Veiligheidswaarschuwing
melamine-kommen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft het advies om geen servies van melamine met bamboe te gebruiken. Onderzoek laat zien dat hierin stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor jou en je kindje. Servies van 100% melamine kan je beter niet gebruiken om heet voedsel te geven aan je kindje jonger dan 3 jaar.

Mogelijk gevaar van bamboe en melamine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van melamine servies met bamboe. De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid hiervan en ontdekte dat er gevaarlijke stoffen in kunnen zitten. Krijg je veel van deze stoffen binnen? Dan kan dit zorgen voor maagklachten. Dit kan ook gebeuren bij 100% melamine servies (zonder bamboe) als je dit gebruikt voor warm eten of drinken.

Jonge kinderen lopen extra risico om te veel van deze stoffen binnen te krijgen. Dit komt door hun lagere lichaamsgewicht.

Hoe zit het precies?

De NVWA geeft het volgende advies:

  • Melamine servies met bamboe. Dit servies heeft meestal geen opdruk en glanst niet. Gebruik bordjes en bekers die hiervan gemaakt zijn helemaal niet meer, ook niet voor jezelf.
  • Melamine servies zonder bamboe. Dit heeft vaak een opdruk en is glanzend. Voor iedereen ouder dan 3 jaar is het veilig te gebruiken. Bij kinderen jonger dan 3 kan je het beter niet gebruiken voor heet eten of drinken. Ook kan je het beter niet in de magnetron stoppen. Gebruiken voor lauw of koud voedsel kan wel.
Melamine kom NVWA
nvwa.nl

Moet ik me zorgen maken?

Heeft je kindje gegeten van servies met melamine en/of bamboe? Dan hoef je je gelukkig niet meteen zorgen te maken. De schadelijke stoffen zijn pas in heel grote hoeveelheden gevaarlijk. Toch is het beter om dit servies voor de zekerheid niet meer te gebruiken.

Wat dan wel gebruiken?

Servies met bamboe en/of melamine wordt vaak gebruikt als kinderservies, omdat het niet snel breekt. Wil je ander servies kopen voor je kindje dat niet breekbaar is? Kies dan voor bekers of bordjes van plastic, siliconen of rvs. Kijk wel even of het servies in de magnetron kan en of het veilig is voor warm eten of drinken.

Contact opnemen

Heb je hier vragen over? Dan kan je contact opnemen met het Klantcontactcentrum van NVWA.

Bron hoofdfoto: NVWA