Bevallingsverhaal Famke

Famke beviel in december 2019 van haar dochter Marly. Van tevoren zag ze best wel een beetje op tegen haar bevalling, maar het werd de mooiste dag van haar leven. 'Een bevalling volgens het boekje,' zoals ze zelf zegt. Hier lees je haar positieve verhaal.

Marly

Geboortedatum: 13 december 2019
Tijd: 15.18
Lengte: 51 cm
Gewicht: 3550 gram

Sneller dan verwacht

Al lange tijd wist ik dat ik vroeg moeder wilde worden. Toch had ik niet gedacht dat het zo vroeg zou gebeuren. Ik had erg veel last van migraine. Een familielid gaf het advies om te stoppen met de pil, omdat dit zou helpen.

In januari 2019 stopte ik en in februari werd ik ongesteld. Ik merkte dat het in maart lang duurde voordat ik weer ongesteld werd. Voordat ik aan de pil ging, werd ik namelijk precies om de vier weken ongesteld. Op 1 april deed ik een zwangerschapstest en deze was negatief. Op 9 april bleek ik toch zwanger te zijn.

Ik heb gedurende mijn hele zwangerschap weinig last gehad van lichamelijke klachten. In het begin had ik wat last van misselijkheid en aan het einde van brandend maagzuur. Tijdens de zwangerschap dacht ik af en toe na over de bevalling. Ik stond er open in en had er zin in. Toch werd ik ook een beetje bang als ik er diep over nadacht of bevallingsverhalen las.

Van kramp naar drie centimeter ontsluiting

Op 12 december liet ik reiki doen door een vriendin. Ik geloof dat reiki de bevalling kan opwekken, dus wilde me graag laten behandelen. De volgende dag werd ik om 6.50 uur wakker met wat kleine krampjes. Ik wist meteen dat dit de weeën waren en dat het ging beginnen.

Snel sprong ik onder de douche en waste ik mijn haar. Ik wist dat een bevalling lang kan duren en wilde schoon haar hebben, voor het geval die van mij ook lang zou duren. Mijn man werd wakker en had door dat het ging beginnen.

Om 7.30 uur kwamen de weeën al om de drie minuten en ik besloot de verloskundige te bellen. Ik hoopte op een verloskundige waar ik het goed mee kon vinden, en zij nam de telefoon op. Godzijdank. Toen ze er om 9.00 uur was, bleek ik drie centimeter ontsluiting te hebben. De verloskundige ging weer weg en zou later terugkomen. Ik ving de weeën thuis op de bank op en mijn moeder hield mijn man gezelschap.

Bevallingsverhaal Famke 2
De kleine Marly

Verloskamer met bad

Toen de verloskundige om 12.00 uur zag dat ik vijf centimeter ontsluiting had, vond ze het tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Ik wilde graag in bad bevallen, dus hoopte op een verloskamer met een bad. Deze was gelukkig nog vrij.

Toen ik om 12.30 uur in het ziekenhuis aankwam, ben ik gelijk in bad gaan zitten. Eerst waren de weeën goed op te vangen, maar al snel begon de pijn toe te nemen. Ik kreeg het gevoel dat ik het niet meer aankon. Daarom vroeg ik om 14.00 uur aan de verpleegkundige of ik remifentanil mocht tegen de pijn.

Inmiddels was mijn dochter zo snel ingedaald dat de verloskundige niet in bad mijn vliezen kon breken. Ze vroeg me daarom om eruit te komen. Ik ging op bed liggen, waar ze mijn vliezen brak. Nadat mijn vliezen gebroken waren, ging ik binnen een halfuur van zeven naar tien centimeter ontsluiting. Ik mocht beginnen met persen!

Zonder knip en zonder scheur

Na vijftig minuten persen werd om 15.18 uur mijn prachtige dochter geboren, zonder knip en zonder scheuren. Ik pakte haar aan en legde haar op mijn borst. Marly is geboren op vrijdag de dertiende. Hoewel het gezien wordt als een ongeluksdag, was het de mooiste dag van mijn leven. Een bevalling volgens het boekje!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app