Gezin met baby in 2020 geboren

Krijg jij een baby in 2024? Gefeliciteerd! 2024 wordt voor jou een spannend jaar, waarin veel zal veranderen. Over verandering gesproken: ook de tijden veranderen. De tijd waarin je baby opgroeit, verschilt behoorlijk met jouw kindertijd. Aan welke verschillen kan je denken?

1. Technologisch wonder

Tv kijken was vroeger nog een traktatie. Stipt op tijd schoof je voor de televisie, om te kijken naar Bassie en Adriaan of De film van Ome Willem. Tegenwoordig is er op technologisch gebied veel meer mogelijk. Kinderen brengen dan ook meer tijd achter een scherm door, vaak al vanaf jonge leeftijd.

Dit zorgt ervoor dat kinderen al jong handig zijn met technologie. Straks snapt je kind beter hoe je telefoon werkt dan jijzelf. Onderzoek laat zien dat het spelen van videospelletjes de oog-handcoördinatie verbetert. Daarnaast blijkt uit ander onderzoek dat de moderne technologie het leren van een tweede taal (zoals Engels) bevordert.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

2. Minder beweging

De toename van schermtijd heeft ook nadelen voor je kleine. Sinds de komst van televisie, computers en tablets bewegen kinderen steeds minder. Waar jij na schooltijd rondrende en touwtje sprong, zitten kinderen tegenwoordig meer binnen. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben aangetoond dat ook op kinderdagverblijven en scholen te weinig aandacht is voor beweging.

Jij kan je kleine straks stimuleren om genoeg beweging te krijgen. Hoe je dat doet? Ga bijvoorbeeld met hem naar peutergym of peuterdans. Dit zorgt niet alleen voor meer beweging, maar ook voor een beter evenwicht, meer zelfvertrouwen, contact met andere peuters en zelfs een betere taalontwikkeling. Ga daarnaast ook dagelijks de deur uit voor een wandeling of samen spelen in de buitenlucht.

3. Technologieën in de klas

Vroeger ging er luid gejuich op wanneer de juf of meester de televisie op een kar de klas binnenbracht. De kleuters van de toekomst zullen dit niet meemaken. Tegenwoordig is bijna ieder klaslokaal uitgerust met een smartboard, die de lessen een stuk interactiever en flitsender maken.

In 2020 werd het onderwijsplan Wetenschap & technologie geïntroduceerd in het basisonderwijs. Het doel hiervan is je kind vertrouwd te maken met de technologische omgeving waarin hij leeft. Hij leert vindingrijk en kritisch te zijn en ontwikkelt zijn digitale skills. Hierdoor wordt hij goed voorbereid op een leven in de 21e eeuw.

4. Bewuster omgaan met voedsel

Wie jarig is, trakteert. Grote kans dat jij vroeger mocht trakteren op snoep of een zakje chips. Tegenwoordig zijn ongezonde traktaties op veel scholen uit den boze. Gelukkig kan je van een gezonde traktatie ook een feestje maken. Ook op het gebied van babyvoeding kiezen ouders steeds vaker voor biologische en duurzame opties. Je kan bijvoorbeeld seizoensgroente en -fruit te kopen en deze zelf pureren tot babyhapjes. Dit is niet alleen gezond voor je baby, maar zo draag je ook bij aan een beter milieu. Gezonde baby, gezonde wereld!

5. Uitgebreid partnerverlof

In juli 2020 werd het partnerverlof uitgebreid. Vanaf toen heeft je partner recht op vijf werkweken aanvullend geboorteverlof. Zo krijgen jullie meer tijd om samen aan de nieuwe gezinssituatie te wennen.

Ook maakt het uitgebreide verlof solozorg mogelijk. Dit houdt in dat je partner langere tijd alleen is met jullie kleine, als jij weer aan het werk bent. Zo kan jij je op je werk richten, terwijl je partner een hechte band met jullie kind opbouwt.

Vader met baby in 2020 geboren

6. Strengere vervoersregels

Misschien herinner je je nog wel de afloop van kinderfeestjes. Werden jullie weer naar huis gebracht? Dan was het met vier of vijf kinderen een gezellige boel op de achterbank of zelfs in de kofferbak. Hier kwam in 1992 een einde aan. Vanaf dit jaar ben je namelijk verplicht om op de achterbank een gordel te gebruiken. Keten in de kofferbak mag officieel ook niet meer.

Vandaag de dag worden de regels rondom het vervoer van kinderen steeds strenger. Iedereen moet een eigen zitplaats en gordel hebben. Kinderen korter dan 1,35 meter vervoer je in een geschikte autostoel.

In 2024 verschijnen er geen nieuwe regels. Wel bestaat de kans dat autostoelen met het keurmerk ECE R44-04 langzaam uit de roulatie worden gehaald, om plaats te maken voor de nieuwe ECE R129-norm. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een stoel. Wat daarnaast nog niet verplicht is, maar wel steeds vaker wordt aangeraden: een fietshelm op de fiets.

7. Meer kinderen naar het kinderdagverblijf

De moeder die na schooltijd zit te wachten met een koekje en een kop thee wordt steeds zeldzamer. Steeds meer ouders besluiten na de komst van een kind allebei te blijven werken. Dit zorgt voor vollere kinderdagverblijven en soms lange wachtlijsten. Heb je je kleine nog niet ingeschreven bij een opvang? Maak snel een keuze en schrijf je baby in, zodat je wachten voorkomt.

8. Beschermde opvoeding

Ouders zijn steeds bewuster bezig met de opvoeding en streven vaker naar perfectie bij hun kind. De kinderen van nu krijgen meer aandacht en zorg dan ooit. Dit heeft positieve kanten. Je kind voelt zich door zoveel aandacht geliefd en gesteund.

Toch kan te veel aandacht nadelig zijn voor je kleine. Het kan de zelfstandigheid van je kind belemmeren en zelfs leiden tot angsten en onzekerheid. Bescherm je kind, maar dus wel met mate. Opgroeien gebeurt letterlijk met vallen en opstaan. Fouten maken hoort daar ook bij.

9. Social media verkleinen de grenzen

Door apps als Whatsapp, Facebook en Instagram heb je steeds meer mogelijkheden. Even videobellen met je partner op zakenreis, of foto’s van je baby delen met familie in Australië? Geen probleem. Ondanks de voordelen hebben socialmedia-kanalen ook een keerzijde. Ze maken het bijvoorbeeld moeilijker om de privacy van je kind te beschermen. Daarom is het goed om je bewust te zijn van wat je deelt en hier kritisch mee om te gaan.

10. Duurzaamheid

We kunnen er niet omheen: de aarde warmt op en raakt steeds meer vervuild. Voor je kleine zal dit behoorlijk wat gevolgen hebben. Reizen met de trein neemt bijvoorbeeld steeds meer de plek in van vliegen. Grote kans dat je baby in 2024 met houten speelgoed speelt in plaats van met plastic speelgoed. Ook jij als aanstaande moeder kan je steentje bijdragen aan een beter milieu. Wat dacht je bijvoorbeeld van je baby in 2024 kleding van biokatoen aan te trekken? Of van een tweedehands babyuitzet of wasbare luiers? Goed voor je portemonnee én goed voor de toekomst.