Blog
Lesbisch stel is verliefd en zoekt een donor op OneWish omdat ze een kindje willen.

Karin van Zeelst was druk bezig met haar kinderwens, toen ze tegen de nadelen van een donorkliniek aanliep. Zij wilde het anders doen. Daarom richtte ze ontmoetingsplatform OneWish op. Daar vind je een donor of co-ouder, net als op een datingsite, maar dan zonder romantiek.

Karins kinderwens

Karin is wensmoeder, oprichter van Onewish.nl en directeur van Stichting Moderne gezinsvormen. Drie jaar geleden ontmoette Karin haar vriendin Carmen, die nu haar vrouw is. Nadat ze een tijd samen waren begon het te kriebelen: ze wilden graag zwanger worden. Alleen, hiervoor hadden ze een donor nodig. Daardoor ontdekten ze de wereld van de klinieken met een anonieme en medische benadering.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Karin: “Het idee dat een arts me zou bezwangeren met het zaad van een man die ik nog nooit had gezien of ontmoet, voelde niet kloppend. Als wensmoeder wil ik graag kiezen wie de biologische vader van ons kind gaat worden. Ik wil hem graag persoonlijk ontmoeten en zelf ervaren of we een match hebben. Andersom weet de donor via een kliniek ook niet naar wie zijn zaad gaat en hoeveel donorkinderen er al rondlopen. Donoren hebben dus ook geen keuze en dat zat me niet lekker.

Een kind dat is geboren via een kliniekdonor mag pas na de leeftijd van 16 jaar weten wie zijn of haar biologische vader is. Uit onderzoek is gebleken dat opgroeiende donorkinderen hierdoor identiteitsproblemen kunnen ontwikkelen. Wanneer deze donorkinderen vervolgens na 16 jaar contact mogen zoeken met de donor, wordt het contactverzoek geregeld afgewezen of verloopt het contact moeizaam.

We zochten daarom een niet-anonieme donor: iemand die wij kennen en die betrokken wil zijn in het leven van ons kind. Toen stonden we voor de uitdaging: hoe vinden we deze donor?”

Geen persoonlijk contact

Karin en haar vriendin verzamelden informatie online, maar kwamen vooral op vage websites terecht.

Karin: “Je weet dan niet met wie je te maken hebt. Er is alleen een tekstoproepje, niet eens foto’s of een profiel. Iedere vorm van persoonlijk contact ontbrak. Ik vond dat dit anders moest. Veel van mijn single vriendinnen van rond de dertig waren er ook klaar voor om moeder te worden, maar de biologische klok tikt steeds maar door. Ze weten vaak niet of ze moeten wachten op de ideale man (of vrouw), of toch als alleenstaande invuling moeten geven aan de kinderwens, met een donor of co-ouder. Zo ontstond het idee van One Wish.”

OneWish

OneWish is uitgegroeid tot het grootste wensouderplatform van Nederland en België. Via een profielpagina op de website kan je persoonlijk in contact komen met honderden wensouders en donoren uit het hele land. In de tussentijd zijn er al honderden baby’s geboren bij bewust alleenstaande moeders en in LGBTQI+ regenbooggezinnen.

Drie fases

OneWish helpt deze alleenstaande wensmoeders en LGBTQI-wensouders met behulp van drie fases. Allereerst is er de oriëntatiefase ‘Wil ik een kind? En zo ja, hoe dan en met wie?’ Daarna kom je in contact met de vele donoren of wensvaders en ga je ‘daten’. Niet voor de romantiek, wel om je kinderwens waar te maken op vriendschappelijke basis. Ten derde vind je op OneWish Kompas het donorwerkboek en worden wensouders en donoren begeleid met een juridische donorovereenkomst, zodat alle afspraken goed op papier staan.

Donoren en wensvaders

Karin: “Door de jaren heen leerde ik ook dat er duizenden mannen zijn die wensouders willen helpen zonder er zelf baat bij te hebben. Zij doneren hun zaad en zijn in mindere of grotere mate bekend en betrokken. Een groot deel van de donoren op OneWish is al vader en gunt anderen ook een gezin. Ook vind je er veel profielen van homoseksuele mannen. De single homowensvaders willen vaak invulling geven aan hun kinderwens, maar meer vanaf de zijlijn betrokken zijn. Bij de homokoppels zie je vaker dat zij een grotere rol wensen, bijvoorbeeld in een co-ouderschap dat 50/50 of 80/20 verdeeld is. Aan het co-ouderschap zitten veel voordelen, zo deel je samen de zorg en opvoeding van het kind en sta je er niet alleen voor. Vooral alleenstaande vrouwen hebben hier vaker behoefte aan. Mogelijk geschikte co-ouders moeten zich wel realiseren dat je voldoende tijd moet uittrekken om elkaar echt heel goed te leren kennen, soms wel een jaar.”

Wensouders

Met OneWish heeft Karin de ontmoetingsplek gecreëerd waar ze zelf jaren terug zo’n behoefte aan had. Ik wil graag uitdragen dat er meerdere wegen zijn die je als wensouder kan bewandelen in je weg naar het ouderschap. Er is veel mogelijk binnen het niet-traditionele ouderschap. Denk aan singles, homostellen en heterostellen met vruchtbaarheidsproblemen. Er kloppen ook stellen bij ons aan met een groot leeftijdsverschil of bijvoorbeeld mensen waarbij een van de twee al een vervulde kinderwens heeft en de ander nog niet.

Dankbaar

Karin: “We krijgen veel dankbare berichten en zelfs geboortekaartjes van mensen die via ons een geschikte match hebben gevonden. Ik heb hierdoor echt bijzonder en dankbaar werk. Vaak zijn wensouders in de veronderstelling dat een anonieme donor via een kliniek de enige optie is. Online met een donor of co-ouder in contact komen, is een nieuw inzicht voor velen.”

Het belang van het kind

Karin wil graag duidelijk maken dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. Het internationale kinderrechtenverdrag stelt dat ieder kind het recht moet hebben om zijn of haar biologische ouders te kennen vanaf jonge leeftijd. Via een kliniekdonor ontneem je een kind die mogelijkheid. De stichting helpt wensouders een wel geïnformeerd en weloverwogen besluit te nemen. Lees je dus goed in.

En hoe gaat het nu met Karins kinderwens?

Op het moment zijn Karin en haar vriendin in gesprek met een aantal mannen uit hun eigen netwerk en via OneWish. Voor hen en de donorvader betekent dat regelmatige contactmomenten, maar de opvoeding en grote beslissingen liggen bij de moeders. De vrouwen starten dit jaar met de zwangerschapspogingen en zij hopen allebei zwanger te worden van dezelfde donor.

Karin, oprichter van Onewish
Karin, de oprichter van Onewish.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp