Vrouw spuit Pregnyl in lichaam

Pregnyl is een medicijn dat kan helpen als je problemen hebt met zwanger worden. Het kan je vruchtbaarheid verbeteren en gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Waaruit bestaat Pregnyl, hoe gebruik je het en wat kan je van dit medicijn verwachten?

Wat is Pregnyl?

Pregnyl is een medicijn dat gebruikt wordt door vrouwen en mannen met vruchtbaarheidsproblemen. De werkende stof in Pregnyl is hCG. Dit hormoon maakt het lichaam zelf aan, vooral tijdens de zwangerschap. Het helpt bij de innesteling van een bevruchte eicel en zorgt voor een goede start van de zwangerschap.

Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid kan het hormoon ervoor zorgen dat de eicellen rijpen en de eisprong op gang komt. Bij mannen helpt hCG met het goed uitrijpen van zaadcellen. Daarom kunnen ook mannen Pregnyl gebruiken bij verminderde vruchtbaarheid.

Ook tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI speelt Pregnyl een belangrijke rol. Het maakt dan de eicellen klaar om opgezogen te worden bij een eicelpunctie.

Je gebruikt pregnyl door het bij jezelf in te spuiten met injecties.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Wanneer gebruik je het?

Er zijn verschillende redenen om Pregnyl te gebruiken:

 • Bij vrouwen. Als zwanger worden niet lukt doordat je eiblaasjes (follikels) niet rijpen, je eisprong uitblijft of als de luteale fase na je eisprong te kort is. Deze fase is belangrijk voor een goede voorbereiding op je zwangerschap. Ook wanneer je in een IVF- of ICSI-behandeling zit, is de kans groot dat je Pregnyl gebruikt.
 • Bij mannen. Als het lichaam niet genoeg zaadcellen aanmaakt of de kwaliteit van het sperma minder goed is. Pregnyl kan er dan voor zorgen dat je meer zaadcellen aanmaakt en dat de kwaliteit ervan verbetert.
 • Bij jongens. Als de puberteit bij een jongen niet vanzelf op gang komt of wanneer de ballen niet in de balzak dalen. Pregnyl kan dit allebei in gang zetten.

Hoe werkt Pregnyl?

Wanneer je Pregnyl gebruikt, wordt de hoeveelheid hCG in je bloed hoger. Welke gevolgen dit heeft, is bij vrouwen en mannen verschillend.

Bij vrouwen

Om zwanger te kunnen worden, heb je als vrouw een rijpe eicel en een eisprong nodig. Het ‘springen’ van eicellen gebeurt door een grote hoeveelheid van het luteïniserend hormoon(LH). Maakt je lichaam dit hormoon niet genoeg aan? Dan kan Pregnyl helpen. Het hormoon hCG kan namelijk net als LH de eisprong in gang zetten.

Als je Pregnyl gebruikt, word je begeleid door een fertiliteitsarts. Je spuit het medicijn wanneer deze op een echo ziet dat je eicellen rijp genoeg zijn. 36 tot 40 uur nadat je het medicijn hebt ingespoten, kan je de eisprong verwachten. Om zwanger te worden, kan je het beste vrijen op de avond dat je Pregnyl spuit en de avond erna. Gebruik je het medicijn als voorbereiding op een punctie? Dan krijg je deze ongeveer 40 uur na het spuiten.

Na het inspuiten doe je de naald in de naaldencontainer die je hiervoor meekrijgt. Wanneer je behandeling klaar is, kan je deze inleveren bij je apotheek of in het ziekenhuis.

Bij mannen

Wanneer je als man Pregnyl gebruikt, zorgt hCG ervoor dat je lichaam meer testosteron aanmaakt. Dit hormoon helpt je lichaam bij het aanmaken en rijpen van nieuwe zaadcellen.

Let op: Soms wordt gedacht dat Pregnyl kan helpen om af te vallen. Dit is niet zo. Gebruik het medicijn dus niet om deze reden en gebruik het alleen in overleg met een arts.

Hoe gebruik je Pregnyl?

Het medicijn zit als poeder in een flesje. Voordat je het kan gebruiken, moet je het eerst oplossen in een vloeistof. Deze zit in een apart flesje. Het mengsel zuig je op met een naald. Daarna spuit je het medicijn in je lichaam. Dit mag je zelf doen, of bijvoorbeeld je partner laten doen. Meestal is je onderbuik hier de beste plaats voor. Hoe het inspuiten van Pregnyl precies gaat en waarop je moet letten, lees je in deze folder.

Hoelang gebruik je het?

Als vrouw gebruik je Pregnyl meestal maar één keer tijdens een menstruatiecyclus. Je spuit het in om je eisprong op te wekken. Soms spuit je ook na je eisprong nog een paar keer Pregnyl. Het helpt je baarmoeder dan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Hoe vaak je het medicijn gebruikt, bespreek je met je fertiliteitsarts.

Als man gebruik je dit medicijn voor een langere periode. Je spuit twee tot drie keer per week Pregnyl en doet dit ongeveer 3 maanden. Je lichaam doet er namelijk zo’n 2,5 maand over om sperma aan te maken. Pas na 3 maanden kan je dus een verbetering van de kwaliteit van je zaadcellen verwachten.

Wanneer mag je dit medicijn niet gebruiken?

Soms is het gebruik van Pregnyl niet veilig. In deze gevallen kan je het medicijn beter niet gebruiken:

 • Je bent allergisch voor een van de stoffen in het medicijn. In de bijsluiter kan je zien om welke stoffen het gaat.
 • In een van je geslachtsorganen of borsten heb je een gezwel (bij vrouwen bijvoorbeeld een borsttumor of eierstoktumor, bij mannen een teelbaltumor).
 • Ook bij sommige hersentumoren mag het middel niet gebruikt worden.
 • Je geslachtsorganen (eierstokken of testikels) werken niet goed.
 • Als vrouw is een zwangerschap onmogelijk door een misvorming van je baarmoeder of eierstokken.
 • Je hebt last van hevige of onregelmatige vaginale bloedingen, zonder dat hier een oorzaak voor gevonden is.
 • Je hebt cysten in je eierstok of vergrote eierstokken, waar PCOS niet de oorzaak van is.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals ieder medicijn kan ook Pregnyl bijwerkingen geven. Bij 1 tot 10 procent van de vrouwen ontstaan klachten die lijken op zwangerschapskwaaltjes. Denk aan pijnlijke borsten, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Heb jij hier last van? Bedenk dan dat deze klachten niet hoeven te betekenen dat je zwanger bent. Zo kan je valse hoop voorkomen.

Dit zijn de belangrijkste bijwerkingen die bij vrouwen kunnen ontstaan:

 • Zwanger worden van een meerling. Als je dit medicijn gebruikt, is de kans wat groter dat er meerdere eicellen tegelijk uitrijpen. Bij 10 tot 30 procent van de vrouwen zorgt dit voor een meerlingzwangerschap.
 • Overstimulatie van de eierstokken. Door Pregnyl kunnen je eierstokken te heftig reageren. Ze worden een stuk groter en je oestrogeenspiegel wordt erg hoog. Dit komt bij 1 tot 10 procent voor en noem je Ovarieel HyperStimulatie Syndroom (OHSS). Het is een gevaarlijke bijwerking, omdat het trombose kan veroorzaken. Heb je na je eisprong hevige buikpijn, kom je plots meer dan 2 kg aan of kan je niet plassen? Neem dan contact op met je arts. Dit kan wijzen op OHSS.
 • Pijn en huiduitslag. Minder dan 1 procent van de vrouwen krijgt pijn op de plek waar de prik is gezet, of huiduitslag door overgevoeligheid voor het medicijn.
 • Trombose. Als je Pregnyl gebruikt, kunnen iets makkelijker bloedstolsels ontstaan. Dit gebeurt bij minder dan 1 procent van de vrouwen. Je kan dit merken aan pijn, roodheid en zwelling van een arm of been. Heel soms kan een stolsel in de longen ontstaan. dit merk je door plotselinge benauwdheid. Heb je hier last van? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Minder dan 1 procent van de mannen krijgt last van de volgende klachten:

 • Pijn op de prikplek
 • Huiduitslag
 • Borstvorming
 • Vocht vasthouden

Meer informatie over bijwerkingen

Een compleet overzicht van de bijwerkingen die kunnen ontstaan vind je in de bijsluiter van dit medicijn. Gebruik je Pregnyl en heb je last van bijwerkingen? Dan kan je deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook is het goed om bij bijwerkingen met je arts te overleggen. Als het nodig is, kan deze de behandeling (tijdelijk) stoppen.

Kosten en bewaren van Pregnyl

Pregnly wordt niet vergoed door je zorgverzekering. Wat je voor het medicijn betaalt, hangt af van de dosis die je krijgt. Voor een lage dosis (1500) betaal je per spuit gemiddeld €4,14 zelf. Voor een hoge dosis (5000) is dit gemiddeld €15,84 per spuit.

Pregnyl bewaar je in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8 °C. Doe dit in de verpakking waarin je het medicijn meegekregen hebt. Zo is het goed beschermd tegen licht.

Heb je het poeder en de vloeistof met elkaar gemengd? Dan mag je het mengsel nog maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Als het een uur buiten de koelkast heeft gestaan, kan je het niet meer gebruiken. De kans bestaat dat het dan minder goed werkt.

Hoe wordt Pregnyl gemaakt?

Pregnyl wordt gemaakt van het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon is in grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig tijdens de zwangerschap. Om Pregnyl te kunnen maken, is dan ook de hulp van zwangere vrouwen nodig.

Moeders voor Moeders verzamelt de urine van vrouwen die 6 weken tot 16 weken in verwachting zijn. Uit deze urine wordt het hormoon hCG gehaald. Hiervan wordt in een laboratorium Pregnyl gemaakt.

Er bestaat ook een vorm van hCG die kunstmatig gemaakt wordt. Dit medicijn heet Otrivelle en werkt hetzelfde als Pregnyl.