Een jonge man en vrouw zitten in een innige omhelzing op het bed

Als een man opgewonden is, komt er voorvocht uit zijn penis. Dit kan prettig zijn bij het vrijen, maar je vraagt je misschien af hoe het ook alweer zat met dit natuurlijke glijmiddel. Zit daar sperma in en kan je van voorvocht zwanger worden? Oftewel, is ‘voor het zingen de kerk uit’ of terugtrekken een betrouwbare methode om niet zwanger te raken?

Wat is voorvocht?

Voorvocht is een doorzichtige, beetje slijmerige vloeistof met daarin vooral eiwitten met suikers. De klieren die onder de prostaat liggen maken dit aan als een man opgewonden raakt. Voorvocht komt vrij vanaf het moment dat de man opgewonden raakt totdat hij klaargekomen is. Het verschilt per persoon hoeveel voorvocht er vrijkomt. Deze vloeistof heeft verschillende functies:

  • Het spoelt de urinebuis schoon zodat zaadcellen niet gedood worden door achtergebleven urine
  • Het beschermt de zaadcellen tegen de zure omgeving van de vagina
  • Het werkt als natuurlijk glijmiddel waardoor de eikel van de penis makkelijker naar binnen gaat
Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Wat is het verschil tussen voorvocht, sperma en zaadcellen?

Sperma bestaat uit zaadvocht en zaadcellen. Het vocht in sperma is deels voorvocht en deels vocht dat door andere klieren gemaakt wordt. Maar 10% van het sperma bestaat uit zaadcellen. Maar dit betekent niet dat er in sperma weinig zaadcellen zitten. Bij een orgasme komt sperma vrij in een zaadlozing en daar zitten wel 100 tot 200 miljoen zaadcellen in. Deze cellen zijn bij vruchtbare mannen erg beweeglijk. Zo zwemmen de zaadcellen naar de eicel om deze te bevruchten. Ze kunnen wel tot vijf dagen blijven leven in het vrouwenlichaam.

Kunnen er zaadcellen in voorvocht zitten?

Zaadcellen worden op een andere plek gemaakt dan voorvocht. Toch kunnen ze in het voorvocht komen. Wetenschappers hebben ontdekt dat het per persoon verschilt of zaadcellen in het voorvocht terechtkomen of niet. Ook laat het onderzoek zien dat sommige mannen altijd zaadcellen in hun voorvocht hebben. Het sperma dat in voorvocht terecht kan komen is niet anders dan het sperma dat vrijkomt tijdens de zaadlozing. Er kunnen dus genoeg zwemmende zaadcellen in voorvocht zitten.

Kan je zwanger worden van voorvocht?

Het korte antwoord is ja, want in voorvocht kan sperma zitten. Zaadcellen kunnen op verschillende manieren in het voorvocht terecht komen. Na een zaadlozing blijft er een beetje sperma achter in de urinebuis. Door te plassen kan de man sperma wegspoelen uit de urinebuis. Als hij niet plast voordat hij weer seks heeft, komt het overgebleven sperma in het voorvocht. Tijdens seks kan dit sperma in het voorvocht je zwanger maken.

Het is ook mogelijk dat een man sperma lekt voor de zaadlozing, vooral vlak ervoor. De wetenschap laat zien dat het eerste deel van de zaadlozing de meeste zaadcellen bevat. Deze eerste zaadcellen zijn ook sneller en sterker dan de zaadcellen die later tijdens de zaadlozing komen. Hierdoor bestaat er dus altijd een kans dat je van voorvocht zwanger wordt.

Is terugtrekken een betrouwbare anticonceptiemethode?

Een van de anticonceptiemethoden is Coitus interruptus, oftewel terugtrekken. Bij deze methode trekt de man zijn penis uit de vagina vóór hij klaarkomt. Op deze manier zou er geen sperma in de vagina komen die de eicel kan bevruchten. Maar er kan dus wel voorvocht met sterke zaadcellen erin in de vagina komen.

Er zijn veel koppels die terugtrekken gebruiken als methode om niet zwanger te worden. Maar deze methode werkt maar voor 78%. Dat betekent dat 22 van de 100 vrouwen die deze methode gebruiken, binnen een jaar zwanger zijn. Dat is een op de vijf. Terugtrekken is dus geen betrouwbare methode, want je kan zwanger worden van voorvocht. Daarnaast beschermt deze methode ook niet tegen soa’s.

Als je de methode goed gebruikt, is de kans kleiner dan 22% dat je zwanger wordt. Maar het is heel moeilijk om deze methode goed uit te voeren. Het werkt vaak toch niet zo goed als gehoopt. Er kan op verschillende manieren toch sperma komen in de vagina:

  • De man kan verkeerd timen en te laat terugtrekken
  • Het is mogelijk dat de man zijn zaadlozing niet meer kan uitstellen om nog terug te trekken
  • Er kan ongemerkt al wat voorvocht met sperma lekken voor de zaadlozing

Er kan dus van alles misgaan. En uiteindelijk is er maar één zaadcel nodig voor de bevruchting. Het is dus beter om een andere anticonceptiemethode te gebruiken.

De menstruatiecyclus en terugtrekken

Je menstruatiecyclus bestaat uit verschillende fasen. Je vruchtbare periode begint vijf dagen voor je eisprong en eindigt ongeveer twee dagen erna. Tijdens deze dagen is de kans op zwangerschap het grootst.

Sommige mensen gebruiken de terugtrekmethode alleen op hun ‘onvruchtbare’ dagen om de kans op zwangerschap te verkleinen. Dit is nog steeds geen betrouwbare methode: sperma kan tot vijf dagen blijven leven. Ook kan je eisprong misschien op een ander moment komen dan je verwacht. Dan kan je alsnog zwanger raken. Het is beter om een betrouwbare anticonceptiemethode te kiezen als je een zwangerschap wil voorkomen.

Anticonceptie na je bevalling

Na je bevalling duurt het een aantal weken voordat je menstruatiecyclus op gang komt. Wanneer je weer voor het eerst ongesteld wordt, verschilt per persoon. Het is mogelijk dat je na zes weken meteen ongesteld wordt, maar het kan ook een jaar duren. Je eisprong is ongeveer twee weken voor je eerste menstruatie. Je kan dus op ieder moment je eisprong hebben en daardoor zwanger worden, zonder dat je het doorhebt.

Wil je na je zwangerschap een tijd wachten voordat je voor een volgend kindje gaat? Dan is het niet verstandig om terugtrekken als anticonceptiemethode te gebruiken. Je kan zomaar zwanger raken van voorvocht. Dit geldt zelfs als je je eerste menstruatie na je bevalling nog niet hebt gehad.

De juiste anticonceptiemethode kiezen

Wil je graag een betrouwbare anticonceptiemethode om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap? Maar vind je het moeilijk om een methode te kiezen die goed bij je past? Maak gebruik van een keuzehulp om een idee te krijgen van alle mogelijkheden.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp