Stel heeft verdriet om miskraam bij 9 of 10 weken

Wanneer je nog niet zo lang zwanger bent, maak je je misschien zorgen om een miskraam. Hoe groot is de kans dat je een miskraam krijgt bij 9 of 10 weken zwangerschap? En hoe verloopt een miskraam bij deze zwangerschapsduur?

Wat is een miskraam?

Wanneer je een miskraam krijgt, verlies je het vruchtje of embryo in de eerste twintig weken van je zwangerschap. Dit gebeurt bij ongeveer 15 procent van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Een miskraam is vaak een pijnlijke en verdrietige ervaring om mee te maken.

Hoe ziet een miskraam bij 9 of 10 weken eruit?

Wanneer je bij 9 of 10 weken zwangerschap een miskraam krijgt, verlies je meestal eerst een beetje bloed. Soms verlies je in één keer een grote hoeveelheid bloed. Het bloed is helder van kleur en de hoeveelheid is ongeveer evenveel als die van één tot twee menstruaties.

Tijdens een miskraam voel je krampen die te vergelijken zijn met heftige menstruatiepijn. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Ze zorgen ervoor dat het zwangerschapsweefsel uitgestoten wordt. Vaak komt de pijn in golven. Hij houdt een paar minuten aan, zwakt af en wordt later weer heftiger. Dit duurt meestal een paar uur. Wanneer je veel pijn hebt, kan je een pijnstiller zoals paracetamol slikken.

De krampen verwijderen het vruchtje uit je lichaam. Wanneer je bij 9 of 10 weken zwangerschap een miskraam krijgt, is het vruchtje ongeveer 3 cm groot. Soms herken je het vruchtje niet. Is dit wel het geval? Dan kan je vaak zijn armen, benen, vingertjes en tenen herkennen. Voor sommige ouders is dit heel confronterend om te zien. Ook kan je de vruchtzak tegenkomen. Dit is het met vocht gevulde blaasje waar het embryo in zat. Naast bloed, de vruchtzak en het vruchtje zelf kan je ook bloedstolsels verliezen. Deze zijn te herkennen als rode, gladde klonten bloed.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

Missed abortion

Soms geeft een miskraam niet meteen klachten, zoals buikpijn of bloedverlies. Je komt er dan pas tijdens een echo achter dat het vruchtje in je baarmoeder niet meer leeft. Dit heet een missed abortion. Bij een missed abortion krijg je meestal het advies om af te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Bij ongeveer 40 procent van de vrouwen gebeurt dit binnen een week. Wanneer dit niet gebeurt, kan je kiezen voor medicijnen die de miskraam opwekken. Ook kan een gynaecoloog het vruchtje uit je baarmoeder verwijderen met een curettage.

De oorzaak van een miskraam bij 9 of 10 weken

De oorzaak van een miskraam bij 9 of 10 weken zwangerschap ligt vaak in de aanleg van het vruchtje. Soms gaat er iets mis wanneer de bevruchte eicel zich begint te delen. Het vruchtje kan dan niet verder groeien.

Ook kan het vruchtje tijdens de celdelingen een chromosoom te veel of te weinig krijgen. Er ontstaat dan vaak geen goed embryo en je lichaam stoot het vruchtje af. Zo’n chromosoomafwijking is lang niet altijd erfelijk. Het kan ook een ‘toevallig foutje’ zijn in de eerste fase. Het betekent dus niet gelijk dat dit bij een volgende zwangerschap weer gebeurt.

Een miskraam bij 9 of 10 weken kan ook een andere oorzaak hebben. Soms nestelt het vruchtje zich bijvoorbeeld niet goed in. Hierdoor kan het niet verder groeien. Ook een ongewone vorm van je baarmoeder of een ontsteking kan een miskraam veroorzaken.

De kans op een miskraam bij 9 of 10 weken

Bij 9 of 10 weken zwangerschap is de kans op een miskraam ongeveer 8 tot 10 procent. Heb je bij 9 of 10 weken zwangerschap de termijnecho gehad en is daarbij een kloppend hartje gezien? Dan daalt de kans op een miskraam. Je hebt dan nog ongeveer 1 tot 3 procent kans om een miskraam te krijgen. Hoe groot deze kans precies is, hangt af van het aantal weken dat je zwanger bent en hoe groot het embryo is.

Soms wordt gedacht dat lichamelijke inspanning de kans op een miskraam kan vergroten. Denk aan sporten, vrijen of iets tillen. Dit klopt gelukkig niet. Wel zijn er andere factoren die voor een grotere kans op een miskraam kunnen zorgen:

  • Je leeftijd. De kans op een miskraam stijgt met je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam.
  • Roken en alcohol. Drink je alcohol tijdens je zwangerschap of steek je weleens een sigaret op? Dan vergroot je daarmee de kans op een miskraam.
  • Overgewicht. Wanneer je te zwaar bent, heb je een iets grotere kans om een miskraam te krijgen.
  • Eerdere miskramen. Heb je eerder twee of meer miskramen gehad? Dan is de kans hoger dat dit weer gebeurt. Hoe meer miskramen je hebt gehad, hoe hoger de kans dat dit weer gebeurt.
  • Koorts. Hoge koorts tijdens je zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor het embryo. In ernstige gevallen kan het een miskraam veroorzaken.
  • Stress. Heb je lange tijd stress? Uit onderzoek blijkt dat de kans op een miskraam hierdoor hoger is.
  • Andere oorzaken. Een miskraam kan ook een andere oorzaak hebben. Denk aan een ontsteking, een beschadiging van je baarmoeder of onbehandelde gezondheidsproblemen. Ook een ongeval waarbij je een klap tegen je buik krijgt, het gebruik van sommige medicijnen en het inademen van bepaalde chemische stoffen kan de oorzaak zijn.

Wat te doen bij een miskraam?

Bij veel vrouwen die een miskraam krijgen bij 9 of 10 weken komt deze vanzelf op gang. Dit kan binnen een paar dagen na het eerste bloedverlies gebeuren, maar het kan ook een paar weken duren. Wanneer al het weefsel uit je baarmoeder weg is, worden de buikpijn en het bloedverlies minder. Meestal is dit na vijf tot tien dagen.

Een miskraam veroorzaakt een tijdelijke wond in je baarmoeder. Je hebt daardoor een iets grotere kans om een ontsteking op te lopen. Sommige dingen, zoals zwemmen, vrijen of in bad gaan, kan je daarom beter even niet doen. Om een ontsteking te voorkomen, kan je ook beter geen tampons gebruiken om het bloed op te vangen. Door een tampon kan weefsel zich ophopen, wat een ontsteking kan veroorzaken.

Soms komt de miskraam niet vanzelf op gang of wil je liever niet afwachten tot dit gebeurt. Dan kan je kiezen voor een curettage of het slikken van medicijnen die de miskraam opwekken. Je verloskundige kan je helpen bij het maken van deze keuze.

Wanneer contact opnemen met je verloskundige?

Maak je je zorgen om een miskraam, bijvoorbeeld omdat je bloed verliest of buikpijn hebt? Dan kan je altijd contact opnemen met je verloskundige. Doe dit ook in de volgende situaties:

  • Je hebt last van duizeligheid of het gevoel dat je flauw gaat vallen.
  • Je hebt meer dan 38 graden koorts.
  • Jouw afscheiding heeft een vervelende geur.
  • Je maakt je om een andere reden zorgen om een miskraam.
  • Tijdens de miskraam verlies je zoveel bloed dat je een paar keer per uur een groot maandverband moet vervangen.
  • Na een miskraam heb je zoveel pijn dat pijnstillers niet helpen.

Herstel na een miskraam

Wanneer je bij 9 of 10 weken zwangerschap een miskraam krijgt, houd je nog zo’n vijf tot tien dagen last van bloedverlies. Na vier tot zes weken word je meestal weer ongesteld en ben je weer vruchtbaar. Heb je na drie weken nog steeds last van bloedverlies? Of is je menstruatie na acht weken nog niet teruggekeerd? Neem dan contact op met je huisarts of je verloskundige. Het is mogelijk dat er nog wat zwangerschapsweefsel in je baarmoeder zit.

Ook geestelijk kost een miskraam vaak tijd om te herstellen. Neem daarom de tijd om je verdriet te verwerken. Lijkt het je fijn om erover te praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt? Dan kan je je aanmelden bij de 24Baby-community en meepraten in de groep ‘Miskraam’. Hier kan je ervaringen uitwisselen met andere ouders en je verhaal doen.