Blog
Onzekere moeder met pasgeboren baby gelooft Momzilla

Een modern fenomeen: de sterke, zelfstandige moeder die overal een antwoord op heeft. Nadat alles ooit begon met Godzilla ontstond er een vervorming van het woord naar bridezilla (de egoïstische aanstaande bruid die niets goed genoeg vindt). Waarna er een overkoepelende term in het leven kwam voor de moeder die overal iets van weet en bovendien alles béter weet: de zogenoemde momzilla.

De kenmerken van een momzilla

Het is niet verwonderlijk dat alle termen die afstammen van Godzilla een negatieve bijklank hebben. Schijnbaar kwamen de kinderen van de beruchte momzilla wél op aarde met een handleiding. Of de momzilla heeft gewoon een uitzonderlijk aangeboren talent om de perfecte moeder te zijn.

Ze straalt zelfverzekerdheid uit die neigt naar arrogantie. Zij kenmerkt zich ook door de vele berichten aan andere moeders, die soms ook momzilla’s blijken te zijn, waarin de opvoedmethodiek van die andere moeders het liefst direct met de grond gelijk gemaakt wordt.

Clash of de momzilla’s

Meng je maar niet in een discussie bij een clash of momzilla’s, waarbij geen van de partijen in staat is haar ongelijk toe te geven. Na een sneer van beide zijden blijf je in verwarde staat achter.

Een momzilla zal je vertellen dat een speen die niet gemaakt is van biologisch rubber echt not done is en dat geen draagzak zo ergonomisch verantwoord is als die van haar. En dat je geliefde spruit er iets aan over zal houden als je niet de Rapley-methode toepast, of wanneer je hem langer dan vijftien minuten in een loopstoel laat zitten.

Ze doet alsof haar conclusie gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze nog nét niet in het onderzoekspanel zat

De momzilla gaat de discussie graag aan en lijkt het altijd te winnen. Ze doet alsof haar conclusie gebaseerd is op de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze nog net niet zelf deel heeft uitgemaakt van het onderzoekspanel.

Ook heeft ze minstens het gehele wereldwijde web afgestruind om producten te vergelijken en alleen het beste te kiezen voor haar afstammelingen.

De Instagram-momzilla

De momzilla die Instagram heeft ontdekt, is niet meer te redden. Online deelt ze de perfectie van producten (een influencer in vermomming?) en van haar alledaagse leven in volle glorie, in het hemelse licht van een kleurenfilter, en het liefst meermaals per dag. Om vervolgens haar kudde volgende moeders nog meer onzekerheid aan te jagen.

Die volgster kijkt namelijk naar de wipstoel van haar eigen kind en beseft dat ze die het beste in de kliko kan gooien. En bedenkt in het ergste geval wat voor slechte moeder ze is, omdat ze geen babynestje 2.0 in huis heeft gehaald voor de nieuwe liefde van haar leven.

Momzilla’s kwamen vast ook voor in de jaren tachtig, waarbij je moet denken aan de buurvrouw die je wees op het feit dat je de baby naar haar mening verkeerd positioneerde bij het geven van de fles. Die buurvrouw kon echter maar beperkt schade aanrichten. Tegenwoordig heeft ze vanwege de sociale media vrij spel.

Waar de grootste monden zijn, heerst ook grote onzekerheid

Onderlinge interactie

Wat ik altijd interessant vind om te doen, is te aanschouwen welke interactie er plaatsvindt in de natuurlijke habitat van de momzilla. Online forums bezoeken en bekijken hoe men zich als een agressieve expert opstelt. Er blijkt steeds geen enkele sprake van een warm medeleven met de lotgenoten.

Ik kan het niet helpen mezelf af te vragen of de momzilla zelf een foutloze opvoeding heeft gehad, of dat ze überhaupt ooit stevig is geknuffeld door haar ouders. Want daar waar liefde ontbreekt, ontstaat kilheid. Waar de grootste monden zijn, heerst ook grote onzekerheid. Hoewel de buitenkant je op een verkeerd spoor kan zetten.

De overige groep vrouwen

En dan is er de grote groep vrouwen die ook onzeker is over de juiste opvoedmethode, maar die niet kiest voor een agressieve benadering. Deze vrouw rommelt zelf wat aan of kijkt mee en blijft op de achtergrond. Soms vraagt ze een momzilla om raad, om vervolgens meer dan eens bedrogen uit te komen.

Zo heeft de ene onzekere mens vaak de neiging aan te kloppen bij de andere onzekere mens, omdat die zelfverzekerdheid uitstraalt vanwege het geloof in haar eigen waarheid.

Perfectie bestaat niet

Na zelf veelvuldig informatie te hebben vergaard en toegepast, luidt mijn conclusie dat er niet zoiets bestaat als perfectie en de juiste manier van opvoeden, omdat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Er is uiteindelijk weinig voor nodig om kindjes gezond groot te laten worden. Onze kraamhulp – met 42 jaar praktijkervaring in het vakgebied – leerde ons al: je doet het niet snel verkeerd, tenzij je met de baby gaat stuiteren.

Dat lijkt me een breed scala aan opties te bieden die allemaal prima zijn. En iets altijd beter weten dan een ander heeft volgens mij nog nooit iemand geluk gebracht. Zoals Dr. Phil eens zei: “Do you want to be right or do you want to be happy?

Wees op je hoede voor momzilla’s die je overal aan doen twijfelen. Zij hebben ook geen idee waar ze mee bezig zijn.

Wees op je hoede voor momzilla’s die je overal aan kunnen doen twijfelen, en weet dat ook zij geen enkel idee hebben van waar ze mee bezig zijn. Juist de moeders die erkennen dat ze geen idee hebben hoe ze hun kinderen het beste kunnen opvoeden, hebben de meeste wijsheid in pacht.

Mijn sympathie hebben ze in ieder geval. Die lieve moeders die het goede voorbeeld geven aan onze toekomstige generaties.

Blogger Marije

Ik ben Marije, mama van Joanna (13-2-2019). Hoewel ’tijd over hebben’ een begrip van het verleden is, maak ik regelmatig ruimte vrij in mijn agenda om mijn beschouwende blik op het hedendaagse moederschap te vertolken in blogs. Met de komst van Joanna is er een wereld aan schrijfmateriaal voor me ontstaan, waarvan ik het resultaat graag deel met andere (nieuwe) moeders! Lees alle blogs van Marije >