Blog
Baby ligt te slapen tijdens vast dagritme

Ik ben gek op lijstjes maken. Je zou kunnen zeggen dat plannen een hobby van me is. Helaas is de combinatie met een baby daarbij niet ideaal. Denk je na een paar weken eindelijk een ritme te hebben? Dan heeft je kleine opeens een regeldag, of maakt hij een sprongetje. Het voelt alsof je weer van voor af aan kan beginnen.

Ochtendritueel

Het was even zoeken, maar we hebben nu een aardig vast ritme dat voor ons drieën goed lijkt te werken. We zijn gezegend met een doorslaper (al vanaf 6 weken), waardoor we onze dag tussen 7:00-7:30 uur starten met haar eerste flesje.

Op de dagen dat ik moet werken, maak ik mezelf daarvoor al klaar. Ik werk nu nog vanuit huis, dus dat maakt het ochtendritueel wel een stuk relaxter. Zodra mevrouw klaar is met de fles, is het tijd om te knuffelen en te spelen. Jean is nu 4 maanden en houdt het spelen ongeveer vol tot 9:00 uur. Dan gaat ze weer lekker haar bedje in en slaapt nog eens 45 minuten.

Soms lees en hoor ik verhalen van baby’s die slaapjes doen van 1,5 uur of langer. Heerlijk lijkt me dat. Bij ons zijn het slaapjes van maximaal 45 minuten. Dat betekent dus dat Jean kort slaapt en daartussen ook wat korter wakker is.

Wist je dat en pasgeboren baby een slaapcyclus heeft van 45 minuten, tot hij ongeveer 3 maanden oud is? Wij kunnen er dan ook echt de klok op gelijk zetten dat ze na 45 minuten begint te wurmen in haar bed. Ik vond het eerst ontzettend vervelend, die korte hazenslaapjes. Je kan net niet even lekker wat voor jezelf doen. Maar goed, ik heb mij er nu bij neergelegd.

Middagritme

Na haar tukje is het tijd voor een douche of bad. Nu met thuiswerken doen we het nog op deze manier. Als dat straks niet meer kan, verschuiven we dat wat meer naar de avond toe. Maar voor nu is het lekker relaxed op deze manier.

De volgende fles is rond 11:00 uur, waarna mevrouwtje weer lekker naar bed gaat. Wanneer ik vrij ben, gaan we na dit slaapje vaak naar buiten om te wandelen. Meestal is ze dan even wakker, maar door het gehobbel doet ze nog even een dutje in de wagen.

De volgende fles krijgt ze tussen 14:30-15:00 uur, waarna het tijd is om te spelen. Sinds kort heeft Jean het omrollen onder de knie, dus daar oefent ze veel mee. Soms doet ze rond 16:00 uur nog een slaapje, maar daar hebben we geen vast ritme in.

De avonden

Om 18:00 uur krijgt ze weer een fles en daarna gaat ze lekker slapen. Heel gek, maar dan slaapt ze ineens aan één stuk door, tot ik haar wakker maak voor de late avondfles. Die geven we tussen 23:00-23:30 uur. Zonder problemen slaapt ze daarna gelijk verder tot de volgende ochtend.

Dagritme baby

Ons ritme ziet er momenteel dus zo uit:

  • 7:00-7:30 uur opstaan en flesje (210 ml/7 schepjes)
  • Slaapje
  • 10:30-11:00 uur flesje (180 ml/6 schepjes)
  • Slaapje
  • Wandelen, slapen in de wagen
  • 14:30-15:00 uur flesje (180 ml/6 schepjes)
  • Slaapje
  • 18:00-18:30 uur flesje (180 ml/6 schepjes)
  • 19:00 uur naar bed
  • 23:00-23:30 uur flesje (210 ml/7 schepjes)

Geen vaste slaaptijden overdag

Jean heeft op dit moment geen vaste slaaptijden, met uitzondering van de avond. We kijken vooral hoe ze zich voelt. De ene dag heeft ze gewoon minder nodig dan de andere dag. We hebben wel geleerd dat het geen zin heeft om haar in bed te leggen als ze niet moe is. Andersom geldt hetzelfde. Soms heeft ze gewoon meer slaap nodig, bijvoorbeeld op een regeldag. Dan leggen we haar vaker in haar bedje.

Al met al hebben we nu best een fijn ritme te pakken. Maar ik probeer er niet te veel aan vast te klampen, want over twee weken kan het weer anders zijn. Daar moet ik mij als planner maar gewoon bij neerleggen.

O ja, en terwijl ik dit schrijf, doet Jean voor het eerst een slaapje van 1,5 uur. Snap jij het?

Blogger Faye

Hi, ik ben Faye, 26 jaar en moeder van Jean. Ik ben gek op muziek, dansen, koken en het strand! In mijn blogs neem ik jullie graag mee in mijn avonturen als kersverse mama.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app