energieke mama

Wat was jouw voorstelling van mama worden? Uitgebreid genieten van je kleintje, en daarnaast stralend als verse moeder je weer storten op je dagelijkse bezigheden, werk, hobby’s, vrienden en partner? Dat kost toch meer moeite dan gehoopt! En die vermoeidheid van lichamelijk herstel en gebroken nachten maken je niet die energieke moeder die je voor ogen had. Geen zorgen, heel logisch allemaal, maar wat kan je eraan doen?

Moeder zijn is heel bijzonder. Het is heerlijk zo, met één of meer kleintjes om je heen. Bovendien heeft thuiskomen na werk nog nooit zo fijn gevoeld. Knuffeltijd!

Toch is het ook ontzettend wennen. Je bent allang trots op jezelf als je weer begint met werken, je af en toe ruimte vindt voor jezelf en je partner, en alle ballen rondom de zorg voor je kleintje, het huishouden en de boodschappen hoog weet te houden. Maar dan is er nog je sociale leven en de sportschool… Pffff, je voelt je vaak al moe voor de dag is begonnen. Hoezeer je ook geniet, die energieke mama uit reclames en bladen is een ver-van-je-bed show.

Moe zijn is normaal

Het is heel normaal dat je je als verse moeder erg vermoeid voelt. Dit kan komen door ijzertekort na je bevalling, maar ook gewoon doordat je hele dagelijkse leven op z’n kop staat. Het leven draait ineens niet meer om jou en daarom heb je niet altijd de regie over hoe je lichaam werkt.

IJzer tegen vermoeidheid

IJzer is één van de belangrijkste stoffen die je lichaam nodig heeft om zich energiek te voelen. Aangezien je lichaam zelf geen ijzer aanmaakt, haalt hij dit uit je voeding. Voel je je moe? Dan is het aan te raden om aan je menu eens wat ijzerrijke producten toe te voegen. Denk hierbij aan groenten, rund- en lamsvlees, volkorenproducten en noten.

Gouden tip: slik wat extra ijzer naast je voeding

Als je net even dat extra ijzer-opkikkertje wilt toevoegen naast je voeding, is dat een heel goed idee! Het helpt je door de ergste vermoeidheid heen. Misschien besluit je ineens toch dat blokje om te gaan of die afspraak met vriendinnen gewoon te maken. Daarom raden verloskundigen en kraamverzorgenden vaak extra ijzer aan bij vermoeidheid.