Ouders liggen met baby in het gras en lachen

Noem het een beroepsafwijking, maar als ouder kan je dingen uithalen waarvan je gezworen had ze nooit te doen. Vooral in het openbaar kunnen deze acties je rare blikken opleveren... Wij zetten de tien ergste op een rij.

Moeder kletst met baby in het zwembad

1. Praten als een baby

We doen het allemaal… Als je baby begint te brabbelen, heb je de neiging om dezelfde termen terug te slingeren. “Abadadah? Da!” Op de een of andere manier verliezen we elk vermogen tot normaal spreken als het om de kleine gaat.

Nog een die vrijwel iedereen doet: zo’n 10 octafen hoger praten tegen een kindje. Het onderstaande filmpje is hier een mooi voorbeeld van.

Loes belt met haar kleinkind

Kind speelt met wc-papier op de wc

2. Foto’s van je kind maken op het toilet

Zodra je kindje begint met zindelijkheidstraining, wordt elk plasje een reden voor een complete reportage. “Schat, hij zit op het potje! Pak de camera!”

3. Je kind aan anderen opdringen

Je bent zo trots op je kleine, dat je je niet voor kan stellen dat iemand hem niet zou willen knuffelen. Bij iedere mogelijkheid duw je dus je baby in iemands armen met een welgemeend: “Wil je hem niet even vasthouden?” Wat je eigenlijk wil zeggen is: “KIJK WAT IK HEB GEMAAKT!”

Klein jongetje voert zijn teddybeer

4. De restjes van het bord van je kind eten

Laten we wel wezen, sinds die kleine er is heb je nauwelijks nog tijd om fatsoenlijk te eten. Als je smulpaapje dan niet zijn hele bord leeg krijgt… “Een hapje voor mama…” Zelfs nádat ze alles hebben aangeraakt en afgelikt.

Vader en dochter doen samen aan ballet in de woonkamer

5. Met kinderconcerten meegaan en vervolgens compleet uit je bol gaan

Jij kent de danspasjes waarschijnlijk beter uit je hoofd dan je kind en klapt tien keer zo enthousiast mee. Ach, eerlijk is eerlijk… Deze heeft wat zelfspot nodig.

Sinterklaas vieren met peuter bij de intocht

6. We vertellen ze dat als ze stout zijn, een man met een mijter ze geen cadeaus geeft

Tja, Sinterklaas blijft nu eenmaal een goede manier om je kinderen eraan te herinneren dat ze lief moeten zijn. Wie zoet is krijgt immers lekkers… Hoe pedagogisch verantwoord dit is, laten we maar even in het midden.

Haar bewaren

7. Het bewaren van tanden en lokken haar

“Want dat is zo leuk voor later…” Totdat iemand in je la ineens een doosje met mensentandjes en lokjes haar tegenkomt. Hoe eng wil je het hebben?!

Moeder helpt baby met neus snuiten

8. Rustig de snotjes uit het neusje van je kind pulken

En het in het geheel niet vies vinden. Waarschijnlijk heb je pas door dat dit een beetje vreemd is, als iemand zonder kinderen je met een afkeurende blik aanstaart in de supermarkt.

Vader controleert luier van baby

9. Ruiken aan de billen van je baby

Poepluiers zijn voor jou inmiddels zo routine geworden, dat je niet eens meer doorhebt dat ze vies zijn. “Zo, jij hebt een grote gedaan! Kleine stinkerd!” Eh…

Baby slaapt met webcam in zijn bedje

10. Je kind in de gaten houden

Het begon met de babymonitor, maar voor je het weet rij je langs het schoolplein tijdens de pauze om éven te kijken of alles goed gaat… Met al die moderne techniek kan je dit zelfs volhouden tot je kind in de puberteit komt: de GPS-tracker zit al bij je kind in zijn broekzak.