Pasbevallen vrouw met sluitlaken onder nachtjapon

Een sluitlaken of sluitband kan je na je bevalling dragen voor een sneller herstel van je buikspieren. Hoe werkt een sluitlaken precies? En hoelang kan je hem het beste dragen?

Wat is een sluitlaken?

Een sluitlaken of sluitband is een band die je kan helpen bij het herstel van je buik na de bevalling. Tijdens je zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat het bindweefsel tussen je spieren en je spieren zelf soepeler worden. Je rechte buikspieren wijken hierdoor uit elkaar om plaats te maken voor je baby. Ze rekken daarbij flink op.

Wanneer je bevallen bent, duurt het even voordat deze weer strak zijn en op hun normale plek zitten. Een sluitlaken trekt de spieren naar elkaar toe. Dit kan ervoor zorgen dat je buik sneller herstelt. Ook kan een sluitlaken of sluitband bekkenklachten minder maken en ervoor zorgen dat je baarmoeder sneller krimpt.

Sluitlaken of sluitband?

Een sluitlaken en een sluitband lijken veel op elkaar. Het verschil zit vooral in de manier waarop je hem dichtmaakt. Een sluitlaken maak je vast met linten, terwijl je een sluitband dichtmaakt met klittenband. Deze is daardoor makkelijker aan te trekken en te verstellen. De meeste vrouwen kiezen daarom voor een sluitband.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer
Sluitlaken met klittenbandsluiting

Hoe werkt een sluitlaken?

Een sluitlaken of sluitband ziet eruit als een elastisch korset dat je om je buik wikkelt. Door een verstelbare sluiting kan je hem losser of strakker doen. De band geeft druk op je buik en je buikspieren. Dit heeft verschillende voordelen.

Klachten van diastase minder maken

Het uit elkaar wijken van je rechte buikspieren heet diastase. Wanneer je voor het eerst bevallen bent, heb je vaak lichte diastase die vanzelf herstelt. Maar na een volgende bevalling kan de diastase groter zijn en kan het herstel langer duren. Een sluitlaken of sluitband trekt de buikspieren naar elkaar toe. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren sneller herstellen en de mogelijke diastase sneller verdwijnt.

TIP: Twijfel je of je diastase hebt? Test het hier of neem contact op met je verloskundige of huisarts.

Bekkenklachten minder maken

Het dragen van een sluitlaken is niet alleen nuttig bij diastase. Het kan ook helpen wanneer je last hebt van bekkenklachten. Een sluitlaken ondersteunt je bekkenbanden en bekkenbodemspieren. Hierdoor krijgen deze meer rust en kunnen ze sneller genezen. Ook geeft het dragen ervan je een steviger gevoel tijdens bijvoorbeeld (trap)lopen en tillen.

Snellere krimp van baarmoeder

Een sluitlaken of sluitband kan ervoor zorgen dat je baarmoeder sneller krimpt. Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder flink. Hij wordt wel 500 keer groter. Na de bevalling duurt het dan ook een tijdje voor hij de oude grootte terug heeft. Door een sluitlaken te dragen, kan je je baarmoeder hier een handje bij helpen.

Verbeteren van je lichaamshouding

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaamshouding door de groei van je buik. Wanneer je zware buik na je bevalling weg is, kan het wennen zijn om weer een goede houding aan te nemen. Een sluitlaken of sluitband helpt je hierbij. Het zorgt voor een betere lichaamshouding, waardoor je je minder moe voelt.

Sluitlaken kopen

Je kan een sluitlaken of sluitband kopen bij verschillende (online) babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels. Als je een sluitlaken wil gebruiken, heb je de keuze tussen verschillende soorten. Het is slim om erop te letten dat je de sluitband makkelijk zelf aan en uit kan trekken. Ook is het belangrijk dat hij genoeg steun geeft en van ademend materiaal gemaakt is. Je kan tussen de volgende soorten kiezen:

  • Sluitlaken met linten. Dit is de ouderwetse versie van een sluitband. Je maakt deze met linten dicht. Dit is soms lastig om zelf te doen. Daarom kiezen weinig mensen nog hiervoor.
  • Sluitband met klittenband. Deze soort is makkelijker zelf aan te trekken. Een sluitband met klittenband valt minder op onder je kleding en is makkelijk te verstellen.
  • Sluitband met haken. Er zijn ook sluitbanden met een haaksluiting te koop. Ze hebben verschillende rijen haakjes, waardoor je deze sluitband goed kan verstellen.
  • Broekje met klittenband of haken. Wil je nog meer stevigheid dan een sluitband? Dan is een broekje waar een sluitband aan vast zit een mogelijkheid. Deze sluit perfect aan op je lichaam. Een nadeel is dat je deze soms niet kan verstellen.
  • Broekje met siliconen strip. Wanneer je een keizersnede gehad hebt, kan je kiezen voor een stevig broekje met een siliconen strip. Deze strip valt precies over je litteken heen. Siliconen zorgen ervoor dat je litteken beter geneest en minder jeukt.

Twijfel je welke sluitband bij jou past? Dan kan je contact opnemen met je fysiotherapeut, zodat deze je (telefonisch) advies kan geven.

Wanneer beginnen met sluitband na de bevalling?

Je kan een sluitlaken meteen na de bevalling dragen. Je spieren zijn dan behoorlijk verzwakt. Het dragen van een sluitlaken geeft je spieren rust en ondersteuning. Het kan er daarom voor zorgen dat je buik sneller herstelt.

In de eerste twee weken na de bevalling kan je een sluitband dag en nacht dragen. Daarna is het goed om het dragen ervan langzaam af te bouwen. Draag hem bijvoorbeeld in de derde week na de bevalling alleen overdag of bij zwaardere activiteiten, zoals tillen of een langere wandeling.

Tips bij het gebruik van een sluitlaken

Denk je erover na om een sluitband te gebruiken? Dan kunnen de volgende tips je helpen.

  • Gebruik hem niet tijdens je zwangerschap. Een sluitlaken kan je niet tijdens je zwangerschap gebruiken. Wil je toch je buik te ondersteunen als je zwanger bent? Dan kan je een buikband dragen.
  • Kijk of je hem kan lenen. Sommige fysiotherapeuten bieden sluitbanden aan die je kan lenen. Ook zijn ze te huur bij verschillende thuiszorgwinkels. Dit bespaart je geld.
  • Doe bekkenbodemoefeningen. Om je bekkenbodem sterker te maken, kan je oefeningen doen. Hier kan je ongeveer een week na de bevalling rustig mee beginnen. Let er wel op dat je oefeningen voor je rechte buikspieren de eerste weken overslaat.
  • Draag hem niet te lang. Je kan een sluitlaken beter niet langer dan drie tot vier weken dragen. Wanneer je hem langer draagt, kan het je spieren juist slapper maken. Heb je na drie weken nog steeds klachten? Vraag dan je verloskundige of fysiotherapeut om advies.