Stel denkt over gezond zwanger worden

Bij gezond zwanger worden hoort dat je lekker in je vel zit. Natuurlijk is gezonde voeding hierbij erg belangrijk, maar dit alleen is niet voldoende. In de ideale situatie voel je dat je klaar bent voor het krijgen van een kind, heb je een stabiele relatie, ben je gelukkig met jezelf en je werk of studie.

Ben je toe aan het krijgen van een kind?

Sommigen voelen dat ze toe zijn aan een kind. Maar wat voel je dan? En wat als je dat gevoel niet hebt? Niet iedereen wil van jongs af aan een kind. Toch krijgen veel vrouwen tussen de 30 en 35 het gevoel dat ze een beslissing moeten nemen. Het wordt als je ouder wordt immers steeds moeilijker om zwanger te worden.

Als jij denkt kinderen te willen, maar dit niet zeker weet, praat dan over je onzekerheid. Het is heel normaal dat jij niet 100% zeker weet of je wel of geen kinderen wilt. Bedenk of je bereid bent om je leven anders in te richten. Een kind zal veel tijd en geld kosten. Je zult minder vrije tijd hebben en je leefritme helemaal aan moeten passen. Aan de andere kant krijg je er natuurlijk ook veel voor terug. Overleg met je partner en vriendinnen en denk er goed over na.

Stabiele relatie

Het krijgen van een kind zet je leven op zijn kop. Ook je relatie zal behoorlijk getest worden en deze zal hoe dan ook anders worden. Jullie zullen minder tijd en energie hebben voor leuke dingen. Je werkt een tijdje niet en bent meer op elkaar aangewezen. Aan de andere kant hebben jullie iets dat je enorm zal binden; een kind!

Voor jullie kindje is het ontzettend belangrijk dat hij in een liefdevolle omgeving wordt grootgebracht. Dit geldt niet alleen voor de aandacht naar je kind toe, maar ook voor de ouders onderling. Het klinkt misschien overbodig, maar bedenk voor je aan kinderen begint of jullie relatie sterk genoeg is.

Stress en gezond zwanger worden

Stress tijdens de zwangerschap is niet goed voor je ongeboren kind. En voor jou trouwens ook niet! Ook kan stress je menstruatiecyclus beïnvloeden en ervoor zorgen dat je moeilijker zwanger wordt. Als je last van stress hebt, is dit het moment om daar iets aan te doen. Praat hierover met je partner, een vriendin of de huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen. Het krijgen en verzorgen van een kind is een hele belasting, daarvoor moet jij je helemaal top voelen!

Wat kan jij een kind bieden?

Heb ik genoeg tijd om goed voor een kind te zorgen? Is de leefomgeving geschikt en kan ik de kosten van een kind dragen? Deze praktische zaken lees je in het artikel voorbereiding zwangerschap.