Vrouw zit op kantoor langend aan de telefoon achter laptop na haar zwangerschapsverlof

24/7 in de buurt van je kindje zijn, is natuurlijk het grootste geluk dat je als nieuwe mama kan ervaren. Maar voor veel moeders komt er een einde aan hun zwangerschapsverlof, en dus een moment dat ze hun baan weer oppakken. Het zal even wennen worden om alle ballen in de lucht te houden! Daarbij voel je je nog best moe, met die gebroken nachten en je lichaam dat herstelt. Deze 6 tips helpen je om weer vol energie aan het werk te gaan!

1. Organiseer wendagen bij de opvang

Als er overdag niemand thuis is om op de kleine te passen, is de kans groot dat je je kindje naar een kinderopvang of oppas brengt. Voor zowel jou als je baby spannend en wennen! Ter voorbereiding kan je je kleine alvast een halve dag naar de opvang brengen. Zo kan hij een beetje wennen aan de nieuwe omgeving en aan het feit dat hij een paar uur gescheiden is van zijn mama. Als het moment dan aangebroken is dat jij gaat werken, weet je in ieder geval een beetje wat jullie te wachten staat. Scheelt de nodige onzekerheid en stress, waardoor je energie bespaart.

2. Plan je avonden en ochtenden

Nu je mama bent, komt er wel wat meer bij je ochtenden kijken dan aankleden, tanden poetsen en snel wat yoghurt of een boterham weghappen. Je baby bepaalt je routine. Om te zorgen dat in de ochtend alles zo soepel mogelijk verloopt, is het handig om van tevoren het een en ander af te stemmen. Wie gaat er ’s nachts uit als de kleine huilt? Wie haalt hem ’s ochtends uit bed, kleedt hem aan en brengt hem eventueel naar de opvang?

Zet de avond van tevoren alvast de spullen klaar die je mee wilt nemen naar je werk, bijvoorbeeld voor het kolven. Door te plannen en afspraken te maken, hoef je je hier in de ochtendspits niet druk over te maken. Scheelt energie!

3. Eet gezond

Tijdens je zwangerschap lette je natuurlijk op je voeding, zodat die kleine in je buik zich goed kon ontwikkelen. Maar gezond eten is net zo belangrijk voor jezelf om je energiek te voelen. Zeker als je nog borstvoeding geeft en je daardoor een hogere behoefte aan vitamines en mineralen, zoals ijzer, hebt. Zorg daarom dat je menu gevarieerd is en genoeg fruit, groente en vezels bevat. Ook is voldoende drinken in deze periode erg belangrijk. Als je dit in balans hebt, slaat de vermoeidheid minder snel toe.

4. Neem extra ijzer ter ondersteuning

Het mineraal ijzer helpt bij vermoeidheid en geeft je de energie die je nu goed kan gebruiken. Een makkelijke manier om deze extra ondersteuning binnen te krijgen, is met ijzertabletten. Vraag wel eerst aan je huisarts om advies voordat je ijzertabletten gaat slikken.

5. Beweeg genoeg

Beweging geeft je energie en zorgt ervoor dat je je mentaal en fysiek fitter voelt. Je hoeft daarvoor echt niet drie keer per week naar de sportschool; een half uurtje een luchtje scheppen na je lunch of avondeten kan al voldoende zijn. En werk je in de buurt? Pak dan lekker de fiets! Dat geeft je alvast een energieke start van je werkdag.

6. Besteed aandacht aan jezelf

Als mama gaat de verzorging van je baby vaak voor je eigen verzorging. Ongewassen haar en een makkelijk shirt is eerder regel dan uitzondering. Helemaal prima natuurlijk! Maar je terugkeer op de werkvloer is een goede reden om ook weer wat aandacht te schenken aan je eigen voorkomen. Ga weer eens winkelen, trakteer jezelf op de kapper en haal je mascara of lippenstift weer tevoorschijn. Door jezelf in het zonnetje te zetten, krijg je vernieuwde energie om weer aan de slag te gaan.

Werk ze, mama!