dit via de luidspreker van het ouderstation. Afhankelijk van het type babyfoon dat je koopt, kan je ook je kindje via een scherm zien en bekijken hoe warm het op de slaapkamer is.

Welke babyphone kies ik?

De opties van verschillende babyfoons zijn uiteenlopend. In Nederland zijn de bekendste merken babyfoons Alecto, Luvion, Motorola en Philips Avent. Welke je kiest en welke het beste is, hangt voor een groot deel af van je voorkeuren en je budget.

Weet je niet precies wat je zoekt, of zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste functies.

Babyfoon met camera of zonder?

Misschien wel de belangrijkste keuze die je moet maken, is of je een babyfoon met camera of zonder camera koopt. Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs.

Een voordeel van een babyfoon met camera is dat je je kindje beter in de gaten kan houden. Zo zie je direct wat er aan de hand is als je wat gehuil hoort, zonder dat je telkens naar zijn kamertje hoeft. Dit is niet alleen voor jou rustiger, maar ook voor je baby. Ga je de babyfoon niet dagelijks gebruiken, maar bijvoorbeeld alleen als jullie uit logeren gaan of op vakantie zijn? Dan is een babyfoon zonder camera vaak al voldoende.

Kies je voor een beeldbabyfoon, dan heb je nog de keuze uit verschillende formaten van het scherm en of de babyfoon een kleurenbeeld of zwart-witbeeld weergeeft. Wat je hier kiest, is vooral afhankelijk van hoeveel je eraan uit wilt geven.

Verbinding

Hoe het babystation en het ouderstation met elkaar verbonden zijn, verschilt per babyfoon. De bekendste verbindingstypes zijn digitaal (DECT; Digital Enhanced Cordless Telecommunications) en WiFi. Dit zijn de voor- en nadelen per verbindingstype.

Stroomvoorziening

Een praktische zaak waar je op moet letten bij het kopen van een babyfoon is de stroomvoorziening. Sommige zijn oplaadbaar, andere werken alleen op netstroom of met batterijen. Vaak wordt het babystation in het stopcontact gestoken, wat niet uitmaakt omdat het toch meestal op dezelfde plek blijft staan.

Het is belangrijker hoe het ouderstation functioneert, aangezien je wel wilt dat deze makkelijk verplaatsbaar is, bijvoorbeeld als je in de tuin wilt zitten. Daarnaast is een oplaadbaar ouderstation op de lange termijn voordeliger dan een apparaat dat op batterijen werkt.

Geluid

Onder geluid verstaan wij vier zaken:

  • Terugspreekfunctie. Wil je je kindje kalmeren door van een afstand tegen hem te praten of te zingen? Dan kan je voor een babyfoon met microfoon kiezen.
  • Geluidsactivatie & huilvolume. De babyfoon schakelt in zodra het geluid waarneemt. Daarbij hebben babyfoons met camera en babyfoons zonder camera meestal een volume-indicator, waarbij je met één oogopslag kan zien of en hoe hard je baby huilt.
  • Volumeregeling. Sommige babyfoons hebben een knop waarbij je het volume harder en zachter kan zetten. Als je bijvoorbeeld je kleine vanuit een andere kamer nog goed hoort en je hem alleen wilt zien, kan je het apparaat op mute zetten. Of juist het tegenovergestelde: gaan jullie bij vrienden uiteten en is het rumoerig in de woonkamer terwijl je baby boven ligt te slapen? Dan is het juist fijn als je het volume harder kan zetten.
  • Slaapliedjes. Sommige kindjes vallen door muziek rustiger in slaap, maar worden onrustig als je in de kamer blijft staan. Babyfoons die slaapliedjes afspelen kunnen hierbij helpen.

Uitbreidbaar & kantelbaar

Ben je in verwachting van een tweeling? Wil je binnen een paar jaar aan een tweede beginnen? Of wil je je kindje vanuit verschillende hoeken in de gaten houden? Dan is het handig om te kijken naar babyfoons die uitbreidbaar zijn. Zo heb je babyfoons waarbij je meerdere camera’s (babystations) kan koppelen aan een ouderstation.

De meeste babyfoons hebben een camera die kantelbaar is en kan draaien, zodat je de juiste hoek kan instellen om goed in het babybedje te kunnen kijken. Babyfoons in een hogere prijsklasse zijn soms via het ouderstation op afstand draaibaar, maar het werkt net zo goed om het handmatig te draaien.

Bekijk voor je de babyfoon aanschaft wat de beste plek is om hem neer te zetten of op te hangen. Het bevestigingssysteem kan namelijk ook per apparaat verschillen.

Nachtfunctie

Als je baby op een andere kamer slaapt, wil je hem ook ’s nachts kunnen horen als hij huilt of onrustig is. Gelukkig beschikken de meeste babyfoons met camera over een nachtfunctie, met nachtverlichting en/of een nachtlampje. Sommige hebben een infraroodcamera voor beter zicht ’s nachts, maar vaak is nachtverlichting al voldoende.

Temperatuurmeting

Een kamerthermometer kan je los aanschaffen, maar het is helemaal handig als het al in je babyfoon zit. Hoe nauwkeurig de ingebouwde thermometer is, hangt af van de kwaliteit.

Hoeveel kost een babyfoon?

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van hoeveel functies de babyfoon heeft en welk merk je kiest. Zo heb je al een babyfoon vanaf 25 euro, maar de prijs kan oplopen tot wel 300 euro. Daarbij zijn beeldbabyfoons vaak duurder dan geluidsbabyfoons. Een gemiddelde beeldbabyfoon kost ongeveer 150 euro. Als je van tevoren een budget voor ogen houdt en bepaalt welke functies je belangrijk vindt, kan je het zo duur maken als je zelf wilt.

Gebruikstips voor een babyfoon

Het gebruik van een babyfoon is niet ingewikkeld, maar deze tips van jonge moeders op basis van hun ervaringen helpen je wellicht verder:

  • Gebruik de VOX functie. Heb je een babyfoon met camera en wil je dat de accu niet snel leeg gaat? Sommige babyfoons beschikken over een VOX functie (VOX staat voor Voice Operated Transmitter), waarbij het scherm alleen oplicht als geluid of beweging wordt waargenomen. Zo zie je gelijk als je baby wakker wordt of er iets is, ook als je het geluid uit hebt staan.
  • Buiten het bereik houden. Pas op voor grijpgrage handjes bij de babyfoon. Je kindje zal vast geïnteresseerd zijn in alle mooie knopjes, maar je wilt niet dat alle instellingen opeens veranderd zijn.
  • Beveilig je internetverbinding. Werkt jouw babyfoon via een internetverbinding? Zorg er dan voor dat je WiFi-netwerk beveiligd is en je een wachtwoord kiest dat sterk en uniek is. Zo voorkom je dat het gehackt kan worden en dat vreemde mensen ongewenst mee kunnen kijken.
  • Houd rekening met afstand. Let erop dat je het babystation en het ouderstation niet te dichtbij elkaar houdt of zet. Dit kan namelijk ruis veroorzaken bij babyfoons die digitaal verbonden zijn.
  • Gebruik de terugspreekfunctie met mate. Pas op met het gebruik van de terugspreekfunctie, als je babyfoon die heeft. Sommige baby’s kunnen er namelijk van schrikken als ze ineens jouw stem horen, terwijl ze je niet zien. Mocht je de functie willen gebruiken, dan kan het helpen om het eerst uit te proberen als jullie samen op zijn slaapkamer zitten of aan het spelen zijn.

Alternatieven voor babyfoons

Er zijn alternatieven voor babyfoons op de markt. Of zij een beter optie zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Smartphone babyfoons

Smartphone babyfoons zijn moderne beeldbabyfoons zonder ouderstation. In plaats van het ouderstation gebruik je de bijbehorende app op je smartphone of tablet om je kindje in de gaten te houden. Smartphone babyfoons zijn vrij nieuw en volop in ontwikkeling, waardoor de kwaliteit erg kan verschillen.

De prijs is redelijk aan de hoge kant; meestal ben je tussen de 100 en 300 euro kwijt. Smartphones babyfoons hebben wel een groter bereik met WiFi, maar een nadeel is dat je afhankelijk bent van je internetverbinding.

Babyfoon-apps

Via een app je baby in de gaten houden is een goedkoper alternatief dan het aanschaffen van een babyfoon. Je bent namelijk maar een paar euro kwijt door het kopen van een app, waardoor de kosten voor de babyuitzet lager uitvallen.

Een nadeel is wel dat je twee smartphones of twee tablets nodig hebt en je één moet afstaan zolang het in de babykamer gebruikt wordt als babystation. Ook ben je afhankelijk van de kwaliteit van je internetverbinding. Zorg er daarnaast altijd voor dat je gebruikmaakt van een beveiligde verbinding met een sterk wachtwoord.

IP-camera’s

Sommige mensen gebruiken een IP-camera (Internet Protocol camera) als babyfoon. Deze camera is bedoeld als bewakingscamera in en rondom het huis, maar het kan prima gebruikt worden als babyfoon. IP-camera’s zijn meestal even duur als babyfoons, maar beschikken wel over meerdere opties, zoals een kantelbare camera.

Daarnaast is het beeld vaak beter dan bij beeldbabyfoons. Een nadeel is dat IP-camera’s niet over functies beschikken die voor ouders handig zijn, zoals slaapliedjes en een thermometer.