Stoppen met de pil

Stoppen met de pil om zwanger te worden

Jij en je partner zijn klaar voor een kindje, dus besluit je om te stoppen met de pil. Een spannend moment, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk in verwachting raken. Maar hoe kan je ‘ontpillen’ eigenlijk het beste aanpakken?

Wanneer stoppen met de pil?

Je kan op elk gewenst moment stoppen met de pil, maar het makkelijkste is om te stoppen aan het einde van je strip. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Een onttrekkingsbloeding lijkt op een echte menstruatie, maar is minder hevig en duurt korter.

Vanaf het moment dat je normaal gesproken weer aan een strip zou beginnen, verandert je hormoonhuishouding geleidelijk naar een situatie zonder pil. Hoewel de kans klein is, zou je vanaf dit moment al zwanger kunnen worden. Als vervanging van de pil is het verstandig gelijk te beginnen met het slikken van foliumzuur!

Hoe snel kan je zwanger worden?

Na de onttrekkingsbloeding is het wachten op je eerste natuurlijke menstruatie. Omdat je lijf gewend is aan een vaste dosis hormonen, kan het best even duren voordat je normale menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit is voor iedere vrouw anders en kan van een paar weken tot een jaar duren.

Wanneer je een normale menstruatie hebt gehad, weet je zeker dat je weer een eisprong hebt. Als je normale cyclus nog niet op gang is, kan je wel gewoon proberen zwanger te worden. Er is altijd een mogelijkheid dat je toch in verwachting raakt. Vaststellen wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden is dan wel wat lastiger.

Symptomen ontpillen

Als je stopt met de pil moet je lichaam hard aan het werk om de hormoonproductie weer op te voeren. Dit kan gepaard gaan met klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Puistjes
  • Veranderingen in het gewicht
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie

De klachten bij ontpillen zijn voor iedereen anders. Sommige vrouwen merken haast niks, terwijl andere vrouwen veel last hebben van kwaaltjes. Zodra je lichaam de hormonen in balans heeft gekregen en is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding, verdwijnen de klachten doorgaans weer.

Menstruatie blijft uit

Als je al een tijd gestopt bent met de pil en je hebt nog steeds geen menstruatie gehad, kan dit twee dingen betekenen: of je bent zwanger of je hebt nog geen eisprong gehad. Je kan een zwangerschapstest doen om te kijken of je daadwerkelijk zwanger bent of niet.

Als je niet zwanger bent, is dit niet gelijk een reden tot paniek. Na de pil kan je lichaam tot wel een jaar nodig hebben om weer de oude te worden. Als je na een jaar nog geen menstruatie hebt gehad, of nog steeds last hebt van onregelmatige of lange (langer dan 6 weken) menstruatiecycli, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de eisprong stimuleren.

Hoe zwanger worden?

Stoppen met de pil is vaak de eerste stap voor stellen die proberen zwanger te worden. Om de kans op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk te laten zijn, helpt het om je hier verder in te verdiepen. Hiervoor kan je onder andere de volgende artikelen lezen:

ADVERTENTIE