Een baby met een ooievaarsbeet in zijn nek

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening die bij veel pasgeboren baby’s voorkomt. Het zijn kleine roze/rode vlekken die zich meestal op het voorhoofd, oogleden of nek van je kindje bevinden. De vlekjes kunnen ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De vlekken zien er misschien een beetje gek uit, maar zijn geheel onschuldig.

Wat is een ooievaarsbeet?

De naam ooievaarsbeet is afkomstig van het leugentje dat kinderen gebracht worden door de ooievaar. De kinderen worden in hun nek beetgehouden en de snavel zou daarom een vlek hebben achtergelaten.

De geboortevlekken worden echter veroorzaakt door de bloedvaatjes onder de huid. De bloedvaten onder deze plekjes zijn wijder en laten daarom meer bloed door. Omdat er meer bloed door deze bloedvaatjes heen kan stromen, krijgt de huid op deze plek een rodere kleur.

Ongeveer een derde van de pasgeborenen heeft deze geboortevlek. In de meeste gevallen zullen de vlekken met de tijd weer verdwijnen.

Symptomen van een ooievaarsbeet

Het kenmerk van een ooievaarsbeet zijn de roze/rode vlekjes. De plekjes zijn vanaf de geboorte al aanwezig. De huid van de vlekken is vlak en niet opgezwollen. Je zult merken dat je kindje geen last zal hebben van de plek. De vlekken zullen enkel wat meer zichtbaar zijn als hij huilt of driftig wordt.

Vaak hebben kindjes de vlekken in hun nek zitten. Maar ook de oogleden en het voorhoofd zijn veelvoorkomende plekken. Als je baby’tje een vlekje op zijn voorhoofd heeft, wordt dit ook wel een ‘engelenkus’ genoemd. Naast het gezicht en de nek kunnen ooievaarsbeten op het hele lichaam voorkomen.

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een aardbeienvlek (hemangioom) in plaats van een ooievaarsbeet. Een andere geboortevlek die op deze vlek lijkt is de wijnvlek. Deze vlek is echter vaak groter en paarser van kleur en zal niet vanzelf verdwijnen.

Hoe behandel je een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een goedaardige huidaandoening. De vlekjes in het gezicht zullen in 95% van de gevallen binnen een jaar weer verdwijnen. De vlekken in de nek blijven soms wel aanwezig. Je zult merken dat de plekjes steeds lichter van kleur zullen worden en meestal compleet zullen verdwijnen. Maak je dus geen zorgen, een behandeling is niet nodig.

Bron foto