Een baby met een ooievaarsbeet in zijn nek

Een ooievaarsbeet is een kleine roze of rode vlek op of rond het gezicht van een pasgeboren baby. Soms zijn het meerdere vlekken. Ze kunnen ook op andere plekken op het lichaam zitten. Wat is een ooievaarsbeet precies en is deze gevaarlijk?

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening. Ongeveer eenderde van de baby’s wordt hiermee geboren. Deze geboortevlek wordt veroorzaakt door de bloedvaten onder de huid. Deze vaten zijn op sommige plekken wijder. Hierdoor stroomt er meer bloed door de vaten heen en krijgt de huid op die plek een rodere kleur. De vlekken verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd.

De naam voor de vlekken, de ooievaarsbeet, is afkomstig van de mythe dat kinderen worden gebracht door de ooievaar. De ooievaar brengt kinderen in zijn snavel naar de kersverse ouders. De snavel zou een ooievaarsbeet hebben achtergelaten, wat de rode vlekken in de nek verklaart.

Symptomen van een ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet kan je herkennen aan de roze en/of rode vlekken, meestal op of rond het gezicht van je baby. Bij veel kinderen zitten de vlekken in hun nek, maar ook op de oogleden en het voorhoofd komen ze vaak voor. Als je baby een ooievaarsbeet op zijn voorhoofd heeft, wordt dit ook wel een ‘engelenkus’ genoemd. Naast het gezicht en de nek, kunnen ooievaarsbeten op het hele lichaam voorkomen.

De huid rondom een ooievaarsbeet is niet opgezwollen of verdikt. Je kindje heeft er dan ook geen last van. Wel is het mogelijk dat je de vlekken beter ziet wanneer je kleine huilt of driftig is.

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan heb je misschien te maken met een aardbeienvlek (hemangioom) in plaats van een ooievaarsbeet. Een andere geboortevlek die erop lijkt, is de wijnvlek. Deze vlek is meestal groter en paarser van kleur en verdwijnt niet vanzelf.

Hoe behandel je een ooievaarsbeet?

Het behandelen van een ooievaarsbeet is niet nodig. De vlekken in het gezicht verdwijnen in 95% van de gevallen binnen een jaar weer. In de nek kan je de vlekken soms langer blijven zien. Maar ook deze worden uiteindelijk lichter van kleur en verdwijnen meestal helemaal.

Bron foto