Koppel heeft verdriet om miskraam bij 5 tot 6 weken

Wanneer je net zwanger bent, is een miskraam krijgen waarschijnlijk een van je grootste angsten. Je vraagt je in deze prille fase misschien af wat je merkt van een miskraam. Hoe ziet een miskraam bij 5 of 6 weken er bijvoorbeeld uit? En hoe verloopt het herstel?

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam verlies je het vruchtje of het embryo in de eerste twintig weken van je zwangerschap. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar en verdrietig zijn om mee te maken.

Ongeveer 15 procent van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt hiermee te maken. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren. Soms zelfs zo vroeg dat je nog niet weet dat je zwanger bent. Het is dan mogelijk dat je niet merkt dat je een miskraam hebt, omdat je het bloedverlies waarschijnlijk als een late menstruatie ziet. Je bent dan namelijk nog maar kort overtijd.

Hoe ziet een miskraam bij 5 of 6 weken eruit?

Een miskraam bij 5 of 6 weken kan op verschillende manieren verlopen. Sommige vrouwen merken er weinig van, terwijl het bij andere verloopt als een heftige menstruatie. Soms komt de miskraam in één keer op gang, maar meestal begint het met een beetje helder bloedverlies. Dit neemt gedurende een aantal dagen toe. In totaal verlies je meestal de hoeveelheid bloed van één tot twee menstruaties.

Tijdens een miskraam trekt je baarmoeder samen, zodat je lichaam het zwangerschapsweefsel kan uitstoten. Dit zorgt vaak voor buikkrampen, vergelijkbaar met heftige menstruatiepijn. Meestal houdt de pijn een paar minuten aan, om daarna weer af te zwakken en later weer terug te komen. Dit kan een paar uur duren. Bij veel pijn kan je pijnstillers innemen, zoals paracetamol.

Door de krampen wordt het vruchtje uit je lichaam gedreven. Naast bloed, verlies je hierbij ook zwangerschapsweefsel en soms stolsels. Bij een miskraam bij 5 of 6 weken zijn het vruchtje en de vruchtzak nog erg klein: 0,5 tot 3 mm. Daarom herken je deze vaak niet. Twijfel je over wat je ziet? Dan kan je er een foto van maken om aan je verloskundige te laten zien.

Wanneer je lichaam al het weefsel uitgestoten heeft, nemen het bloedverlies en de buikpijn geleidelijk af. Ze kunnen nog wel vijf tot tien dagen licht aanhouden.

Missed abortion

Vaak gaat een miskraam samen met bloedverlies. Toch is het ook mogelijk dat je van een miskraam nog niets hebt gemerkt. Dit wordt een missed abortion genoemd. Tijdens een echo ontdek je dan dat het vruchtje niet meer leeft. De verloskundige zal je adviseren om af te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Dit gebeurt bij 40 procent van de gevallen binnen een week.

Komt de miskraam niet binnen een paar weken op gang? Dan kan je kiezen voor een curettage. Hierbij haalt de gynaecoloog door middel van een kleine ingreep het vruchtje weg uit je baarmoeder.

De oorzaak van een miskraam bij 5 of 6 weken

De oorzaak van een miskraam bij 5 tot 6 weken zwangerschap ligt vaak in de aanleg van het vruchtje. Bij ongeveer een derde van de miskramen voor 8 weken is er bijvoorbeeld wel een vruchtzak, maar zit hier geen vruchtje in. De eicel is dan wel bevrucht en is gaan delen, maar er is geen embryo ontstaan.

Het is ook mogelijk dat er bij de samensmelting van de eicel en zaadcel of bij de celdelingen iets verkeerd gaat. Vaak komt dit door een chromosoomafwijking. Het vruchtje krijgt dan een chromosoom te veel of te weinig. Door deze afwijking ontstaat een probleem in de aanleg van het embryo. Er ontstaat geen goed embryo en deze kan dan niet verder groeien. Je baarmoeder stoot het vruchtje af. Deze vorm van chromosoomafwijkingen is niet erfelijk. Het verhoogt dus niet de kans op een volgende miskraam.

De kans op een miskraam bij 5 of 6 weken

De kans op een miskraam is in week 6 van je zwangerschap ongeveer 5 procent. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 4.000 vrouwen. Hetzelfde onderzoek toont aan dat de kans op een miskraam daarna steeds minder wordt.

Een miskraam kan niet ontstaan door lichamelijke inspanning zoals sporten, vrijen, fietsen of paardrijden, zoals soms gedacht wordt. Wel blijkt uit onderzoek dat stress een rol kan spelen. Ook de volgende factoren kunnen de kans op een miskraam vergroten:

  • Leeftijd. De kans op een miskraam neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Roken en alcoholgebruik. Wanneer je tijdens je zwangerschap rookt of alcohol drinkt, kan dit voor een miskraam zorgen.
  • Koorts. Koorts tijdens je zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor het vruchtje.
  • Eerdere miskramen. Heb je eerder twee of meer miskramen gehad? Dan verhoogt dit de kans dat je opnieuw een miskraam krijgt.
  • Beschadiging van de baarmoeder. In sommige gevallen is een beschadiging van de baarmoeder de oorzaak van een miskraam. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een inwendig onderzoek.
  • Andere oorzaken. Ook sommige infecties, onbehandelde gezondheidsproblemen, het gebruik van bepaalde medicijnen en blootstelling aan bepaalde chemicaliën kunnen zorgen voor een miskraam.

Wat te doen bij een miskraam?

Wanneer je een miskraam krijgt bij 5 of 6 weken zwangerschap, komt deze vaak vanzelf op gang. Dit gebeurt meestal binnen één tot twee weken na het eerste bloedverlies.

Om een ontsteking te voorkomen, kan je tijdens het verloop van de miskraam beter niet vrijen, zwemmen, in bad gaan of naar de sauna. Gebruik om deze reden ook geen tampons, maar maandverband. Tampons kunnen ervoor zorgen dat weefsel zich ophoopt. Dit vergroot de kans op een ontsteking.

Komt de miskraam niet vanzelf op gang? Dan kan je kiezen voor een curettage of voor het innemen van medicijnen. Het gaat hier om medicijnen die de miskraam helpen opwekken. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen en helpen bij het maken van een keuze.

Wanneer contact opnemen met je verloskundige?

Heb je last van klachten zoals bloedverlies of buikpijn en ben je bang dat je een miskraam krijgt? Neem dan contact op met je verloskundige. Zij kan onderzoeken wat er aan de hand is. Neem ook contact op als je last hebt van de volgende klachten:

  • Je hebt meer dan 38 graden koorts.
  • Jouw afscheiding heeft een nare geur.
  • Je voelt je duizelig of hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.
  • Je maakt je zorgen.
  • Na een miskraam verlies je zoveel bloed dat je een paar keer per uur een dik maandverband moet vervangen.
  • Na een miskraam heb je zoveel pijn dat pijnstillers niet helpen.

Hoe verloopt het herstel na een miskraam?

Na een miskraam bij 5 of 6 weken zwangerschap heb je nog ongeveer vijf tot tien dagen last van bloedverlies. Meestal word je na vier tot zes weken weer ongesteld. Je bent dan meteen weer vruchtbaar. Bloed je na drie weken nog steeds of ben je na acht weken nog niet ongesteld? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Mogelijk is er wat weefsel achtergebleven in je baarmoeder.

Een miskraam is een heftige en verdrietige gebeurtenis. Geef jezelf daarom niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk de tijd om te herstellen. Het kan hierbij helpen om erover te praten met andere vrouwen. Meld je bijvoorbeeld aan bij de groep ‘Miskraam’ in de 24Baby-community. Hier kan je vragen stellen en je verhaal delen.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken